Fotografija: Tjelesna aktivnost je sve značajniji faktor u određivanju cjelokupnog razvoja djeteta/ Foto: Mali olimpijac
Galerija
Tjelesna aktivnost je sve značajniji faktor u određivanju cjelokupnog razvoja djeteta/ Foto: Mali olimpijac

Djeci u Bjelovaru nudi se cijeli niz besplatnih aktivnosti tijekom školskih praznika

Organizator je Sportska akademija Mali olimpijac. Program je namijenjen za djecu u dobi od 6 do 10 godina, a održava se od ponedjeljka do petka, od 8 do 15 satiLjeto na Boriku program je koji će se provoditi u trajanju od nekoliko tjedana za vrijeme ljetnih školskih praznika i to od ponedjeljka do petka, od 8 do 15 sati svakog dana. Mjesto održavanja primarno će biti park šuma Borik u Bjelovaru, gdje će se održavati najveći broj aktivnosti.

Škola plivanja

U slučaju loših vremenskih prilika, iznimno te dane, program će se održavati u zatvorenom prostoru, u sportskoj dvorani tzv. Sokolani II, u centru grada.

Raspored po grupama, a zbog velikog broja zainteresiranih otvorit će se i grupe u kolovozu/ Foto: Mali olimpijac
Raspored po grupama, a zbog velikog broja zainteresiranih otvorit će se i grupe u kolovozu/ Foto: Mali olimpijac

- Programom je predviđen i odlazak na gradske bazene gdje će polaznici sudjelovati u aktivnostima škole plivanja. Budući da je riječ o višesatnom druženju svakog dana, polaznicima će biti osigurani obroci, odnosno, doručak, voćni obrok i ručak. Program je namijenjen za djecu oba spola u dobi od 6 do 10 godina. U programu će sudjelovati nekoliko grupa po 20 do 25 djece, odnosno svaki sljedeći tjedan u program će bila uključena nova grupa, pojasnio nam je Zoran Pajić, dopredsjednik Sportske akademije Mali olimpijac, koja je i organizator navedenog programa. 

Besplatan za sve

Cilj ovih aktivnosti je naučiti djecu da uvažavaju razlike te da im pomognu pri stvaranju sredine u kojoj se nijedno dijete neće osjećati neugodno zbog toga što se po nečemu razliku od drugih. Važnost i kvalitetu programa Ljeto na Boriku prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te su organizatori putem Natječaja za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2021. na temelju ostvarenih bodova ostvarili pravo na sufinanciranje programa.

- Zahvaljujući tom sufinanciranju program je u potpunosti besplatan za sve polaznike. Jedino što naplaćujemo je kotizacija u iznosu od 100 kuna. To je čisto iz sigurnosnih razloga, odnosno da se ne dogodi da je neko dijete prijavljeno, ali iz određenog razloga ne dođe u dogovorenu grupu i tako "uzme" mjesto drugoj zainteresiranoj djeci, kazao je jedan od organizatora.

Djeca s teškoćama u razvoju

Još jedna od dodanih vrijednosti ovom programu jest mogućnost uključivanja i djece s teškoćama u razvoju, naravno vodeći računa o primjerenosti programa mogućnostima djeteta kako se ne bi dodatno narušavao njihov integritet ili ih se dovodilo u njima stresne i neželjene situacije. Na taj način direktno se utječe na formiranje stavova, danas djece, ali sutra odraslih ljudi koji će biti pokretač društva u budućnosti. Istovremeno, djeci s TUR pruža se mogućnost i priznanje njihovog prava na druženje s vršnjacima. Program potiče korisnike na uvažavanje različnosti i, zapravo, osvještavanje jednakosti među članovima grupe.

Program je namijenjen za djecu od 6 do 10 godina/ Foto: Mali olimpijac
Program je namijenjen za djecu od 6 do 10 godina/ Foto: Mali olimpijac

- Sportsko okruženje idealno je za stjecanje mnogih drugih vrlina poput uvažavanja različitosti, ravnopravnosti i prihvaćanja. U sportu ne smije biti mjesta za podjele na „mi“ i „oni“ prema bilo kojem kriteriju, od spola, nacionalnosti, kognitivne razine funkcioniranja pa sve do ekonomskog statusa. Vrlo je važna uloga odraslih osoba u svemu tome pa su upravo ovakve aktivnosti predložak za oblikovanje ponašanja i razmišljanja najmlađih naraštaja. U edukativnom dijelu programa radionice i aktivnosti će biti usmjerene na uočavanje sličnosti i različitosti među korisnicima, odnosno njihovo prihvaćanje i izgradnju tolerancije, ističe  Pajić.

Dodao je i to da period djetinjstva zauzima sasvim posebno mjesto u razvoju svakog pojedinca, a tjelesna aktivnost je sve značajniji faktor u određivanju cjelokupnog razvoja djeteta.

Naglasak na tjelesnu aktivnost

- Tjelesno vježbanje, odnosno igra, nedvojbeno je osnovno ponašanje koje u predškolskoj i ranoj školskoj dobi treba uvažavati i poticati, a samim time nastaje i potreba za sistematskim i kvalitetnim provođenjem programa ovog tipa. Osim što zadovoljava djetetove osnovne potrebe, kao što je kretanje, provođenje ovakvih planski osmišljenih programa potiče intelektualni, socijalni i emotivni razvoj djeteta, ističe Pajić.

Također, programom Ljeto na Boriku želi se roditeljima ponuditi kvalitetan izbor organiziranih aktivnosti za njihovu djecu, gdje će se ona baviti tjelesnom aktivnošću i tako pridonijeti očuvanju i unapređenju njihovih psihofizičkih sposobnosti, ali i zdravlja. Svakodnevne aktivnosti ovog programa usmjerene su na razvoj i osvještavanje pravilnog tjelesnog držanja djece te razvoja fine motorike i razvoja psihosocijalnih sposobnosti djece (samostalnost, inicijativnost, prilagodljivost, samopouzdanje, timski duh, odgovornost).

Prirodno okruženje

- Ono što Ljeto na Boriku čini drugačijim jest iskustveno učenje u prirodnom okruženju kroz tjelesnu aktivnost, koje dokazano predstavlja najbolji način da djeca usvoje nova znanja i vještine. Priroda je poticajno i izazovno okruženje u kojem djeca mogu učiti, samostalno se snalaziti u raznim nepredvidivim situacijama, spoznati što su sve sposobni ostvariti, preuzeti inicijativu za rješavanje raznih zadataka, prevladavati osobna ograničenja, razvijati timski duh, a uz sve to, što je i najvažnije, dobro se zabaviti i graditi prijateljske odnose za cijeli život, govori Pajić. 

Polaznicima će biti osigurani obroci, doručak, voćni obrok i ručak/ Foto: Mali olimpijac
Polaznicima će biti osigurani obroci, doručak, voćni obrok i ručak/ Foto: Mali olimpijac

Svi zainteresirani detalje o Ljetu na Boriku mogu potražiti na Facebook stranici Malog Olimpijca ili se informirati putem maila mali.olimpijac@gmail.com preko kojeg se ujedno mogu i prijaviti za željeni termin kampa Ljeto a Boriku.

Zbog velikog broja zainteresiranih, organizatori će provedbu projekta nastaviti i u kolovozu, a obavijesti o detaljima i terminima moći će te uskoro dobiti na Facebook stranici Mali olimpijac.