Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

Djeca branitelja obnovila bunar iz 1736. godine u mjestu Omanovac

"Nakon što je inicijator Antun Marošević raskrčio put do bunara, uredili smo ga po njegovim idejama i motivima te između ostalog naveli i prve žitelje mjesta Omanovac", pojašnjava Tomislav NovincPutem prema Daruvaru u mjestu Omanovac za oko može zapeti omalena tabla koja upućuje na izvor vode, a budući kako je na istoj logotip Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, Pakrački list razgovarao je s Tomislavom Novincem, predsjednikom Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac - Lipik, kako bi rekao nešto više o istoj.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Doznaju kako su članovi udruge obnovili zapušteni bunar u mjestu Omanovac, po idejama i motivima inicijatora obnove Antuna Maroševića.

Iz 1736. godine

- Odazvali smo se na poziv gospodina Maroševića i pomogli mu uz sponzorstvo Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske pri provedbi ideje o obnovi bunara za kojeg se pretpostavlja kako je iskopan 1736. godine, kada je proveden prvi popis stanovništva u tom mjestu. Nakon što je inicijator raskrčio put do bunara koji je bio podosta zapušten, 8. studenog 2023. godine smo ga uredili po njegovim idejama i motivima te između ostalog naveli i prve žitelje mjesta Omanovac, izjavio je Novinc.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Tako je Marošević obnovom bunara, napisavši i pjesmicu Omanovcu (zanimljivost je i da njegov potpis sadrži sva slova njegova imena i prezimena), a uz već poznato etno izletište Čantalo koje je i sam opisao kao mali raj u čistoj prirodi okružen gustom šumom nadomak rijeke Bijele, odao počast svom rodnom i najdražem mjestu, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!