Fotografija: Lokalni izbori trebali bi se održati 16. svibnja 2021. godine / Foto: Vlado Kos/CROPIX
Galerija
Lokalni izbori trebali bi se održati 16. svibnja 2021. godine / Foto: Vlado Kos/CROPIX

DIP: "Političke stranke smiju se oglašavati na portalima i prije početka izborne kampanje"

"Ne postoji zakonska zapreka da se političke stranke ili osobe, koje se namjeravaju kandidirati, oglašavaju i prije početka izborne promidžbe na internetskim portalima"Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je da se političke stranke ili osobe koje se namjeravaju kandidirati na predstojećim loklanim izborima mogu oglašavati na internetskim portalima i prije službenog početka kampanje. 

Odluka Vlade

Naime, Zakonom je propisano kako izborna promidžba na lokalnim izborima počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora. No, odluka Vlade o raspisivanju nadolazećih lokalnih izbora, koji bi se trebali održati 16. svibnja 2021., još nije donesena. 

Zakonom je predviđeno da se političke stranke, koalicije i nezavisni zastupnici mogu oglašavati na radijskim i TV postajama tek nakon službenog početka izborne promidžbe dok isto ne vrijedi i za internetske portale na kojima se političke stranke, koalicije i nezavisni zastupnici mogu oglašavati i prije početka izborne kampanje. 

Evo što točno kaže Državno izborno povjerenstvo:

"Zabrana oglašavanja propisana je Zakonom o elektroničkim medijima („Narodne novine“ broj 153/09, 84/11, 94/13 i 136/13) u članku 30. stavku 3., kojim je propisano da nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, koalicija i nezavisnih zastupnika predstavničkih tijela, osim za vrijeme izborne promidžbe, što znači da se političke stranke odnosno osobe, koje se namjeravaju kandidirati na lokalnim izborima, mogu na televiziji i radiju oglašavati tek nakon početka izborne promidžbe, dok ne postoji zakonska zapreka za oglašavanje i prije početka izborne promidžbe za druge vrste medija. 

Nema zakonske prepreke

Slijedom navedenog, ne postoji zakonska zapreka da se političke stranke ili osobe, koje se namjeravaju kandidirati na nadolazećim lokalnim izborima, oglašavaju i prije početka izborne promidžbe, u smislu zakupljivanja oglasnog prostora na internetskim portalima", stoji u odgovoru Državnog izbornog povjerenstva na upit portala o izbornoj promidžbi. 

Državno izborno povjerenstvo poslalo je odgovor na upit portala/Foto: Screenshot
Državno izborno povjerenstvo poslalo je odgovor na upit portala/Foto: Screenshot

Državno izborno povjerenstvo poslalo je odgovor na upit portala/Foto: Screenshot
Državno izborno povjerenstvo poslalo je odgovor na upit portala/Foto: Screenshot