Fotografija: Foto: Gimnazija Daruvar
Galerija
Foto: Gimnazija Daruvar

Dino iz Daruvara drugi put dobio Oskara znanja: „Za natjecanja iz češkog pripremam se od vrtića!“

Nakon završetka srednje škole, Dino ne planira studirati strane jezike, već matematiku, što posebno veseli ravnateljicu daruvarske Gimnazije Romanu HeroutDino Plažanin, učenik 3. razreda daruvarske Gimnazije, drugu godinu za redom primio je najprestižnije priznanje za uspješne učenike u Hrvatskoj, Oskara znanja. Ovu nagradu, koju najboljim učenicima u zemlji dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje, zaslužio je nakon što je i ove godine ostvario najbolji rezultat na državnom natjecanju iz češkog jezika.

„Leže“ mu jezici

- Sretan sam zbog ovog priznanja, drago mi je što sam na neki način uspio obraniti prošlogodišnju titulu. Moja mama je porijeklom Čehinja, no kod kuće pričamo uglavnom hrvatski. Međutim, išao sam u Daruvar u češki vrtić i češku osnovnu školu tako da sam se na neki način za ova natjecanja pripremao čitav život. Češki je vrlo sličan hrvatskom jeziku, ima sedam padeža, pa ga našim ljudima ne bi trebalo biti teško naučiti – otkriva nam Dino.

U šali dodaje kako njegova mama, osim češke, ima i mađarske krvi, no iako mu strani jezici „leže“, još uvijek se nije odvažio početi učiti mađarski.

- Djed nešto malo priča, no ostatak obitelji ne. Ostavit ću to kao neki izazov za budućnost. Inače, osim češkog, u školi učim i njemački i engleski – kaže Dino.

Foto: Gimnazija Daruvar
Foto: Gimnazija Daruvar

Pa ipak, nakon završetka srednje škole, ne planira studirati strane jezike, već – matematiku! To pak posebno veseli ravnateljicu daruvarske Gimnazije Romanu Herout, koja je i sama matematičarka.

- Dino mi je još lani rekao da planira studirati matematiku, nadam se da neće odustati od te namjere. Svi smo jako sretni zbog njegovog novog uspjeha i ponosni smo na njega. Dino je i prošle godine dobio Oskara znanja upravo zbog natjecanja iz češkog, a kako je sad treći razred, vidjet ćemo hoće li ovaj uspjeh ponoviti i u idućoj školskoj godini. Ako uspije, bit će trostruki dobitnik Oskara – kaže ravnateljica Herout.

Posebno ponosna na Dinov uspjeh jest njegova mentorica Iva Brabec Magdić.

Vrijedan i svestran

- Ovo je veliko priznanje, i za Dina, ali i za mene kao njegovu mentoricu. On jako voli češki jezik i najveći dio posla za natjecanje je sam odradio. Jako je vrijedan i svestran, zalaže se na različitim područjima – kaže mentorica Brabec Magdić.

Dino sa svojom mentoricom Ivom Brabec Magdić/Foto: Gimnazija Daruvar
Dino sa svojom mentoricom Ivom Brabec Magdić/Foto: Gimnazija Daruvar

Inače, na državnom natjecanju iz češkog jezika natječu se samo učenici daruvarske Gimnazije jer jedino oni u cijeloj Hrvatskoj taj jezik uče po B modelu. Od osnovnih škola, on se uči još samo u ČOŠ Jana Komeskog Daruvar i OŠ Josipa Ružičke Konačanica.

- U našoj školi po B modelu pohađa ga 30-ak učenika, a riječ je uglavnom o djeci koje imaju češke korijene pa ga neki govore i kod kuće – kaže prof. Brabec Magdić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!