Fotografija: 
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX (Ilustrcija)
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX (Ilustrcija)

DHMZ UPOZORAVA Nepodnošnjivu vrućinu zamijenit će žestoko grmljavinsko nevrijeme

Danas će atmosfera biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetraPrvi ovogodišnji toplinski val, ponegdje će nažalost završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere, priopćio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Orkanski udari vjetra

U drugom dijelu subote atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu, prognozira DHMZ.

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

DHMZ je za subotu izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. No, naglašava kako postoji mogućnost da stupanj upozorenja bude podignut i na najvišu crvenu razinu.

Kraj toplinskih valova

Što se tiče upozorenja na toplinske valove, u subotu će u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac, Rijeka i Split prijetiti velika opasnost od toplinskih valova. U regijama Gospić, Knin i Dubrovnik prijetit će umjerena opasnost od toplinskih valova. Situacija će se značajno popraviti već u nedjelju, kada će samo u regijama Rijeka i Split prijetiti umjerena opasnost od toplinskih valova. U ostatku zemlje opasnosti neće biti. U ponedjeljak i utorak opasnosti od toplinskih valova neće biti nigdje u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!