Fotografija: Količina oborina tijekom utorka i srijede/Foto: DHMZ
Galerija
Količina oborina tijekom utorka i srijede/Foto: DHMZ

DHMZ: Temperature će drastično pasti, stižu pljuskovi, jak vjetar, negdje i do 10 cm snijega

Najviše dnevne temperature će biti čak dvadesetak stupnjeva niže nego što su bile u nedjelju, javlja DHMZ koji je zbog nagle promjene vremena izdao posebno priopćenjeNakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj. Naime danas, 16. travnja, na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije. čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede, javlja DHMZ u svojem posebnom priopćenju.


Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Ranko Suvar/CROPIX (Ilustracija)

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito. Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj uz stvarane snježnog pokrivača. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 25, na istoku i do 27 °C, ali kasno poslijepodne i navečer temperatura u osjetnom padu.

Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024./Foto: DHMZ

 
Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024./Foto: DHMZ  

DHMZ je zbog ovako nagle promjene vremena izdao posebno priopćenje, kao i crveni meteoalarm za utorak za područje Kvarnera i Kvarnerića. Tamo će ujutro mjestimice puhati jak jugozapadnjak i jugo, a navečer vrlo jaka, mjestimice olunja bura. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Za riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju izdano je narančasto upozorenje zbog jakog vjetra, dok je za ostatak RH za utorak na snazi žuto upozorenje.

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.


Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)

Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm. Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu, priopćeno je iz DHMZ-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!