Fotografija: Dežanovčani štetu od suše mogu prijaviti do 31. kolovoza/FOTO:VLADO KOS, Cropix (Ilustracija)
Dežanovčani štetu od suše mogu prijaviti do 31. kolovoza/FOTO:VLADO KOS, Cropix (Ilustracija)

Dežanovački poljoprivrednici prijavljuju štetu od suše: "U dva dana stiglo čak 115 prijava"

U usporedbi s prošlom godinom kada nam se u 8 dana javilo 230 poljoprivrednika, izvjesno je da će ove godine brojka biti daleko veća, kaže pročelnica SaratlijaDEŽANOVAC – Posljednja dva dana u prostorijama Općine Dežanovac vlada poprilična gužva. Naime, čak 115 poljoprivrednika u samo dva radna dana došlo je prijaviti štetu od suše koja je nastala na njihovim gospodarstvima.

Prisjetimo se, Bjelovarsko-bilogorska županija donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog suše, nakon čega su iz Općine Dežanovac pozvali svoje poljoprivrednike da im se jave.

Šteta veća nego lani

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, prijave u Općini Dežanovac zaprimaju se u roku od osam dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode, odnosno najkasnije do 31. kolovoza 2022. godine.

Dežanovački poljoprivrednici nisu htjeli gubiti vrijeme.

- U ova dva dana zaista je bila gužva. U usporedbi s prošlom godinom kada nam se u osam dana javilo ukupno 230 poljoprivrednika, izvjesno je da će ove godine brojka biti daleko veća. Naravno, i šteta od suše je ove godine daleko veća nego lani, kazala nam je pročelnica u Općini Ljubica Saratlija.

Kako kaže, poljoprivrednici su poučeni ranijim iskustvima, svjesni da odšteta neće biti velika, ali svaka im kuna dobro dođe.