Fotografija: Boro Bašljan, Ivan Beljan i Igor Supan/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Boro Bašljan, Ivan Beljan i Igor Supan/ Foto: Deni Marčinković

Demokratski HSS: "Beljakov poziv za okupljanjem je hinjen. To je moguće isključivo bez njega"

"Nisam pretjerano zadovoljan radom nove vlasti, recimo da je to ocjena dobar. Također, nisam siguran da je baš sve počelnike trebalo promijeniti, odnosno da niti jedan prijašnji nije bio dobar", kaže BeljanProšlo je godinu dana od kako je u Koprivničkom Ivancu osnovan Demokratski HSS. U novoj stranci, nastaloj mahom na krilima nezadovoljnih članova Hrvatske seljačke stranke, značajne uloge imaju bivši istaknuti članovi bjelovarsko-bilogorskog HSS-a.

Naime, zamjenik predsjednika je Boro Bašljan, dugogodišnji načelnik Općine Hercegovac te bivši čelnik županijske organizacije HSS-a, Valna Bastijančić Erjavec, bivša bjelovarska dogradonačelnica je potpredsjednica stranke, dok je Ivan Beljan, aktualni čelnik bjelovarsko-bilogorskog DHSS-a, odnedavno i predsjednik Glavnog odbora ove stranke.

- Suočeni s nedostatkom demokracije u HSS-u, krivim smjerom stranke pod Beljakovim vodstvom, ali i izbacivanjem pet županijskih predsjednika i devet čelnih ljudi s terena, odlučili smo osnovati Demokratski HSS. Iako je stanka formalno osnovana 31. siječnja prošle godine, dugo smo čekali rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave, koje smo u konačnici dobili neposredno prije raspisivanja lokalnih izbora. Unatoč kratkom vremenu za organizaciju i pripremu, ostvarili smo solidan rezultat i danas imamo osam općinskih načelnika u četiri županije, objašnjava zamjenik predsjednika DHSS-a Boro Bašljan.

Hinjeni poziv

Neposredno nakon lokalnih izbora, ponukani lošim rezultatom HSS-a, Demokratski HSS pozvao je sve okupljene oko ideja i nauka braće Radić na zajedništvo i ujedinjenje. U posljednje vrijeme ta priča ponovno se aktualizirala, a na okupljanje ovog puta poziva Krešo Beljak, prvi čovjek HSS-a. Međutim, Bašljan je taj poziv okarakterizirao hinjenim.

Boro Bašljan zadovoljan je dosadašnjim radom Marka Marušića/Foto: Martina Čapo
Boro Bašljan zadovoljan je dosadašnjim radom Marka Marušića/Foto: Martina Čapo

- Upravo smo mi sazvali prvi inicijalni sastanak pozvavši sve sljedbenike braće Radić na ujedinjene. Vidjevši da interes za taj potez postoji, u priču se uključio i Beljak. Međutim njegov poziv nikako ne možemo prihvatiti. Naime, zaključak naše inicijative bio je da je ujedinjenje moguće, ali isključivo bez Beljaka, naglašava Bašljan. 

U međuvremenu, DHSS je posvetio uspostavljanju gradskih i općinskih organizacija, a posljednja je prošlog tjedna osnovana u Daruvaru, za čijeg predsjednika je izabran Damir Tomašković. Što se Bjelovarsko-bilogorske županije tiče, osim u Hercegovcu, DHSS je na izborima dobio načelnika i u Općini Sirač, koju vodi Igor Supan. Također, imaju i dva predstavnika u Županijskoj, Beljana i Bašljana, a ujedno su i dio vladajuće većine.

- Protekle četiri godine bili smo oporba i jasno smo komunicirali da nismo zadovoljni načinom rada tadašnjeg županijskog vodstva. Na izbore smo izašli s vlastitom listom, ali i kandidatom za župana, koji je unatoč kratkoj pripremi završio na trećem mjestu. Budući da smo bivšeg župana četiri godine kritizirali, logičan slijed je bio podržati novog mladog čovjeka. Drago mi je što novi župan Marko Marušić za sada pokazuje dobar rad i drukčiji pristup, za razliku od svog prethodnika, ističe načelnik Hercegovca.

Marušić ima našu podršku

Također, zadovoljan je i suradnjom u Županijskom skupštini, koja je prema njegovim riječima dogovorna, a ne ugovorna.

- Sve što smatramo da je dobro uvijek ćemo podržati. Nadalje, dok god župan po našoj ocjeni radi dobar posao i trudi se ostvariti maksimum za stanovnike naše županije, imat će i našu podršku. S druge strane, za stvari koje smatramo da bile trebale biti drukčije, ponovno ćemo dogovorno nastojati ukazati na ono što smatramo boljim rješenjem. Vjerujem da razgovorom možemo sve postići, poručio je Bašljan. 

Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković
Boro Bašljan/ Foto: Deni Marčinković

Što je sve u posljednjih godinu dana napravljeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kada je DHSS u pitanju, pojasnio je županijski predsjednik stranke Ivan Beljan.

- Trenutno imamo oko 400 članova, a djelujemo u desetak općina i gradova. Najvažniji čin napravljen u prvog godini našeg djelovanja, svakako je promjena loše županijske vlasti koja je trajala posljednjih 20 godina, a u tom naumu bili smo ozbiljan partner, poručio je Beljan te dodao da je DHSS, uz HDZ i HSLS, jedna od najaktivnijih stranaka u županiji.

Na pomolu nove organizacije

Konkretnije, djeluju u Bjelovaru, Čazmi i Daruvaru te u općinama Štefanje, Kapela, Šandrovac, Hercegovac i Sirač.

- Kroz mjesec do dva osnovat ćemo i odbore u Garešnici, Velikom Trojstvu i Velikoj Trnovitici. Želja nam je pokriti cijelu županiju, ali se ne zaletavamo, odnosno ne želimo organizacije osnivati "pošto-poto" i uzimati već debelo potrošene ljude, istaknuo je Beljan.

DHSS nastavlja s formiranjem novih općinskih i gradskih organizacija/ Foto: Deni Marčinković
DHSS nastavlja s formiranjem novih općinskih i gradskih organizacija/ Foto: Deni Marčinković

Za županijsku političku scenu, posebice onu oporbenu, lijepih riječi baš i nema.

- Žao mi je što se glas HSS-a, Nezavisne liste Damira Bajsa te SDP-a više ne čuje. Politička scena u našoj županiji nestaje, odnosno kadrovski je jako loša, govori županijski predsjednik DHSS-a.

Nova vlast je za "trojku"

Za razliku od Bašljana, Beljan ima zamjerki i prema novoj vlasti.

- Nisam pretjerano sretan, recimo da je to ocjena dobar. Ponajprije tu mislim na izbor novih pročelnika. Nisam siguran da je baš sve trebalo promijeniti, odnosno da baš niti jedan prijašnji nije bio dobar. Nadalje, priča oko Vodoprivrede trebala je biti konkretnija, točnije smatram da je brzinski napravljena. Ako smo sve mijenjali, zašto onda nije i direktor Vodoprivrede promijenjen, pita se Beljan. 

Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, šutjeti ne planiraju, ali jednako tako neće raditi ni destabilizaciju vlasti, osim ako se ne radi o krajnje ozbiljnoj priči, u kojoj se više neće vidjeti. S druge strane, riječi hvale ima za rješavanje pitanja bjelovarske bolnice, realnog planiranja proračuna i krpanja brojnih financijskih rupa. 

Za kraj, osvrnuo se i na pitanje ujedinjena svih HSS-ovih opcija, odnosno na mogućnost povratka u matičnu stranku.

- Prilikom osnivanja DHSS-a jasno smo rekli da smo spremni vratiti se u HSS, odnosno ujediniti se, ali pod uvjetom da u toj priči nema Kreše Beljaka, zaključio je Ivan Beljan.