Fotografija: Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Daruvarski učenici vraćaju se u Gajevu: "Napokon topla voda u sanitarnim čvorovima"

"Budući da još uvijek nije bila primopredaja, svjesni smo da još možda ova priča nije završena. Radovi još traju", kazala nam je ravnateljica i odala kako radnici iz zgrade izlaze 31. siječnjaDARUVAR – Odlične vijesti stižu za 300-injak učenika od 1. do 8. razreda OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru koji nastavu u drugom polugodištu započinju u svojoj novoobnovljenoj zgradi u Gajevoj.

Sve je spremno

Podsjetimo, sveobuhvatna obnova njihove škole trajala je od veljače prošle godine, a prvo polugodište tekuće školske godine, učenici su nastavu slušali u gostima, odnosno u Češkoj osnovnoj školi Jan Amos Komenski u Daruvaru i u Područnoj školi u Frankopanskoj. Iako primopredaja još nije bila jer izvođač radova zadužen za obnovu škole ima rok do 31. siječnja, ravnateljica škola Kornelija Častek odala nam je kako je sve uistinu spremno za povratak djece.

Primopredaja i potpuni završetak radova trebao bi biti krajem siječnja/Foto: MojPortal.hr
Primopredaja i potpuni završetak radova trebao bi biti krajem siječnja/Foto: MojPortal.hr

-S velikim oduševljenjem možemo reći da je zgrada u Gajevoj ulici spremna za useljenje. I danas smo ovdje i još uvijek uređujemo neke sitnice. Učenici se od ponedjeljka vraćaju u novoobnovljenu zgradu i iskreno se nadam da će im se ona svidjeti, kazala nam je ravnateljica dodavši kako je sve očišćeno i blista.

Topla voda u sanitarnim čvorovima

-Pretpostavljam da su školu izvana vidjeli, no unutarnja promjena još je veća. Mislim da će učenici biti oduševljeni, naročito sa sanitarnim čvorovima koji su potpuno obnovljeni i napokon imaju toplu vodu. Proteklih 40 godina toga nije bilo, prisjeća se Častek koju smo upitali i jesu li sve nepredviđene situacije koje su se tokom obnove dogodile sada riješene. Podsjetimo, krajem ljeta otkrilo se kako prokišnjava dio krovišta u školi što je u nekoliko učionica učinilo popriličnu štetu. Iako je izvođač sve naknadno popravio, te nepravilnosti pomaknule su povratak učenika u matičnu školu. Cijeli članak o tome možete pročitati OVDJE.

Sanitarni čvorovi napokon imaju toplu vodu/Foto: MojPortal.hr
Sanitarni čvorovi napokon imaju toplu vodu/Foto: MojPortal.hr

-Da budem iskrena, zadovoljna sam. Međutim, u tim građevinskim radovima uvijek se može dogoditi da se naknadno otkrije još neka nepravilnost, fleka koja je probila ili slično. Toga je bilo u međuvremenu, no sada je sve sanirano. Budući da još uvijek nije bila primopredaja dokumentacije, mi sve pratimo i svjesni smo da još možda ova priča nije završena. Radovi još traju, neke sitnice još se uređuju. Što se tiče krovišta, nadzorni inženjer kazao mi je da je zadovoljan odrađenim i ja mu vjerujem, kazala nam je ravnateljica zaključivši kako radnici iz zgrade izlaze 31. siječnja.

Ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr
Ravnateljica OŠ Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: MojPortal.hr

Inače, za sve učenike ravnateljica je odala i još neke novosti koje ih očekuju od ponedjeljka.

Svi moraju nositi papuče

-Kako bi školski prostor bio svima ugodniji, odlukom Učiteljskog vijeća svi učenici od početka drugog polugodišta trebaju nositi drugu obuću, tzv. papuče. Ova Odluka se odnosi na sve učenike viših razreda PŠ Frankopanska i matične škole u Gajevoj ulici. Učenici nižih razreda su i do sada nosili drugu obuću. Vraćamo se i na „stari“ raspored pohađanja nastave: nastavni sat u trajanju od 45 minuta, predmetna nastava ide samo u prijepodnevnoj smjeni, a razredna nastava u smjenama, pojasnila je Častek.

Izvođač je nakon poplave morao staviti novi parket u dio učionica/Foto: MojPortal.hr
Izvođač je nakon poplave morao staviti novi parket u dio učionica/Foto: MojPortal.hr

Isto tako, početak nastave u poslijepodnevnoj smjeni za učenike nižih razreda je u 13.15 sati. Radi povećanja satnice učenicima razredne nastave (informatika), te slaganja rasporeda sati, a i vremena koje je potrebno za dezinfekciju prostorija između smjena, početak nastave poslijepodnevne smjene organiziran je u kasnijem vremenu. Učenicima putnicima je organiziran prijevoz. Od početka drugog polugodišta organiziramo produženi boravak i za učenike drugog razreda. Nastava za predmetnu nastavu se i dalje odvija u matičnim učionicama.

Povratak učenika i u Doljane

-Završena je energetska obnova PŠ Doljani. Učenici se također vraćaju u novoobnovljenu zgradu škole. Podsjećam i na nošenje zaštitne maske. Kako nismo u mogućnosti poštivati epidemiološke mjere (fizička udaljenost među učenicima), zaštitne maske trebaju nositi svi učenici u razredima i zatvorenim prostorima škole. Molim učenike da se prema novoobnovljenim prostorima škole odnose s poštovanjem, kako bi i budući naraštaji mogli uživati u njima. Ostanite zdravi, čuvajte sebe i svoje najmilije, zaključila je ravnateljica Častek.