Fotografija: Mladi Daruvarčani brijirali su u Podgori/Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Galerija
Mladi Daruvarčani brijirali su u Podgori/Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Daruvarski učenici briljirali na državnom natjecanju iz fizike: "Njihov elektrostatski stroj osvojio 1. mjesto"

Nia Santo i Lovro Leben u kategoriji eksperimentalnih radova predstavili svoj rad pod nazivom „Van de Graaffov generator“ u kojem su izradili i ispitali rad ovog elektrostatskog strojaDARUVAR - Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar Nia Santo i Lovro Leben osvojili su prvo mjesto na Državnom natjecanju iz fizike u kategoriji eksperimentalnih radova. Učenici su na natjecanju predstavili svoj rad pod nazivom „Van de Graaffov generator“ u kojem su izradili i ispitali rad ovog elektrostatskog stroja.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Tema rada prihvaćena je od strane Državnog povjerenstva u prosincu te su učenici u iduća tri mjeseca izradili nekoliko verzija Van de Graaffovog generatora, izvršili i obradili mjerenja te ih uvrstili u prvu inačicu rada. Nakon dodatnih podešavanja i ispitivanja, druga inačica rada poslana je na ocjenjivanje u ožujku te je nakon toga stigao poziv na Državno natjecanje.

Državno natjecanje održano je u Podgori od 15. do 18. travnja.

Prezentirali rad

- Prvoga dana natjecanja šest radova prezentirano je pred članovima povjerenstva te su učenici odgovarali na njihova pitanja koja su se odnosila na same radove, ali i gradivo fizike 7. i 8. razreda. Drugoga dana, radovi su pomoću plakata prezentirani svim sudionicima natjecanja.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Iako je Van de Graaffov generator izumljen prije gotovo jednog stoljeća, ovaj stroj još uvijek ima primjenu u znanosti i medicini. Njegova uloga također je velika u popularizaciji znanosti pa će ovaj stroj postati dio zbirke učila i instrumenata fizike naše škole. Demonstracijski pokusi izvedeni pomoću njega zasigurno će izazivati oduševljenje budućih učenika te će im biti poticaj za proučavanje fizike, poručio je mentor Davor Horvatin.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!