Fotografija: Turistički vodiči s području grada Daruvara jučer su obilježili Svjetski dan voda u Julijevom parku/Foto: Mojportal.hr
Galerija
Turistički vodiči s području grada Daruvara jučer su obilježili Svjetski dan voda u Julijevom parku/Foto: Mojportal.hr

Daruvarski turistički vodiči pili kavu i čaj s termalnom vodom iz Antunovog izvora

Turistička zajednica Daruvar - Papuk jučer je obilježila Svjetski dan voda pričom o daruvarskoj termalnoj vodi koja je izuzetno važna za naš životTuristička zajednica Daruvar - Papuk obilježila je jučer Svjetski dan voda u društvu turističkih vodiča s područja grada Daruvara uz ispijanje kave i čaja skuhanih prirodnom termalnom vodom iz Antunovog izvora.

Nakon što su se svi turistički vodiči poslužili termalnom vodom iz Antunovog vrela i skuhali čaj i kavu, okupili su se ispred Antunove kupke gdje ih je pozdravila direktorica Turističke zajednice Daruvar - Papuk, Ivana Plažanin Vuković, i zahvalila na dolasku.

Svjetski dan voda

- Hvala vam dragi naši vodiči što ste se još jednom odazvali jednoj od aktivnosti Turističke zajednice Daruvar - Papuk i to proslavi obilježavanja Svjetskog dana voda 2021. kojoj je glavna tema vrednovanje voda. Kroz kratko predavanje Ane Vodvarke obilježit ćemo ovaj dan pričom o termalnoj vodi koja je izuzetno bitna za naš život - rekla je direktorica Ivana Plažanin Vuković.

Nakon toga je licencirana turistička vodička, Ana Vodvarka, ispričala mnoštvo zanimljivih priča o termalnoj vodi, njenom nastanku, vrstama, razlikama, temperaturi, njenoj ljekovitosti, važnosti za daruvarski kraj i njenoj primjeni u zdravstvenom turizmu.

Temperatura daruvarske hipertermalne vode je jako visoka,  46,6 stupnjeva, a pojedini izvori imaju i nižu temperaturu/Foto: Mojportal.hr
Temperatura daruvarske hipertermalne vode je jako visoka,  46,6 stupnjeva, a pojedini izvori imaju i nižu temperaturu/Foto: Mojportal.hr

- Ovaj dan usmjeren je na zaštitu i vrednovanje voda te podizanje svijesti o još jačoj zaštiti i racionalnom korištenju. Znamo da je voda bitan element svih živih bića na zemlji. Daruvar ima tu priliku i mogućnost da od pamtivijeka ima jako značajne vode, odnosno termalne izvore. Osim njih, ima rijeku Toplicu i turistički atraktivan izvor ljubavi u Rimskoj park šumi, a i umjetno jezero - rekla je Ana Vodvarka.

Prema njezinim riječima, termalna voda je voda kojoj je temperatura na izvoru viša od atmosferske vode za otprilike osam stupnjeva Celzija ovisno o sredini. Daruvarska voda je oborinska ili juvenilna voda koja iz snijega ili kiše prodire u dubine blizu magmatskog pojasa, zagrijava se, upija elemente i na povoljnim pukotinama izlazi na površinu zemlje.

Blago mineralizirana

- Ova voda koju smo sada okusili jako je stara, davno je otišla u podzemlje. Daruvarska voda je hipertermalna voda, njena temperatura je jako visoka, čak 46,6 stupnjeva, a pojedini izvori imaju i nižu temperaturu. Voda je s blagom mineralizacijom, neutralna je, a kemijske analize pokazuju svojstva kalcija, kalija, magnezija i sumpora. Takva voda utječe i na stvaranje mineralnog ljekovitog blata fanga, koji nastaje stoljetnom razgradnjom organskih i anorganskih tvari – istaknula je Ana Vodvarka i dodala kako je Antunova kupka najstarija toplička zgrada u Hrvatskoj.

Inače, daruvarska termalna voda služi za liječenje različitih reumatskih i ginekoloških oboljenja, sportskih ozljeda i u svrhu medicinske rehabilitacije.