Fotografija: Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović/Foto: Hrvatski radioamaterski savez
Galerija
Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović/Foto: Hrvatski radioamaterski savez

Daruvarski radioamateri Karnik i Čarapović doslovno iz šupe osvojili 3. mjesto na SP-u u Italiji!

Spletom okolnosti završili su u šupi punoj muha i komaraca, na vrućini bez klime i frižidera. I osvojili broncu na SP-u radioamatera u konkurenciji od 58 ekipa iz cijelog svijeta. Bravo!Na Svjetskom prvenstvu radioamatera (World Radiosport Team Championship WRTC 2022) koje se održalo u okolici Bolonje u Italiji od 4. do 10. srpnja 2023., hrvatska ekipa koju su činili Daruvarčani Vedran Čarapović 9A7DX i Zvonimir Kranik 9A3LG, članovi Radio kluba ”Jan Hus” 9A1CCY/9A5Y, osvojili su sjajno treće mjesto u svijetu među ukupno 58 ekipa.

Drugi u kvalifikacijama

Da bi uopće završili na Svjetskom prvenstvu, koje se smatra radioamaterskom Olimpijadom, Karnik i Čarapović morali su prvo proći kvalifikacije. 

- U kvalifikacijama je cijela Europa podijeljena u devet grupa, a mi smo bili 7. grupi u kojoj smo se kvalificirali kao prvoplasirana ekipa i jedina iz Hrvatske. Ukratko, kroz određena natjecanja trebali smo osvojiti određeni broj bodova da bismo se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo i to smo i uspjeli - rekao nam je Zvonimir Karnik.

Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović osvojili su 3. mjesto u svijetu u natječući se u groznim uvjetima/Foto: WRTC
Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović osvojili su 3. mjesto u svijetu u natječući se u groznim uvjetima/Foto: WRTC

Na Svjetskom prvenstvu je nastupilo 58 ekipa iz 50-ak zemalja svijeta, a Daruvarčani su predstavljali Hrvatsku. Svi natjecatelji bili su smješteni na pozicijama oko Bologne, u krugu od 70-ak kilometara. Sve ekipe imale su jednake uvjete što se tiče snage signala radio postaja. Organizatori su ekipama pripremili antene i pozicije na kojima će boraviti, a ekipe su sa sobom trebale donijeti opremu koja je mogla imati maksimalnu izlaznu snagu od 100 Watta.

Problem s "množiteljima"

- Cilj je bio u 24 sata održati što više radioamaterskih veza sa stanicama iz cijelog svijeta i to na dva načina: Morseovom abecedom, odnosno telegrafijom, koja je još uvijek vrlo popularna među radioamaterima i fonijom, odnosno glasom. Mi smo tijekom 24 sata održali 5057 veza - objašnjava Karnik. 

No, u jednom segmentu su Karnik i Čarapović bili lošiji od prve dvije ekipe i zbog toga im je vjerojatno izmakla i viša pozicija. 

- Nismo ostvarili dovoljan broj "množitelja". Naime, "množitelji" su države s kojima se ostvaruju veze, a zovu se tako jer se broj ostvarenih veza množi s brojem država s kojima je ostvaren kontakt i tako se dobiva konačan rezultat. Mi smo smatrali da nam je prioritet što već broj veza, a ne množitelja i zbog toga naš rezultat nije bio još bolji. Svi drugi su imali manji broj veza od nas, ali su imali veći broj država s kojima su ostvarili kontakte pa je njihov ukupan rezultat bolji jer se ta dva rezultata na kraju množe - kaže Karnik. 

Vedran Čarapović i Zvonimir Karnik članovi su daruvarskog Radio kluba
Vedran Čarapović i Zvonimir Karnik članovi su daruvarskog Radio kluba "Jan Hus" /Foto: Privatni album

Daruvarska ekipa iz kluba Radio kluba "Jan Hus" koja je u Italiji predstavljala Hrvatsku imala je na kraju 6,700.000 bodova, a ekipa iz Njemačke, koja je osvojila 2. mjesto, imala je tek nešto više, odnosno 6,800.000 bodova. Prvo mjesto osvojili su Ukrajinci koji su imali preko 7,000.000 bodova. 

- Ukrajinci su nam bili malo "sumnjivi", sjetili smo se Eurosonga i tih stvari, ha, ha! - u šali govori Karnik pa nastavlja: 

Sudac Luis te Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović osvajaju 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu i to iz - šupe!/Foto: Privatni album
Sudac Luis te Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović osvajaju 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu i to iz - šupe!/Foto: Privatni album

- Ali rezultat je doista sjajan, od 58. ekipa iz cijelog svijeta osvojili smo 3. mjesto. To je dosad najbolji rezultat jedne hrvatske ekipe. Prošli put na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj osvojili smo 9. mjesto i tamo smo skupili nešto iskustva, dodatno poradili na sebi pa smo sada uspjeli ostvariti odličan rezultat - govori Karnik.

Loša organizacija

Odmah je i povukao paralelu s organizacijom prošlog prvenstva u Njemačkoj i ovoga u Italiji. Naravno, i na ovom natjecanju se provlači ona klasična priča o organizacijskim sposobnostima Talijana, a ono što se Daruvarčanima iz Radio kluba "Jan Hus" dogodilo u Italiji sigurno je negativno utjecalo i na njihov konačni rezultat, a vjerojatno i na krajnji plasman. 

- U Italiji je sve "leggero", pomalo, u Njemačkoj je organizacija prošlog Svjetskog prvenstva bila puno bolja. Mi smo u Italiji dobili lokaciju na kojoj smo, na žalost, imali smetnje zbog okolnih elektroničkih uređaja zbog čega smo imali jake šumove i iskrenje na radio stanici. Prosvjedovali smo jer u takvim uvjetima nismo mogli biti dobri. Zahvalni smo našem sucu Luisu, koji je bio iz SAD-a, što je vidio da nemamo adekvatne uvjete za održavanje veza i intervenirao. Daruvarska ekipa zatim je dobila novu lokaciju za natjecanje, no pokazalo se da ni ta lokacija nije bila bolje rješenje.

Zvonimir Karnik, američki sudac Luis i Vedran Čarapović nakon osvojenog 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu/Foto: privatni album
Zvonimir Karnik, američki sudac Luis i Vedran Čarapović nakon osvojenog 3. mjesta na Svjetskom prvenstvu/Foto: privatni album

- Na žalost, ta rezervna lokacija bila je doslovno jedna šupa. Rekli su nam da možemo prihvatiti tu lokaciju ili je odbiti. Drugog izbora nije bilo. Bilo bi nam žao da odemo s natjecanja pa smo prihvatili tu poziciju u šupi. Svi su natjecatelji imali klima uređaje, frižidere, mjesto za spavanje... A ta naša šupa bila je u jednom selu i morali smo se zbog spavanja vraćati 50 kilometara do hotela. Sve je bilo puno komaraca i muha, vrućina je bila strašna, a mi jedini nismo imali klima uređaj. Nismo, kao ostale ekipe, imali ni frižider pa nismo imali gdje ohladiti piće da se osvježimo po toj velikoj vrućini. Ti su nas uvjeti malo "osakatili", ali što kaže poslovica: "Boj ne bije oružje nego srce u junaka" - priča nam Karnik.

Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović, ponos hrvatskih radioamatera/Foto: WRTC
Zvonimir Karnik i Vedran Čarapović, ponos hrvatskih radioamatera/Foto: WRTC

Trud se isplatio

Kada se uzmu u obzir sve loše okolnosti u kojima se daruvarska ekipa iz Radio kluba "Jan Hus" našla, osvojeno 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu radioamatera je fantastičan rezultat. 

- Mi smo se potajno nadali da ćemo ući među prvih 10, to bi bio za nas uspjeh. Naravno, prezadovoljni smo rezultatom i 3. osvojenim mjestom! Trud se isplatio i drago nam je što smo tako dobro predstavili Hrvatsku, Daruvar i naš klub Radio klub "Jan Hus" - zaključuje "olimpijac" Zvonimir Karnik.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!