Fotografija: Policija će od 11. do 15. studenog pojačano kontrolirati vozače na alkohol/Foto: Joško Šupić/CROPIX (ilustracija)
Policija će od 11. do 15. studenog pojačano kontrolirati vozače na alkohol/Foto: Joško Šupić/CROPIX (ilustracija)

Daruvarski policajci u prvih 10 mjeseci ove godine uhvatili čak 110 pijanih vozača

Iz policije najavljuju kako će zbog Martinja od sutra pa sve do 15. studenog pojačano kontrolirati voze li ljudi pod utjecajem alkohola ili drogaDaruvarski policajci ovih će dana zbog Martinja pojačati svoje patrole na cestama jer očekuju da će veći broj vozača konzumirati alkoholna pića.

Pojačana kontrola vozača na alkohol i vožnju pod utjecajem opojnih droga vršiti će se od četvrtka 11. studenog pa sve do 15. studenog, a sve one koje zateknu pijane ili drogirane za upravljačem, promptno će sankcionirati.

Dvije osobe poginule

Iz Policijske postaje Daruvar su nas izvjestili kako se tijekom prvih deset mjeseci ove godine, na području kojeg pokriva ova policijska postaja, dogodilo ukupno 76 prometnih nesreća.

U tim prometnim nesrećama dvije su osobe poginule, u 25 nesreća netko je bio ozlijeđen, a u 49 prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta.

Što se tiče smrtno stradalih osoba u ovim prometnim nesrećama, u jednom slučaju poginuo je vozač, a u drugom pješak. Teške tjelesne ozljede zadobilo je ukupno 17 sudionika, od čega 11 vozača, tri putnika i tri pješaka. Lakše je ozlijeđeno 24 sudionika, odnosno 12 vozača, devet putnika i tri pješaka.

- U 12 prometnih nesreća, čak 12 vozača bilo je pod utjecajem alkohola. Najviše prometnih nesreća koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola dogodilo se u dane vikenda, njih sedam. Prometne nesreće u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola najčešće su bile u vremenu od 16 do 22 sata kada se dogodilo 9 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama u kojima su sudionici bili pod utjecajem alkohola, četiri su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a devet lakše - rekao je Dalibor Čajsa, načelnik Policijske postaje Daruvar.

Zadržavanje u zatvoru

Iz Policijske postaje Daruvar ističu kako su njihovi policijski službenici u prvih deset mjeseci ove godine sankcionirali ukupno 110 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

- Čak 32 vozača upravljalo je vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 1,50 g/kg. Osim toga, zatekli smo dva vozača kako upravljaju vozilom pod utjecajem opojnih droga. Takvi vozači isključivani su iz daljnjeg prometa te im je određivan smještaj u prostoriji za zadržavanje do otrežnjenja ili dovođenja nadležnom prekršajnom sudu. Sud je ovisno o težini prekršaja i eventualnoj činjenici da je vozač već bio ranije zatečen pod utjecajem alkohola, određivao daljnje zadržavanje u zatvoru Bjelovar do 15 dana, te izricao mjere opreza oduzimanja vozačke dozvole u trajanju do 60 dana. Napominjemo da je za navedenu koncentraciju alkohola propisana novčana kazna u rasponu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom do 24 mjeseca te 6 negativnih prekršajnih bodova - kažu u daruvarskoj policiji.