Fotografija: Motociklisti su naučili kako pravilno skinuti kacigu s ozlijeđenog/ Foto: Crveni križ Daruvar
Galerija
Motociklisti su naučili kako pravilno skinuti kacigu s ozlijeđenog/ Foto: Crveni križ Daruvar

Daruvarski motociklisti i njihove kolege iz Češke prošli praktične vježbe prve pomoći

Predavanje je održano na Svjetski dan prve pomoći te se datumski poklopilo s teškom prometnom nesrećom u Končanici gdje je život izgubilo dvoje motociklista iz Virovitice
Prošloga je vikenda u povodu Svjetskog dana prve pomoći održano predavanje s praktičnim vježbama i savjetima za članove Moto kluba Daruvar i njihove kolege iz Češke.

<p>Vježbe iz prve pomoći za motocikliste/ Foto: Crveni križ Daruvar</p>

Vježbe iz prve pomoći za motocikliste/ Foto: Crveni križ Daruvar

Predavanje je održano u Gradskom društvu Crvenog križa (GDCK) Daruvar, a održao ga je Bojan Bjelajac, dugogodišnji djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Slatina, koji je teorijski dio obogatio važnim primjerima i savjetima iz prakse.

- Predavanje je bilo namijenjeno najugroženijim sudionicima u prometu uz pješake i bicikliste - motociklistima. Prema crnoj statistici prometa u RH, svaki četvrti poginuli u prometu je motociklist, što nas dovodi do ozbiljnosti situacije. Uz sigurnost u prometu važno je i pravodobno ispravno pružanje prve pomoći unesrećenima – rekla je ravnateljica daruvarskog Crvenog križa Andrea Brletić.

<p>Predavanje za motocikliste iz prve pomoći/ Foto: Crveni križ Daruvar</p>

Predavanje za motocikliste iz prve pomoći/ Foto: Crveni križ Daruvar

Kako je riječ o prvoj pomoći za motocikliste, praktični dio sastojao se od imobilizacije prijeloma, podvezivanja u slučaju obilnog krvarenja, reanimacije unesrećenog bez svijesti, skidanja kacige unesrećenog ako je bez svijesti te mu je potrebna reanimacija i upuhivanje zraka.

- Prošli smo kompletnu prvu pomoć baziranu na motociklistima. Kako postupati i komunicirati s ozlijeđenima, kako sanirati ozljede i reanimirati unesrećenog do dolaska Hitne pomoći. Pet minuta bez pulsa je 50 % života, svaka sljedeća je 10 %. Radionica s praktičnim vježbama i savjetima održat će se još jednom u prostorijama MK Daruvar za sve motocikliste s područja Daruvara i okolice koji su bili spriječeni prošloga vikenda - kažu u MK Daruvar i dodaju kako će svi biti pravovremeno obaviješteni. Ističu da su svi dobro došli na edukaciju koja može spasiti život.

<p>Važno je s vremenom obnoviti znanje/Foto: Crveni križ Daruvar</p>

Važno je s vremenom obnoviti znanje/Foto: Crveni križ Daruvar

- Primijetili smo da to znanje s vremenom ispari ako se ne primjenjuje i zato smo odlučili dogovoriti kontinuiranu suradnju s Crvenim križem kako bismo s vremena na vrijeme osvježili naučeno. Cilj je barem jednom godišnje sa stručnjacima proći Prvu pomoć za motocikliste – rekli su nam iz MK Daruvar.

<p>Dogovorena je buduća suradnja/Foto: Crveni križ Daruvar</p>

Dogovorena je buduća suradnja/Foto: Crveni križ Daruvar

Predavanje je održano na Svjetski dan prve pomoći te se datumski poklopilo s teškom prometnom nesrećom u Končanici gdje je život izgubilo dvoje motociklista iz Virovitice. Tragična pogibija supružnika Vitomira i Katarine Bubnjić potresla je čitavu moto zajednicu i podsjetila da su motociklisti uz pješake i bicikliste najugroženija skupina u prometu.