Fotografija: Daruvarski likovnjaci ponovno su donirali OB
Galerija
Daruvarski likovnjaci ponovno su donirali OB "dr. Anđelko Višić" Bjelovar/ Foto: MojPortal

Daruvarski likovnjaci donirali 53 slike bjelovarskoj bolnici: "Usrećili smo druge, ali i sebe"

"Mi smo amateri, ali slikamo srcem i dušom. Jako smo sretni kad imamo priliku naše radove vidjeti u nekim ustanovama ili privatnim domovima", kaže Zdenko FranekićDaruvarski likovnjaci te njihovi pridruženi članovi likovnjaka i članovi Matice umirovljenika Daruvar, baš kako su i najavili, jučer su donirali 52 slike bjelovarskoj bolnice. Tim povodom daruvarska delegacija sastala se s ravnateljicom Opće bolnice "dr. Anđelko Višić" Bjelovar Sanelom Grbaš Bratković te voditeljicom Odjela neurologije i neurološke ambulante.Tihanom Gržinčić, koje su i primile poklonjena djela. 

Sretni smo kad nekog usrećimo

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana u Daruvar je održana i izložba ovih slika, o čemu smo pisali OVDJE, a od sada ta ulja na platnu krasiti zidove Odjela neurologije i neurološke ambulante. 

Likovnjaci su slike uručili ravnateljici Saneli Grbaš Bratković i voditeljici neurologije Tihani Gržinčić/ Foto: MojPortal
Likovnjaci su slike uručili ravnateljici Saneli Grbaš Bratković i voditeljici neurologije Tihani Gržinčić/ Foto: MojPortal
Ulja na platnu/ Foto: MojPortal
Ulja na platnu/ Foto: MojPortal

- Slikari su jednostavni ljudi. Nastojimo nekoga usrećiti, a time usrećimo i sebe. Drago nam je što slike neće stajati na nekom depou, nego će biti na zidovima jedne visoke institucije. Inače, za izradu jedne slike na kolonijama nam treba do četiri sata, međutim za pravu sliku treba jedan dan za izradu, drugi dan za promatranje i treći dan za popravke. Primjerice, i danas znam ispraviti sliku koju sam napravio prije pet godina, naglasio je Josip Bali, daruvarskih likovnjak.

Izrađene su 53 slike/ Foto: MojPortal
Izrađene su 53 slike/ Foto: MojPortal

Inače, Likovna grupa DA broji 40 članova, a ovo nije prva donacija bjelovarskoj bolnici. Jedan od članova je i Zdenko Franekić, koji se ovim hobijem bavi već 15 godina.

Slikari amateri

- Posljednjih 13 godina sam u mirovini i bavim se slikanjem. Odlazim na razne likovne kolonije, a sjajnu suradnju imamo i s kolegama iz Bjelovara. Zajedničkim radom se usavršavamo, jer smo amateri, a ne profesionalci. Međutim, slikamo srcem i dušom i jako smo sretni kad imamo priliku naše radove vidjeti u nekim ustanovama ili privatnim domovima, poručio je Franekić.

Slike su amaterske, ali su nastale s puno ljubavi/ Foto: MojPortal
Slike su amaterske, ali su nastale s puno ljubavi/ Foto: MojPortal

Inače, ova ideja nastala je na inicijativu voditeljice bjelovarske neurologije Tihane Gržinčić.

- Donacija nam jako puno znači. Zatražila sam od likovnjaka nekoliko slika, no konačni broj od 53 slike ugodno nas je iznenadio. Također, među slikama je i ona gospođe Koprek, koja nažalost više nije s nama. Međutim, pristali smo da i ta slika krasi naš odjel iako nije završena. Vjerujem da će i njezin sin, a naš kolega biti sretan vidjeti tu sliku, poručila je dr. Gržinčić te nastavila.

Višestruka korist

- Sam boravak u bolnici je težak, stoga je pogled u svjetliju budućnost, a ne gole zidove, ujedno i senzorno dobar za njihov oporavak. Od srca se zahvaljujem Daruvarčanima na ovoj donaciji, zaključila je Tihana Gržinić dodavši da će se slike nalaziti u bolesničkim sobama, hodnicima, ali i ambulantama. 

Ova suradnja imala je višestruku korist/ Foto: MojPortal
Ova suradnja imala je višestruku korist/ Foto: MojPortal

Zadovoljstvo je iskazala i ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković.

- Jako sam iznenađena ljepotom ovih slika. Također, veseli me što se ljudi bave tako lijepim hobijem u umirovljeničkoj dobi, što je jako pohvalno. Sretna sam što su dali dio sebe u tim slikama, stoga je ovaj projekt uistinu na obostrano zadovoljstvo, zaključila je Grbaš Bratković. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!