Fotografija: Ulaz u Daruvarske toplice/Foto: Daruvarske toplice
Galerija
Ulaz u Daruvarske toplice/Foto: Daruvarske toplice

Daruvarske toplice dobile novo Upravno vijeće, likvidnost označena kao najveći problem

Poboljšanjem epidemiološke situacije, poslovanje se bitno popravlja. Međutim na likvidnosti ćemo morati poraditi, točnije obveze i potraživanja predstavljaju nam glavni problem, kazao je NemecSpecijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice dobila je novo Upravno vijeće. Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić za novog predsjednika imenovao je Vedrana Nemeca, koji je na toj funkciji zamijenio sad već bivšu predsjednicu Snježanu Mišir, aktualnu županijsku pročelnicu za zdravstvo.

Pored predsjednice, Upravno vijeće Toplica u prošlom sazivu činilo je još šest članova i to Vedran Babić, Alen Baščevan i Matija Jasenko, kao predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnica Stručnog vijeća Sabina Bis, predstavnica Ministarstva zdravstva Sanja Rendić-Miočević te predstavnik radnika Ante Martić.

Potonja dva predstavnika ostala su i u novom sazivu Upravnog vijeća. Nadalje, struku će u iduće četiri godine zastupati Anamarija Šepl Plentaj, dok su novi predstavnici Županije Dren Stoček, Vedran Rek i Igor Supan. 

Sudski sporovi

Pred novom Upravom sada nije niti malo jednostavan zadatak, jer je veliki broj radnika pokrenuo pravne sporove protiv samih Toplica. Kako doznajemo, riječ je mahom o dvije vrste tužbi, zaštite prava radnika i razlika u plaćama, odnosno pogrešnom obračunu. Da je stanje daleko od idealnog, svjestan je i  župan Marko Marušić.

- Koliko sam upoznat sa situacijom, međuljudski odnosi u Toplicama su poprilično narušeni, a ni financijska situacija nije bajna. Želimo stvoriti novu klimu koja će podići Daruvarske toplice tamo gdje im je i mjesto. Puno je projekata u planu, prvenstveno onih vezanih za Nacionalni plan oporavka i otpornosti - poručio je Marušić.

Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr
Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr

Novo Upravno vijeće danas je održalo i svoju prvu sjednicu, na kojoj se pored konstituiranja novog saziva, razmatralo poslovanje Toplica u proteklom mjesecu te odlučivalo o podizanju cijena piva u ugostiteljstvu. Prema riječima novog predsjednika Upravnog vijeća Vedrana Nemeca ovogodišnji svibanj bio je bolji nego lani, međutim najveći problem Toplicama predstavlja likvidnost.

Prevelika potraživanja

- Za iduću sjednicu tražili smo financijska izvješće o poslovanju svakog odjela, kao i pisana izvješća o njihovom radu i planovima. Nadalje, za istu sjednicu napravit će se i cjelokupna analiza poslovanja, koju ćemo zatim predati novom županu, odnosno Županiji. Po računima dobiti i gubitka poslovanje u ovoj godini zaista nije loše. U prošloj covid godini bazeni nisu radili i to je uvelike utjecalo na loše poslovanje. Ukidanjem većine epidemioloških mjera situacija se bitno popravlja, smanjuju se razne stavke, odnosno poboljšanje ide i preko 20 posto. Međutim na likvidnosti ćemo morati poraditi, točnije obveze i potraživanja predstavljaju nam glavni problem - poručio je Nemec.

Lukačin i dalje ravnateljica

Situaciju oko pokrenutih tužbi nije htio konkretno komentirati nego je samo poručio da će se taj problem naći na dnevnom redu iduće sjednice, koja je zakazana za drugu polovicu srpnja. Također, na naše pitanje o sudbini v.d. ravnateljice Stojanke Lukačin, kojoj mandat istječe u kolovozu ove godine, Nemec je poručio da se o tome danas nije razgovaralo.

- Za sada će gospođa Lukačin i dalje ostati vršiteljica dužnosti. Naš prvenstveni zadatak je dobiti analizu i skenirati stanje cjelokupne ustanove, a o nekim promjenama u vodstvu Toplica za sada još uvijek nismo razgovarali - zaključio je novi predsjednik Upravnog vijeća Vedran Nemec.