Fotografija: Novi samostan Sestara milosrdnica/Foto: Daria Marković
Galerija
Novi samostan Sestara milosrdnica/Foto: Daria Marković

Daruvarske sestre milosrdnice dobile novi samostan s kapelicom i internat za srednjoškolke

Njihov stari samostan postat će dom za starije i nemoćne, a iza doma gradit će se i đački domSestre milosrdnice proslavile su 155 godina svoga djelovanja u Daruvaru svečanim euharistijskim slavljem koje je u četvrtak s početkom u 16.30 sati vodio požeški biskup Antun Škvorčević. Tom prigodom blagoslovljena je nova kapelica, samostan, oltar, ali i svi prisutni vjernici.

Požeški biskup Antun Škvorčević sa sestrama milosrdnicama iz Zagreba i drugih samostana Zagrebačke provincije/Foto: Daria Marković
Požeški biskup Antun Škvorčević sa sestrama milosrdnicama iz Zagreba i drugih samostana Zagrebačke provincije/Foto: Daria Marković

Uz požeškog biskupa i njegovog tajnika velečasnog Meteja Silukovića, u euharistijskom slavlju sudjelovali su i daruvarski župnik velečasni Zdravko Radoš i svećenici Pakračkog dekanata zajedno s dekanom velečasnim Jozom Zorićem. Osim njih, prisustvovale su i sestre milosrdnice na čelu s provincijalnom poglavaricom Elizabetom Peršić, sestrom Mirnom Matić provincijalnoj ekonomi koja je vodila gradnju i još četrdesetak sestara koje su došle iz Zagreba i drugih samostana Zagrebačke provincije.

Internat za srednjoškolke

Sestra Mirna Matić došla je u Daruvar prije godinu dana kako bi izgradila novi samostan, a kako kaže, zahvaljujući gradonačelniku Damiru Lneničeku uspjeli su dogovoriti da će njihov bivši samostan, u kojem je i dom za starije i nemoćne već dugo vremena, u cijelosti služiti njima kako bi časne sestre imale novi i samostan i internat za srednjoškolke.

Kapelica u novom samostanu/Foto: Daria Marković
Kapelica u novom samostanu/Foto: Daria Marković

- Prije godinu dana smo započeli gradnju. Izabrali smo izvođača iz Virovitice i brzo smo napredovali. Trenutno još nismo uselili zbog friško okrečenih zidova, a čeka nas namještaj iz naše kuće u Zemunu koju smo zatvorili. Počeli smo uređivati okoliš što nam daruje izvođač Prajo Beton - rekla nam je sestra Mirna Matić i dodala da u daruvarskom samostanu trenutno žive samo tri sestre, od kojih su dvije u njemu već više od 50 godina, a vesele se provesti svoje staračke dane u miru. Jedna od njih čak želi ovdje ostaviti i svoje kosti.

Đački dom

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček također je prisustvovao svečanosti i rekao da mu je drago da je kupnjom samostana od sestara milosrdnica u vrijednosti od tri i pol milijuna kuna, otvoren prostor da sestre milosrdnice naprave svoj novi samostan i ostanu u Daruvaru nakon 155 godina i za iduće stoljeće.

- S druge strane osigurali smo prostor za proširenje doma za starije i nemoćne, a kupili smo i zemljište odmah pokraj starog samostana za đački dom. Kada se sestre isele iz trećine starog samostana u novi samostan, mi krećemo s proširenjem kapaciteta doma za starije i nemoćne kako bi oni bili samodostatni. Ovim novitetima je ovaj dio grada potpuno oživio i dobio novu priliku za razvoj - rekao je Damir Lneniček.

Primjerima prošlosti

Inače, uprava Zagrebačke provincije vodila je gradnju novog samostana, a u jednom dijelu njega bit će smješten internat za djevojke koje iz okolnih mjesta pohađaju srednje škole u gradu. Sestre milosrdnice iznimno su zahvalne za svoje nove prostore i mjesta za okupljanja i slavljenja euharistije.

Svečano euharistijsko slavlje vodio je požeški biskup Antun Škvorčević/Foto: Daria Marković
Svečano euharistijsko slavlje vodio je požeški biskup Antun Škvorčević/Foto: Daria Marković

- Sestra Tomislava i sestra Lujza još su žive i sjećaju se teških vremena iza njih. Na inicijativu biskupa preispitale smo što možemo učiniti za ovo područje zapadne Slavonije, a odgovor pronašle u našoj prošlosti. Stoga će samostan i internat za djevojke ponovno otvoriti svoja vrata baš kao nekada. Uz suradnju gradonačelnika, po projektu Dragice Knežević i sinova Mladena i Mirka, a izvedbom firme Prajo Beton iz Lukača, gradnja je započela 13. svibnja na dan Gospe Fatimske prošle godine. Zbog vremenskih neprilika, predstoji nam samo još unutarnje uređenje završnih radova i uređenje okoliša - zahvalila se svima provincijalna poglavarica Elizabeta Peršić.

Sve manje sestara

Požeški biskup Antun Škvorčević rekao je da smo svjedoci kako sestre uglavnom zatvaraju samostane jer ih je brojčano sve manje, a istaknuo koliko mu je drago sudjelovati na ovako izvanrednom događaju.

- Novi samostan će biti prikladniji za sestre koje su bile u staroj zgradi koja je već oronula, ali uz samostan raduje me i što otvaraju dom za djevojke koje će ovdje biti u srednjim školama. Otvorenje internata vidim kao sastavni dio onoga što Požeška biskupija nastoji na odgojno-obrazovnom području - kazao je biskup Antun Škvorčević.