Fotografija: Daruvarske srednjoškolke ostvarile su sjajne rezultate na natječaju kojeg je organizirao Hrvatski sabor/Foto: Gimnazija Daruvar
Galerija
Daruvarske srednjoškolke ostvarile su sjajne rezultate na natječaju kojeg je organizirao Hrvatski sabor/Foto: Gimnazija Daruvar

Daruvarske i bjelovarske učenice pomele konkurenciju u pisanju zastupničkih govora i eseja

Učenice Larija Jukić, Laura Abdić, Nikol Vaclavek, Lucija Markovinović i Ivona Kollert ponos su svojih škola, ravnatelja, mentora i svih učenikaUčenici osmih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola s daruvarskog i bjelovarskog područja ostvarili su iznimne rezultate na natjecanju u pisanju eseja, raspravljačkog teksta i zastupničkog govora na temu Hrvatskog sabora „Trideset godina hrvatske neovisnosti” ili „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske”.. 

Ravnateljica ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković
Ravnateljica ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir/Foto: Daria Marković

Prvo mjesto u kategoriji zastupničkog govora nagrađena je Larija Jukić, učenica trećeg razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar pod mentorstvom Radmile Frantal, čiji je emotivan, svečan i domoljuban govor Povjerenstvo vrednovalo kao najbolji. A naveli su kako osobna nota obojena brojnim lirskim, gotovo poetskim elementima čini ovaj govor jedinstvenim te da je Larijin govor himna hrvatskoj slobodi.

Učenice Larija Jukić i Laura Abdić/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Učenice Larija Jukić i Laura Abdić/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Učenici nažalost nisu mogli ići u Hrvatski sabor zbog epidemiološke situacije, nego su putem e-maila slali radove. Njihovi radovi će biti prikazani u e-zborniku sabora - kazala je ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar, Dinka Kavalir te dodala da je zaprimljeno ukupno devetnaest radova učenika osnovnih škola i više od 80 radova učenika srednjih škola.

Himna hrvatskoj slobodi

Svoj je esej poslala i Laura Abdić, također učenica Ekonomske i turističke škole Daruvar te za njega dobila pohvalu.

Učenice Larija Jukić i Laura Abdić/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Učenice Larija Jukić i Laura Abdić/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Djevojke su iz istog razreda, a kada je bio otvoren natječaj izrazile su želju da se obje jave i sudjeluju. Mi smo jako ponosni na naše učenice. Nismo se nadali takvom uspjehu, a kroz građanski odgoj koji smo imali u školi kao eksperimentalni radili smo s učenicima na edukacijama, izborima, radu političkih tijela i EU što su pokazali rezultati naših aktivnosti. Larija je inače učenica aktivna u svim natjecanjima i projektima, a ujedno je i voditeljica Županijskog vijeća učenika. Učenice su presretne i drago nam je da uvijek dođu do velikih uspjeha - rekla nam je ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar, Dinka Kavalir.

Prvo mjesto osmašice

Osim njih, Nikol Vaclavek, učenica osmog razreda Osnovne škole Sirač, osvojila je prvo mjesto u kategoriji eseja ili raspravljačkog teksta pod mentorstvom profesorice Danijele Štefan, a iz Povjerenstva su poslali dopis kako je učenica povijesnost (povijesne podatke) ukomponirala u svečani domoljubni patos koji se ponavlja kroz cijeli tekst. Prevladava subjektivna literarna lirska nota te samosvojna i originalna koncepcija eseja, kako kažu, s elementima govora i himne.

- Nikol je jedna izuzetno vrijedna i pametna učenica kojoj sam predložila da napiše esej na tu temu što je ona prihvatila. Okolnosti su bile teže jer smo tada bili u fazi online nastave, a sve upute sam joj slala putem poruka i video poziva, ali ona je svejedno esej napravila jako dobro. Nije mala stvar kada iz jednog malog sela učenik bude prvi u cijeloj Hrvatskoj, a Nikol je sretna i ponosna kao i cijeli kolektiv naše škole - istaknula je Danijela Štefan.

Motivirani Bjelovarčani

Lucija Markovinović učenica četvrtog razreda Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar osvojila je treće mjesto u kategoriji eseja pod mentorstvom profesorice Ivanke Jareb.

- Jako smo ponosni na našu učenicu i profesoricu koja je popratila natječaj koji se pojavio na stranicama Hrvatskog sabora i aktivirala učenicu. Učenica je napisala esej povodom trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske. Naši učenici su motivirani da sudjeluju u natjecanjima i izvan struke u kojima postižu lijepe rezultate - istaknuo je Vladimir Štefanec, ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Pohvala učeničkom radu

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Daruvar Ivona Kollert dobila je pohvalu za učenički rad pod mentorstvom Jele Kusaković.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije Daruvar, Ivona Kollert/Foto: Privatni album
Učenica četvrtog razreda Gimnazije Daruvar, Ivona Kollert/Foto: Privatni album

- Ponosna sam da učenici rade i druge stvari koje nisu u sklopu klasičnih natjecanja od Agencije za odgoj i obrazovanje što i je cilj da prošire svoja razmišljanja i kritički promišljaju život oko sebe na razne načine - kazala je Romana Herout, ravnateljica Gimnazije Daruvar.

Veliki uspjeh

Učenica Ivona Kollert istaknula je da ovaj uspjeh smatra dosta velikim, iako nije ušla u prva tri mjesta, pogotovo uz tako veliki broj odličnih radova.

- Mislim da je samo natjecanje odlično osmišljeno i organizirano i da je tematiku hrvatske državnosti važno uklopiti u srednjoškolsko obrazovanje i dati učenicima priliku da o njoj promišljaju. Drago mi je što sam bila dio toga, čak i na razini cijele države - kaže Ivona Kollert.

Pohvale mentorici

Ravnateljica Romana Herout još je dodala kako mentorica i profesorica Jela Kusaković jako često sudjeluje s učenicima i potiče ih na natjecanja koja nisu unutar sustava i organizacije AZOO-a.

- Pohvale idu i njoj, jer se puno angažira oko razvijanja kritičkog mišljenja kod učenika - dodaje Romana Herout.