Fotografija: Ponosne članice klape/Foto: Klapa Stentoria
Galerija
Ponosne članice klape/Foto: Klapa Stentoria

Daruvarska ženska klapa Stentoria osvojila 7. mjesto na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu

"Imamo svoj put kojeg se držimo i sretne smo jer imamo jako puno svojih navijača, pratitelja na Facebook profilu te prijatelja klapskih i kontinentalnih. Svi su sretni i ponosni", kaže Romana HeroutDaruvarska ženska klapa Stentoria osvojila je sedmo mjesto na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš koji se održao u petak na Trgu sv. Mihovila u Omišu uz izravan televizijski prijenos na nacionalnoj televiziji.

Na Završnoj večeri ženskih klapa jubilarnog 55. Festivala dalmatinskih klapa nastupalo je deset najuspješnijih ženskih sastava iz izbornih večeri: Mir iz Međugorja, Stivanja iz Trogira, Sorelo iz Zagreba, Stentoria iz Daruvara, Ventula iz Splita, Euterpa iz Zagreba, Figurin iz Zagreba, Oželanda iz Zagreba, Luše iz Splita te Kapric iz Zadra.

Nastup klape Stentoria/Foto: Klapa Stentoria
Nastup klape Stentoria/Foto: Klapa Stentoria

- U posljednjih sedam godina ovo je naše peto finale. Svaki put kada smo odlazile u izlučne (polufinalne) večeri, plasirale smo se i u finale što je izuzetan uspjeh jer u finale ulazi samo deset najboljih klapa. Mi kao jedna kontinentalna klapa sa svega dvanaestak godina rada, plasirale smo se među deset najboljih u svih pet finala jer Omiški festival je festival s najdužom klapskom tradicijom i jedan od najcjenjenijih u Hrvatskoj u tom smislu - rekla nam je voditeljica klape, Romana Herout i dodala da im je najveći uspjeh na tom festivalu bio 2015. godine kada su osvojile drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda; srebrni štit Grada Omiša, koju nije uzela nijedna ženska kontinentalna klapa ikada u 50 godina Omiškog festivala, izuzevši Zagrebačke klape u kojima pjevaju Dalmatinci.

Ostvaren san

Kako nam kaže, svakoj klapi je cilj, kad tad, barem jednom zapjevati ispod Omiške stine, a njima je to uspjelo punih deset puta u sedam godina. Na ovom festivalu pjevale su tradicionalni napjev „Jubila san tebe“ u obradi Dinka Fia te skladbu pisanu za Omiški festival za koju je tekst napisao Bruno Vučković, a glazbu i obradu Marko Rogošić pod nazivom „Evo idem svome kraju“.

- Izuzetno smo zadovoljne nastupom. Na pozornici smo se odlično osjećale. Pjevale smo za sebe i našu najvjerniju publiku koja nam je neizmjerna podrška u svim ovim godinama klapskog pjevanja, za sav svoj trud i rad koji ulažemo u nešto što nije autohtono za naš kraj jer biti Dalmatinac i pjevati u dalmatinskoj klapi je sasvim normalno i prirodno, a biti iz srca Slavonije i pjevati dalmatinsku klapsku pjesmu je nešto što treba jako puno učiti i educirati se u tom području. Ponosne smo na kontinuitet koji smo zadržale samim dolaskom na festival, ali i na brojne druge na kojima smo sudjelovale - rekla je Romana Herout.

Čestitke pobjednicima

Inače, prvu nagradu - zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, ali i zlatni omiški leut osvojila je ženska klapa Luše iz Splita. Drugu nagradu - srebrni štit osvojila je klapa Kapric iz Zadra, dok je prema glasovima publike drugu nagradu - srebrni omiški leut osvojila klapa Figurin iz Zagreba. Brončani štit i brončani leut osvojila je klapa Oželanda iz Zagreba, a  klapi je uručena i plaketa za najbolju debitantsku klapu ovogodišnjeg 55. Festivala.

- Sedmeročlani stručni ocjenjivački sud donio je svoju procjenu, ako bi gledali pojedinačno njihove ocjene bili bismo na četvrtom ili petom mjestu. Nas veseli da smo uopće među prvih deset klapa, a osobno mislim da pripadamo u prvih pet. Čestitamo pobjednicima i nagrađenima, ali ne mogu ništa reći dok ne vidim snimke jer se u gledalište nije moglo ući, a sve su klape bile smještene na trgu koji se zove po tamošnjem kafiću „Ispod žižule“. Tako da nismo čule nikoga. Pošto nam treba osam sati da uopće stignemo do Omiša, stigle smo dan ranije i same si financirale smještaj u hotelu Brzet i hranu, preko projekata Grada Daruvara i BBŽ kada su Javni pozivi za udruge u kulturi na koje se konstantno kandidiramo. Kroz ta financijska sredstva uspijevamo pokriti sve troškove putovanja i smještaja koji su potrebni da bi uopće mogli otići na festival - istaknula je.

Velika podrška

Upitali smo voditeljicu klape Stentoria kakva je bila atmosfera na festivalu, što kaže publika te kakvi su cjelokupni doživljaji.

Članice klape/Foto: Klapa Stentoria
Članice klape/Foto: Klapa Stentoria

- Atmosfera u Omišu je pomalo ležerna za nas kontinentalce. Mi smo naučeni da sve bude točno i precizno, u minutu, da ništa ne kasni, da je sve organizirano, informirano i transparentno, što ne mogu reći da je slučaj na ovom festivalu, ali mi smo navikli već kroz sve ove godine na ležerniji pristup poslu. Klapa smo koja se također bavi organizacijom klapskih večeri u dvorcu povodom dana Grada Daruvara, koje nismo mogli organizirati ove niti prošle godine zbog korone. Isto tako, i Prvog seminara ženskog klapskog pjevanja DA-Klapa koji smo organizirali tri puta za klapašice iz Hrvatske i inozemstva. Zato kada odemo na ovakve festivale, ne idemo isključivo kao pjevačice nego obraćamo pozornost i na organizaciju. Što se tiče atmosfere, bili smo najstarija klapa u finalu, a vidimo da dolaze nove mlade klape s nekim novim zvukom. Ponosne smo na naše pjevanje i njegovanje tradicionalnog autohtonog zvuka, onako kako se pjevalo nekada. Imamo svoj put kojeg se držimo i sretne smo jer imamo jako puno svojih navijača, pratitelja na Facebook profilu te prijatelja klapskih i kontinentalnih. Puno smo čestitki zaprimili u ova dva dana, svi su sretni i ponosni - kaže nam Romana Herout.

Daljnji planovi

Njihova ljetna putovanja nisu završila s finalom u Omišu. Već sljedeći tjedan putuju u Kaštel Kambelovac na Večeri dalmatinske pisme.

- To je festival na kojem se pjevaju obrade popularnih pjesama, a tamo ćemo pjevati pjesmu Olivera Dragojevića „Virujen u anđele“ za koju smo obradu napisali ja i maestro Ivo Lise, a pisana je isključivo za našu klapu. Tamo se obrade pjesmama izvode premijerno, a pjesma ne smije prije toga biti nigdje izvedena. U konkurenciji smo sa još devetnaest ostalih klapa što muških što ženskih, a to nam je posebno zanimljivo jer još nismo bile na tom festivalu, nismo se tamo prezentirale pa smo jako znatiželjne vidjeti kako će sve to izgledati - dodala je.

Sedam članica

Inače, klapa Stentoria osnovana je krajem 2009. godine, a trenutno broji sedam članica - prvi sopran Lida Farkaš, drugi soprani Elenka Podsednik i Antonia Varat, prvi alti Ivana Ančić Antolović i Maja Ljaić, drugi alti Miroslava Verasto i Romana Herout, a izvode tradicionalne klapske napjeve, komponirane klapske pjesme i obrade popularnih skladbi.