Fotografija: Daruvarska nastavnica Alenka Njegovac dobitnica je prestižne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić/ Foto: Privatni album
Galerija
Daruvarska nastavnica Alenka Njegovac dobitnica je prestižne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić/ Foto: Privatni album

Daruvarska nastavnica Alenka Njegovac dobitnica prestižne nagrade "Faust Vrančić"

Ova nagrada puno mi znači. To je potvrda za sve što radim u tehnici, bilo u školi, bilo izvan nje, ali ujedno mi je i dodatan poticaj za dalje, kaže Alenka NjegovacDaruvarska nastavnica Alenka Njegovac (52) dobitnica je Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“. Naime, Odbor za dodjelu nagrada, koji djeluje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, prihvatio je prijedlog Zajednice tehničke kulture Daruvar te se Alenka našla se među deset nagrađenih pojedinaca za godišnju nagradu za izniman doprinos u tehničkoj kulturi. 

Iako o svom višegodišnjem što nastavnom, što izvannastavnom radu govori poprilično skromno, priznaje da se ipak potajno nadala ovoj nagradi. 

Cijeli život radi u školi

- Znala sam da su me predložili jer su im bili potrebni moji podatci. Kada je već do toga došlo, pogledala sam tko je sve prijašnjih godina bio nagrađen te sam pomislila da imam šanse. Ova nagrada puno mi znači. To je potvrda za sve što radim u tehnici, bilo u školi, bilo izvan nje, ali ujedno mi je i dodatan poticaj za dalje, iskreno će Alenka Njegovac.

Na Erasmus projektu u Danskoj/ Privatni album
Na Erasmus projektu u Danskoj/ Privatni album

Iako je diplomirani inženjer strojarstva, u struci zapravo nikada nije radila, već je cijeli radni vijek provela u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Daruvar.

- Nekoliko mjeseci nakon što sam stekla zvanje inženjer strojarstva, pojavio se natječaj za rad u školi, i evo, već 30 godina sam tu. Ubrzo sam položila pedagoški minimum, a poslije sam uz rad i diplomirala. Pored toga, završila sam doista puno informatičkih tečajeva. Inače, krenula sam s fizikom i tehničkom kulturu, a kako se smanjivala satnica za tehnički, počela sam predavati i informatiku koju i danas predajem, uz tehnički naravno, pojasnila je naša sugovornica.

Višestruko nagrađivana nastavnica

Recimo i to da ovo Alenki nije prvo priznanje struke za vrijedan i predan rad. Naime, 2018. godine dobila je priznanje Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, a 2021. i 2022. pripala joj je Nagrada ministra obrazovanja i znanosti za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike.

2021. i 2022. dobila je Nagrade ministra obrazovanja i znanosti za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike/ Foto: Privatni album
2021. i 2022. dobila je Nagrade ministra obrazovanja i znanosti za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike/ Foto: Privatni album

Osim školskih aktivnosti, izuzetno je aktivna na području tehničkih znanosti i van nastave.

- Fotografija je moja ljubav još od osnovne škole. Paralelno s početkom rada u školi uključila sam se u rad Foto film kluba Daruvar, ističe Alenka Njegovac te dodaje da je još jedna članica kluba među ovogodišnjim dobitnicima nagrade Faust Vrančić.

Fotografija je njena velika ljubav/ Foto: Privatni album
Fotografija je njena velika ljubav/ Foto: Privatni album

- Kolegica Marijana Kapetanović iz Kutine članica je našeg kluba, a prije nego što se udala bila je u Daruvaru i ovdje radila, naglašava Njegovac.

Brojne izvannastavne aktivnosti

Teško je uopće i nabrojati u koje je sve aktivnosti uključena naša sugovornica. Naime, Alenka Njegovac voditelj je radionica i predavač u radu županijskih stručnih vijeća učitelja tehničke kulture i informatike, vodi program osposobljavanja za upravljanjem biciklom, a vodila je i tečajeve Osnova informatike za učitelje te je predavač i ispitivač za brojne ECDL tečajeve. 

Osim toga, aktivna je u Zajednici tehničke kulture Daruvar, Udruzi pedagoga tehničke kulture BBŽ, Udruzi informatičara BBŽ, a sudjelovala je u pisanju i provođenju projekta STEMiziraj se i educiraj!

Predavanje u Danskoj/ Privatni album
Predavanje u Danskoj/ Privatni album
Radionica 3D ispisa/ Privatni album
Radionica 3D ispisa/ Privatni album

- U tom projektu osmislila sam dosta radionica i zapravo povezujem klubove i škole. Inače, projekt je pokrenuo pokojni Marko Čolić, a naš je zadatak sad to nastaviti dalje. Što se mladih Daruvarčana tiče, moram reći da su zainteresirani za tehniku i informatiku općenito, samo ih moramo još malo jače uključiti u izvannastavne aktivnosti, poručila je ova daruvarska nastavnica. 

Naravno, sve te aktivnosti ne bi mogla obavljati bez podrške obitelji.

- Imam supruga i dva sina, koji su se već naviknuli da konstantno nešto dovlačim doma i radim pripreme. Naprosto volim istraživati i učiti nove stvari, ali naravno da me podupiru u mom radu, poručila je dodavši da je veseli što ima i podršku radnih kolega.

Djeci ne treba braniti tehniku

U svom 30-godišnjem radu predavala je brojnim generacijama, a neke od njih posebno pamti.

- U svakoj generaciji nađe se doista sjajnih učenika. Recimo, prošle godine učenica Lena Brletić bila je treća na državnom natjecanju iz fotografija. Također, sadašnji učenici 1. razreda srednje škole zbilja su jako lijepo radili, a sjećam se i jedne generaciju krajem 90-ih godina koji su doista bili sjajni, kazala je Njegovac.

Alenka sa svoja dva sina/ Privatni album
Alenka sa svoja dva sina/ Privatni album

Za kraj, komentirala je i ono od čega roditelji danas strahuju. Naime, uvriježeno je mišljenje da su mladi previše za računalima i mobitelima, međutim ova nastavnica ipak ima malo drukčiji pristup toj temi.

- Nama kao struci jako je žao što je tehnička kultura danas spala na jedan sat tjedno, zato i pokušavamo s izvannastavnim aktivnostima, međutim to je sve malo. Ako pogledamo oko sebe, tehnika nas okružuje i bez nje nema današnjeg načina života, a u konačnici sve je to čovjek napravio svojim radom. Inače, djeca sama istražuju putem mobitela, tableta i slično. No, to i dalje ne znači da oni znaju informatiku. Stoga im treba razvijati kritičko mišljenje, da znaju što su i kako pronašli. Dobro je što su te stvari u školi strukturirane, jer djeca trebaju biti upoznata s današnjom tehnologijom, kako ne bi zaostajali s vršnjacima. Dakle, nisam protiv zabrana, ali jednako tako moraju biti postavljene granice, zaključila je nagrađena daruvarska nastavnica Alenka Njegovac, dodajući da u ovom trenutku još uvijek ne zna točno vrijeme i mjesto dodjele ovogodišnjih nagrada Faust Vrančić.

Sa suprugom u Rovinju/ Privatni album
Sa suprugom u Rovinju/ Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!