Fotografija: Prošlogodišnja akcija/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Prošlogodišnja akcija/Foto: Predrag Uskoković

Liga protiv raka Daruvar u subotu prodaje mimoze: "Prikupljamo novac za prijevoz bolesnika"

Cvijet mimoze izabran je kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnostDARUVAR – Liga protiv raka Daruvar polako se priprema za novu aktivnost. Naime, 20. siječnja članovi daruvarske Lige na štandu u središtu grada od 9 do 12 sati prodavat će mimoze.

Podsjetimo kako je cvijet mimoze izabran kao simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. A činjenica da cvjeta u hladnim uvjetima pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kada je u pitanju njezino zdravlje.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

Cvijet mimoze je dakle savršen simbol za senzibilizaciju javnosti o važnosti edukacije, prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Preventivni pregledi

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije.

- Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga, važno je redovito preventivno obavljati PAPA test, ističu iz daruvarske Lige.

Foto: Ivan Gašpar, MojPortal
Foto: Ivan Gašpar, MojPortal
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Podsjetimo kako je prošloga siječnja 2023. godine uz pomoć Daruvarčana prodajom mimoza osigurano 10 vožnji onkoloških bolesnika za Zagreb.

- Srce nam je ispunjeno. Jos jednom svima hvala u ime svih članova Lige protiv raka Daruvar, poručile su tada članice Lige koje se sjajnom odazivu nadaju i 20. siječnja.

Osim najavljene akcije, članice su se pohvalile i aktivnom godinom koja je iza njih.

Humanitarni koncerti

- Liga protiv raka Daruvar u 2023. godini imala je mnoštvo aktivnosti kako bi pomogla oboljelima od karcinoma. Na prigodan način obilježili smo sve važne datume u vezi karcinoma. Našim sugrađanima smo ukazivali na potrebu brige o svojim bolesnim rođacima, susjedima, prijateljima. Nakon puno godina Liga je opet prodavala mimoze i na taj način ženama skretala pažnju na brigu o svom zdravlju. Ubrzo iza toga, već tradicionalno, prodavali su se narcisi. Taj put nastojali smo osvijestiti naše sugrađanke da je rak dojke svakidašnja pojava te da o tome moraju voditi brigu cijele godine.

Daruvarska Liga protiv raka prikljupljala je donacije za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Daruvarska Liga protiv raka prikljupljala je donacije za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Trudili smo se objasniti im da je prevencija najbolji način da se rak otkrije na vrijeme. Prisustvovali smo i na Cvjetnom sajmu gdje smo na štandu donatorima poklanjali ukrase koje su izradile vrijedne članice Lige i naše sugrađanke. Organizirali smo dva humanitarna koncerta. Prvi u Daruvaru, a drugi u Siraču. Na koncertima su nastupili razni zborovi i klapa Stentoria. Baptistička crkva Daruvar i njen astor Ivan Špičak organizirali su koncert na kojem su se prikupljala sredstva za našu Ligu. Turistička zajednica Daruvar-Papuk poklonila je majice Ligi koja ih je prodavala na Rockabilly festivalu u Daruvaru, prisjetili su se u Ligi dodavši kako su sudjelovali i na Božićnom sajmu.

Uzorci krvi za Zakladu

- Na štandu smo nudili domaće kolače, naše kalendare i poklone. Sve to pripremile su vrijedne ruke naših članica i sugrađanki. Bili smo i u Njemačkoj po humanitarnu pomoć koju smo predale Gradskom društvu Crvenog križa Daruvar.

Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Liga protiv raka Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Milada Sofka/Foto: Liga protiv raka Daruvar
Milada Sofka/Foto: Liga protiv raka Daruvar

Kroz sve ove aktivnosti osiguravala su se sredstva za prijevoz onkoloških bolesnika na kemoterapiju i zračenje. Taj projekt uspješno provodimo već više od tri godine. Polovicom 2023. godine dijelom svojih sredstava i donacijama uspjeli smo kupiti auto, što nam je znatno smanjilo troškove prijevoza. Odradili smo 224 vožnje za Zagreb. Prevozili smo ukupno 47 naših oboljelih sugrađana. Organizirali smo prikupljanje uzoraka krvi za Zakladu Ana Rukavina. Prikupili smo 24 uzorka krvi. Bili smo domaćini Udruzi Nismo same koja je provodila projekt „Zdrava kava s doktorima“. Događaj je bio izuzetno dobro posjećen. Tom prilikom su se prisutni informirali o onkološkim bolestima, načinu liječenja i prikupile su se informacije o poteškoćama s kojima se susreću oboljeli u ruralnim sredinama.

Daruvarska liga protiv raka/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Daruvarska liga protiv raka/ Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Zahvaljujemo se svim našim donatorima, svim volonterima i ljudima dobrog srca što su prepoznali važnost našeg rada i pratili nas u svim našim aktivnostima, poručuju iz Lige hrabro koračajući dalje, u nove aktivnosti.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!