Fotografija: Okrugli stol održat će se u svibnju/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Galerija
Okrugli stol održat će se u svibnju/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Daruvarska knjižnica prepoznata na nacionalnoj razini: "Stižu nam ponajbolji knjižničari iz zemlje"

Ove godine slavimo 75. rođendan pa ćemo obljetnicu proslaviti s našim kolegama knjižničarima. Riječ je o velikom stručnom skupu za male gradove s ogromnim potencijalima, ističe HorvatDARUVAR - Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira drugi po redu okrugli stol „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“. Domaćin ovog hvalevrijednog događanja bit će Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar.

Kako kažu iz HKD-a, daruvarska knjižnica oaza je znanja i kulture u samom središtu grada Daruvara.

Vrijedne i kreativne zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Vrijedne i kreativne zaposlenice Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

-Priča o knjižnici započinje još početkom 20. stoljeća, a na adresi Stjepana Radića 5, knjižničnu djelatnost obavlja od osamdesetih godina.

Stručni djelatnici

Pitate se što ovu knjižnicu čini toliko posebnom? Pa, za početak, u njoj je zaposleno osam stručnih djelatnika koji se brinu o 1300 korisnika i impresivnoj količini od 45 tisuća jedinica knjižne građe, pet tisuća jedinica AV građe i čak tristotinjak igračaka. Ova raznovrsna i bogata ponuda prilagođena je svim uzrastima, interesima i potrebama, a svakodnevno se nadograđuje novim naslovima.

A tu je i zlatni dragulj ove knjižnice - Zlatna Biblija. Knjiga je to koja se čuva u ručno izrađenom drvenom kovčežiću s podstavom od baršuna i zlatnim ukrasima, a krasi ju više od 300 reprodukcija najljepših slika starih i do tisuću godina. Čak i ako niste bibliofil, ovo je nešto što jednostavno morate vidjeti, poručuju iz HKD-a.

Foto: HKD
Foto: HKD

Središnja knjižnica za češku manjinu u RH također se nalazi u knjižnici, a već dugi niz godina surađuju s Gradskom knjižnicom Češki Tešin u Češkoj Republici.

Poticajna atmosfera

-Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar također organizira razne kulturne događaje i radionice za djecu i odrasle, stvarajući ugodnu i poticajnu atmosferu za učenje, istraživanje i druženje. Poznata je po svojim međunarodnim suradnjama i programima poput Noći s Andersenom kada djeca spavaju u knjižnici uoči Andersenovog rođendana ili festivalu U.D.K. - U Daruvarskoj Knjižnici koji ima za cilj promicanje čitanja, kulture i različitih vrsta umjetnosti.

Daruvarska knjižnica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Daruvarska knjižnica/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Sve u svemu, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar je mjesto koje definitivno morate posjetiti! Sjajnu priliku za to imat ćete 19. svibnja na 2. Okruglom stolu Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja, poručuju iz HKD-a.

Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album
Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album

Koliko su ponosni na ovo domaćinstvo i što to za njih znači, otkrila nam je ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat.

Mali grad s velikim potencijalom

-Jako sam ponosna. Još na prošlogodišnjem, prvom okruglom stolu koji se održao u Prelogu, predsjednica Komisije za čitanje pitala me bi li htjeli biti domaćini idućeg, odnosno ovogodišnjeg događanja. Naravno da sam pristala. Presretna sam jer smo kao mala knjižnica prepoznati na državnoj razini. S druge strane, išla sam računati. Ove godine naša knjižnica slavi 75. rođendan što se baš lijepo poklopilo jer ćemo tu lijepu obljetnicu proslaviti s našim kolegama knjižničarima, kazala nam je Romana Horvat.

Kako je istaknula, riječ je o velikom stručnom skupu za male gradove, ali s ogromnim potencijalima.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!