Fotografija: Daruvarska knjižnica ove je godine domaćin važnog događanja koji promiče čitanje u malim sredinama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Daruvarska knjižnica ove je godine domaćin važnog događanja koji promiče čitanje u malim sredinama/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Daruvarska knjižnica ovoga petka ugostit će najbolje knjižničare iz Hrvatske i regije

Želimo upozoriti da knjižnice nisu izolirana mjesta, odvojena od stvarnog života te da razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti povlastica stanovnika velikih gradova, kaže Romana HorvatDARUVAR - Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar ovoga je petka domaćin važnog događaja. Riječ je o okruglom stolu na kojem će se govoriti o razvitku manjih gradova promicanjem knjige i čitanja.

Naime, Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za čitanje, Sekcija za narodne knjižnice) i Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Daruvara organiziraju 2. Okrugli stol pod nazivom „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“, koji će se održati u petak, 19. svibnja 2023. u Daruvaru od 9:30 sati.

Kako kažu iz knjižnice, razvijena kultura čitanja podrazumijeva visoku razinu (čitalačke) pismenosti, a visoka razina pismenosti nužan je preduvjet svakog napretka - ekonomskog, socijalnog, kulturnog i osobnog.

Kultura čitanja

Stupanj razvijenosti nekoga društva u izravnoj je vezi s razvijenošću kulture čitanja upravo zbog njezinih dugoročnih i dalekosežnih implikacija na sve segmente društva.

-Svrha je ovoga Okruglog stola, s uporištem u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, interdisciplinarnim pristupom osnažiti razvojne potencijale manjih mjesta i gradova. Želimo upozoriti na to da knjižnice nisu izolirana mjesta, odvojena od stvarnog života i s njime povezanih društvenih tokova te da razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti povlastica stanovnika velikih gradova i sredina, kaže Romana Horvat, ravnateljica daruvarske knjižnice.

Inače, ovoga petka namjera je da knjižničari razmijene iskustva te sudjeluju u posebno osmišljenim radionicama i educiraju se o načinima na koje knjižnice u manjim mjestima, upravo poticanjem svih oblika pismenosti i promicanjem kulture čitanja, mogu doprinijeti decentralizaciji kulturnih politika, potpunijem razumijevanju vlastitoga kulturnog identiteta, povezivanju s kreativnim industrijama i turizmom te promicanju čitanja kao društvene vrijednosti izgrađene na zdravim temeljima.

Program

PREDAVANJA:

Romana Horvat: Mogu li izazovi i prilike male knjižnice u maloj sredini odgovoriti na izazove i prilike većih knjižnica u većim sredinama?

Dr. sc. Martina Hranj: Poslovno pripovijedanje za knjižničare u malim mjestima ili zašto knjižničari imaju supermoći

Iva Silla: Zbogom šutljivoj knjižnici

RADIONICE:

1. Martina Ferenčić: Marketing 101 za knjižničar(k)e

2. Kruno Lokotar: Grad kao biblioteka - Književnost kao brend

PRIMJERI DOBRE PRAKSE ili Creative madness session:

MOTO POSTERA: Mala mjesta – velike ideje

                               Budi od riječi – čitaj!

TEMA POSTERA: Naša literarna priča

ZADATAK: E-posterom te efektnim i jezgrovitim nastupom uživo predstaviti pojedino mjesto/grad/regiju kroz njihove spisateljice, pisce i ilustratore, njihova književna djela i likove, odnosno iz njihova književnog opusa i ostavštine kreirati „kulturni proizvod“ kojim će knjižničari predstaviti svoj grad/mjesto/regiju s namjerom da ga u perspektivi uključe u lokalnu turističku ponudu.

Partneri: Turistička zajednica Daruvar—Papuk

               Jednota — novinsko-izdavačka ustanova Daruvar

               Planetopija.

-Očekujemo 50-ak vrsnih knjižničara iz cijele zemlje i jednu knjižničarku iz Srbije, ističe ravnateljica Romana Horvat,

Dodajmo, zbog održavanja okruglog stola daruvarska knjižnica ovoga tjedna promijenit će radno vrijeme. 

U četvrtak 18.5.2023. radit će od 12 do 17 sati, a u petak 19.5.2023. bit će zatvoreni za korisnike.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!