Fotografija: Foto: Klapa Stentoria
Galerija
Foto: Klapa Stentoria

Daruvarska klapa Stentoria rasprodala koncert za 13. rođendan: "Svi ćete s nama pjevati!"

"Pjevat ćemo pjesme iz šire regije, obrađene za klapu i klapski izričaj. Bit će tu svega, kako slavonske glazbe, tako i starogradske, sevdaha, otkriva Romana Herout", osnivačica StentorieDaruvarska ženska klapa Stentoria ove godine slavi trinaestu obljetnicu svoga postojanja i uspješnog rada na njegovanju tradicionalnog klapskog izričaja. Tim povodom održat će u subotu 21. siječnja 2023. godine u kino-dvorani Pučkog učilišta Daruvar s početkom u 20 sati veliki samostalni koncert. 

Ženska klapa Stentoria iz Daruvara na otvaranju 5. Fra Ma Fu festivala/Foto: Fra Ma Fu Daruvar
Ženska klapa Stentoria iz Daruvara na otvaranju 5. Fra Ma Fu festivala/Foto: Fra Ma Fu Daruvar

Gosti koncerta su nagrađivana muška klapa Praska iz Podstrane s voditeljem maestrom Jasminkom Šetkom, jednim od najnagrađivanijih klapskih voditelja, zatim bivša članica Stentorie Biljana Ignatovska i jazz klavirist Jurica Leikauff, a klaviristica Mirjana Dizdarević Bjelajac i gitarist Juraj Šargač pružit će glazbenu pratnju u dijelu koncerta.

Tko je kupio kartu za rođendanski koncert kupio je - u prodaji ih više nema/Foto: Klapa Stentoria
Tko je kupio kartu za rođendanski koncert kupio je - u prodaji ih više nema/Foto: Klapa Stentoria

Što najviše pamti u prvih 13 godina, te kako vidi daljnji razvoj i napredak klape, upitali smo osnivačicu te voditeljicu Stentorie, Romanu Herout.

Daljnji razvoj klape

- Klapa je dosad ostvarila ciljeve koje je imala postavljene u prvih 10 godina. Prvenstveno brojne nagrade koje smo osvojili. Primjerice, nagrada s Omiškog festivala, s festivala u Posušju i brojne druge. Kroz to vrijeme, kada smo uvidjele da nam naš rad donosi i priznanja, možda smo se malo i zasitile posjećivanja festivala, odnosno natjecateljskog dijela klapskog pjevanja. Tako da smo prije točno godinu dana donijele odluku da se vjerojatno nećemo više natjecati već da ćemo se posvetiti razvoju klape i u nekim drugim segmentima, pojašnjava nam Romana Herout i dodaje kako su jako ponosne što su donijele klapski zvuk na daruvarsko područje i područje Bjelovarsko - bilogorske županije. 

Kako nam kaže, jako su dobro prihvaćene.

- Ljudi su se nekako odgojili u tom smislu da znaju slušati tradicionalnu klapsku pjesmu koja nije autohtona i prirodna u kontinentalnom području. Velika zahvala na tome našoj publici koja cijeni naš rad jer to je nešto sasvim drugačije od glazbe koja inače nastaje u našim krajevima, ističe Herout i dodaje kako je odluka da u narednom razdoblju naprave mali zaokret repertoara.

Članice klape/Foto: Klapa Stentoria
Članice klape/Foto: Klapa Stentoria

Koncert koji pripremaju za svoju obljetnicu, odnosno 13. rođendan bit će, uvjerena je Herout, pravo iznenađenje i za publiku. 

- Pjevat ćemo pjesme iz šire regije, obrađene za klapu i klapski izričaj. Budući da je Daruvar tranzitni grad, pjesme će publici biti poznate jer se tu kod nas oduvijek svašta slušalo. Kako slavonska glazba, tako i starogradska, sevdah... Bit će tu svega i vjerujem da će publika biti iznenađena, ali i zadovoljna onim što im pripremamo. Bit će tu i jedna češka pjesma, ali na malo drugačiji način, u klapskom aranžmanu, pojašnjava Herout koja se osobno veseli danima koji dolaze i zaokretu u klapskom razvoju.

Pojačanje

Uz osnivačicu Stentorie Romanu Herout, od prvoga dana u klapi su još i Ivana Ančić Antolović i Lida Farkaš.

- Posljednjih pet godina nije se mijenjao sastav, sedam nas je, iako bi voljele pojačati klapu za barem još jednu osobu. Kroz klapu je prošlo dosta djevojaka i žena, no to je u ženskim klapama uobičajeno. Razlog su preseljenja, studiranja, mala djeca, obitelji, ističe Herout i podsjeća da su u više navrata tražile pojašanje.

- Dobro bi nam došlo pojačanje, imali smo i audicije, a bilo je i djevojaka koje su pokušavale. Nije to uobičajeno pjevanje, zahtjeva sposobnost višeglasnog pjevanja, tako da nije lako pronaći nove vokale, iskrena je Herout.

Nakon svega što smo čuli od Romane Herout preostaje samo predstaviti sve članice klape i još jednom pozvati sve koji mogu i žele da dođu na njihovu veliku i omno pripremljnu rođendansku proslavu.

Žensku klapu Stentoria čine Ivana Ančić Antolović, Lida Farkaš, Elenka Podsednik, Antonia Varat, Maja Ljaić, Miroslava Verasto i Romana Herout.

Daruvarska klapa Stentoria u subotu slavi svoj 13. rođendan, pripremaju veliki koncert/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Daruvarska klapa Stentoria u subotu slavi svoj 13. rođendan, pripremaju veliki koncert/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!