Fotografija: Ovdje će daruvarski HGSS-ovci educirati buduće generacije spasitelja/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Ovdje će daruvarski HGSS-ovci educirati buduće generacije spasitelja/Foto: Grad Daruvar

Daruvarska ispostava HGSS-a od srpnja u prostoru bivših jaslica

Uredit će se unutarnji prostor, zamijeniti postojeća stolarija i nabaviti oprema potrebna za rad, a dobit će i novu Daciu Duster vrijednu oko 140.000 kunaGrad Daruvar će do srpnja imati Edukacijski centar Hrvatske gorske službe spašavanja.

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček, danas je potpisao Ugovor sa požeškom tvrtkom PROMET GRAĐENJE d.o.o. za izvođenje radova na adaptaciji Edukacijskog centra Hrvatske gorske službe spašavanja, Ispostava Daruvar. Uz to, potpisan je i Ugovor o stručnom nadzoru radova s daruvarskom tvrtkom Daing d.o.o. za projektiranje, inženjering i usluge. Ukupna vrijednost radova i nadzora iznosi oko 880 tisuća kuna, a planirani završetak radova  je do 1. srpnja 2021. godine.

Edukacije za buduće članove

Naime, riječ je o objektu na adresi J.J. Strossmayera 32 u Daruvaru, točnije zgrade bivših Jaslica, čijom se adaptacijom planira urediti unutarnji prostor, zamijeniti postojeća stolarija i nabaviti oprema potrebna za rad Ispostave. Trenutno se objekt sastoji od stubišta i natkrivenog ulaza, muškog i ženskog sanitarnog čvora, tehničke prostorije, predavaonice, čajne kuhinje, ureda i spremišta.

Daruvarski HGSS-ovci dobit će i novi automobil Dacia Duster vrijedan oko 140.000 kuna, a planira se nabava medicinske opreme i opreme za potrage i spašavanje. U novom prostoru daruvarskih HGSS-ovaca u Strossmayerovoj 32 će biti organizirane edukacije za buduće članove Ispostave.

Gradonačelnik Damir Lneniček potpisao je ugovor s tvrtkom PROMET GRAĐENJE d.o.o. iz Požege za izvođenje radova i Ugovor o stručnom nadzoru nad radovima s tvrtkom Daing d.o.o. iz Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Damir Lneniček potpisao je ugovor s tvrtkom PROMET GRAĐENJE d.o.o. iz Požege za izvođenje radova i Ugovor o stručnom nadzoru nad radovima s tvrtkom Daing d.o.o. iz Daruvara/Foto: Grad Daruvar

- Drago mi je da smo danas potpisali s izvođačem početak radova na budućem Edukacijskom centru Ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja. Grad Daruvar kao turističko mjesto, nema u svojoj blizini takvu Ispostavu za kojom postoji potreba. Ovo je jedan hvale vrijedan prekogranični projekt kojim uređujemo napuštenu zgradu bivših Jaslica, a s druge strane dobivamo Ispostavu koja se pokazala u potresima i nažalost drugim aktivnostima neophodna za spašavanje ljudi i pružanje potrebne pomoći - istaknuo je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Milijunski projekt

Naime, adaptacija je dio projekta SAFE TOGETHER – Risk prevention in the cross-border area koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fondova Europske unije putem programa Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska -Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020., prioritetna os II: Zaštita životne sredine i prirode, unaprjeđenje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti.

- Ovaj milijunski projekt, u suradnji s partnerima, višestruka je dobrobit za grad Daruvar - kaže Damir Lneniček te dodaje kako će se projektom unaprijediti kapaciteti za reagiranje tijekom elementarnih nepogoda i drugih nesreća kroz povećanje stupnja pripremljenosti i operabilnosti službi spašavanja.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijuna eura uz sufinanciranje Europske Unije od 85 posto, dok Grad Daruvar sudjeluje sa oko 280 tisuća eura. Planirano trajanje projekta je od 01. listopada 2020. godine do 30. studenog 2022. godine, a vodeći partner na projektu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za zaštitu i spašavanje, uključujući i Grad Gradišku i Grad Daruvar.