Fotografija: Ramona Vinković sa svojom majkom Andrijanom u cvjećarnici Andy u Daruvaru/Foto: Daria Marković
Galerija
Ramona Vinković sa svojom majkom Andrijanom u cvjećarnici Andy u Daruvaru/Foto: Daria Marković

Daruvarčanka Ramona Vinković (16): Sve što sam postigla u životu, mogu zahvaliti majci Andrijani

Ramona Vinković nedavno je dobila priznanje Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji Mlade rukeDaruvarčanka Ramona Vinković (16) nedavno je dobila priznanje Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije u kategoriji Mlade ruke za postignute uspjehe u praktičnom radu i stručno-teoretskom naukovanju. Za svoje uspjehe može zahvaliti svojoj najvećoj podršci i uzoru - majci Andrijani, zbog koje se kod nje rodila velika ljubav prema cvijeću.

Ramona i Andrijana Vinković/Foto: Daria Marković
Ramona i Andrijana Vinković/Foto: Daria Marković

Budući da joj majka ima dijagnosticiran ankilozantni spondilitis, kroničnu upalnu reumatsku bolest zbog koje svaka dva mjeseca prima biološku terapiju jer bez toga ne bi mogla funkcionirati, Ramona je spremna jednog dana naslijediti majčin obrt. Naime, Andrijana Vinković, Ramonina majka, cvjećarstvom se bavi već osam godina, a vlasnica je cvjećarnice Andy koja u Daruvaru posluje već tri godine. Ramona joj je od prvih dana velika pomoć, podrška i oslonac.

Ramona i njezina majka Andrijana u cvjećarnici/Foto: Daria Marković
Ramona i njezina majka Andrijana u cvjećarnici/Foto: Daria Marković

- Za mene ta plaketa znači uspjeh i sreću. Kada mi je mama rekla da sam osvojila plaketu bila sam jako sretna i ponosna na sebe. Ovo mi je prvi veliki uspjeh u cvjećarstvu - kazala je Ramona koja se ovom prilikom zahvalila profesorici Kristini Horvat Vargović koja joj uvijek uskoči u pomoć te svojoj obitelji i prijateljima iz razreda.

Ramona Vinković s prizanjem kojeg je nedavno dobila od Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Daria Marković
Ramona Vinković s prizanjem kojeg je nedavno dobila od Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Daria Marković

Ramoni je trenutno najveća obaveza škola jer pohađa drugi razred trogodišnje Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici za zanimanje cvjećar aranžer, a svo svoje slobodno vrijeme pomaže majci kada joj je potrebno.

- Svakako bih željela ostati u cvjećarstvu i naslijediti cvjećarnu da se mama ima na koga osloniti. Planiram nakon što završim tri godine, prebaciti se u šumarsku školu kako bi imala završena četiri razreda i mogla upisati fakultet - kaže nam Ramona.

Najdraža joj je praksa

Ramona svoje školske obaveze razdjeljuje na tjedan dana škole i tjedan dana prakse koju odrađuje u cvjećarni Andy. Kako kaže, škola nije toliko komplicirana, osim stručnih predmeta jer mora učiti sve detalje o svakom cvijetu.

Ramona planira nastaviti majčin biznis/Foto: Daria Marković
Ramona planira nastaviti majčin biznis/Foto: Daria Marković

- Najdraži predmet mi je praksa i Politika i gospodarstvo jer imamo dobru profesoricu, koja sve lijepo objasni da ne moramo ni učiti. Velika su mi podrška u mome radu i školovanju svi profesori i moj razred - rekla je Ramona.

Uvijek podrška majci

Iako je prvo htjela upisati školu za hotelijersko-turističkog tehničara u Daruvaru, nekoliko dana prije završetka upisa za srednju školu, ipak se odlučila upisati školu za cvjećarku.

Foto: Daria Marković
Foto: Daria Marković

- Želja mi je majci uzvratiti podršku, a nažalost, budući da mi je majka bolesna, spremna sam naslijediti obiteljski obrt. Želim da mama ima mene i da joj uvijek budem podrška. Koliko god mogu joj pomognem za Dan žena, Majčin dan i sve blagdane. Uvijek sam joj na raspolaganju, a sestra Dorotea, tata i ja velika smo joj podrška. Mama mi je veliki uzor jer vidim koliko se trudi za našu obitelj. Nikad mi nije bilo teško skuhati dok ona radi - kazala je.

Od prvog dana u cvjećarnici

U cvijeću se pronašla jer može izraziti svoju kreativnost u svakom aranžmanu, flower boxu i buketu. Nikada joj nije bilo zanimljivo crtanje ili slikanje, a svoju kreativnost morala je negdje izraziti.

- Kako je mama krenula raditi prvo u raznim cvjećarnama pa je potom otvorila svoju, pronašla sam se u cvijeću. Cvjećarnica postoji već tri godine, a ja sam ovdje od prvog dana zajedno s mamom. Još je uvijek mama bolji aranžer od mene - našalila se Ramona i dodala kako joj je cilj svakako postati bolja od mame.

Šarenilo i boje

Najdraži cvijet joj je, kaže, žuta ruža i općenito svo žuto cvijeće jer u njoj budi veselje i sreću, a najljepše joj je raditi flower box…

- Volim šarenilo i boje, a kada ih radim osjećam se jako lijepo i u njima najviše dolazi do izražaja moja kreativnost. Jedino što nikako ne volim raditi su vijenci jer uvijek nešto zeznem - našalila se Ramona.

Pisanje pjesama i pjevanje

Osim što joj jako dobro ide aranžiranje, Ramona ima još jedan veliki talent - pjevanje. Išla je u glazbenu školu šest godina u kojoj je prvo krenula s klavirom, a nakon toga se pronašla u klarinetu kod svoga tate Sonija koji joj je bio profesor u glazbenoj školi.

- Želja mi je nastupiti na Darfestu, ako ga bude ove godine jer mi je sestra na njemu nastupala i osvojila prvo mjesto. Nastupala sam na festivalu „Ususret proljeću“ nekoliko godina. Bila sam i na natjecanju u Pragu, a od nas 30, bila sam treća. Trebala sam u Virovitici ići na solo pjevanje, ali su upisi bili komplicirani pa sam odustala. Doma volim pjevati karaoke, a sada planiram krenuti sa pisanjem svojih pjesmama uz pomoć obitelji - ističe Ramona Vinković.

Lijep i zdrav odnos

S obzirom da radi zajedno sa svojom majkom, upitali smo Ramoninu majku Andrijanu kako se slažu te postoje li neke nesuglasice s obzirom da su vrlo često zajedno.

- Ja joj nisam šefica, nego prijateljica i to ne samo njoj nego i mojim radnicima i praktikantima. Dobro nam je i imamo lijep i zdrav odnos. Od nas se tu uvijek čuje smijeh što god da se radi. Nema nikakve ljutnje i svađe - rekla nam je Andrijana.

Rame uz rame

Andrijana je jako ponosna na svoju kćer koja se puno trudi, a s obzirom na Andrijanino zdravstveno stanje i nasljednu bolest, Ramona je tu, kako kaže, da ju drži i bude uz nju.

- Ne bojim se nikada za sutra jer znam da je ona tu, da će ostati iza mene i održati cvjećarnicu ovako veselu i radosnu kao što se i ja uvijek trudim - rekla je Ramonina majka, Andrijana u Daruvaru poznata kao Andy.