Fotografija: Jasna Vaniček Fila u Latviji/Foto: Ministarstvo kulture i medija
Galerija
Jasna Vaniček Fila u Latviji/Foto: Ministarstvo kulture i medija

Daruvarčanka Jasna Vaniček Fila na konferenciji u Rigi govorila o sigurnosti novinara u RH

Od 2015. zabilježeno je više od 1600 upozorenja o ozbiljnim prijetnjama sigurnosti novinara i slobodi medija u EuropiVijeće Europe pokrenulo je kampanju za sigurnost novinara pod sloganom „Novinari su važni" kako bi se poboljšala sigurnost novinara i zaštitila slobode medija te podigla svijest javnosti o ulozi novinara u očuvanju demokratskog i pluralističkog društva. Ovoj se kampanji pridružila i Hrvatska, priopćili su iz Ministarstva kulture i medija. 

Poboljšanje sigurnosnih uvjeta

Naime, prema podacima Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara, od 2015. zabilježeno je više od 1600 upozorenja o ozbiljnim prijetnjama sigurnosti novinara i slobodi medija u Europi. 

Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

- Glavni cilj kampanje je poboljšanje sigurnosnih uvjeta u kojima novinari rade diljem Europe, posebice usvajanjem i provedbom nacionalnih akcijskih planova za zaštitu novinara i poboljšanim pravnim i institucionalnim standardima. Kampanja je pokrenuta na međunarodnoj konferenciji u Rigi, u okviru latvijskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, pod nazivom „Pero je jače od mača? Suočavanje s današnjim izazovima slobodi izražavanja i sigurnosti novinara” - kažu u Ministarstvu i dodaju kako je na konferenciji, u sklopu koje je održan i prvi sastanak nacionalnih koordinatora kampanje Vijeća Europe za sigurnost novinara, sudjelovala i predstavnica Ministarstva kulture i medija, hrvatska nacionalna koordinatorica, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila.

Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Jasna Vaniček Fila je u svom izlaganju istaknula bitne korake u jačanju sigurnosti novinara koje je dosad već poduzela Hrvatska. Tako je, među ostalim, spomenula nedavno potpisivanje sporazuma o suradnji i dva protokola za zaštitu novinara između Ministarstva unutarnjih poslova i novinarskih udruga.

Zlonamjerni sudski postupci

- Riječ je o Protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti i Protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća kojima se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad novinara i drugih medijskih djelatnika - dodaju u Ministarstvu i ističu kako je njihova predstavnica naglasila kako je Ministarstvo kulture i medija kontinuirano, još od sredine 2021. kada je osnovalo stručnu radnu skupinu za suzbijanje SLAPP tužbi, organiziralo niz javnih edukativnih radionica za suce i novinare diljem Hrvatske, kojima se uvelike doprinijelo jačanju svijesti stručne, ali i opće javnosti o negativnim posljedicama strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja.

Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

- Rezultat toga rada jest i činjenica da je odredba za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi, kojom je namjera osigurati zaštitu novinara od neosnovanih i zlonamjernih sudskih postupaka, jedna od važnih mjera krovnog srednjoročnog strateškog dokumenta Nacionalnog plana razvoja kulture i medija od 2023. do 2027. i provedbenog Akcijskog plana, koji se upravo nalaze u javnom savjetovanju - zaključuju u Ministarstvu kulture i medija.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!