Fotografija: Jakov Stojčević osvojio je zlato na soroban olimpijadi/ Udruga Abacus Hrvatska/ Privatni album
Galerija
Jakov Stojčević osvojio je zlato na soroban olimpijadi/ Udruga Abacus Hrvatska/ Privatni album

Daruvarčanin Jakov Stojčević osvojio zlato na Međunarodnoj soroban olimpijadi: "Želim postati znanstvenik"

Riječ je o natjecanju u kojem se rješavaju zadaci zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja uz pomoć drevne japanske računaljke abacus sorobanDaruvarčanin Jakov Stojčević (11) osvojio je zlatnu medalju na 2. Međunarodnoj soroban olimpijadi u kategoriji 7. i 8. stupnja. Riječ je o natjecanju u kojem se rješavaju zadaci zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja uz pomoć drevne japanske računaljke abacus soroban.

Jakov prilikom rješavanja zadataka/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska
Jakov prilikom rješavanja zadataka/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska

Jakov je naime učenik 5. razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog Daruvar, a s ovom metodom računanja prvi put se susreo još u prvom razredu.

Ono što je najteže, njemu je najlakše

- Natjecanje se sastoji od više elemenata. Najprije imamo pet minuta za zbrajanje i oduzimanje, potom pet minuta za množenje te još dodatnih pet minuta za dijeljenje, što mi je zapravo bio i najlakši dio testa. Inače, za zbrajanje i oduzimanje samo dodajemo i oduzimamo kuglice na računaljci, dok je množenje već nešto kompleksnije, a dijeljenje je najteže, ali eto, meni je baš to ovog puta bilo najlakše, kazao je mladi Jakov Stojčević.

Jakov daje izjavu za HRT/Foto: Udruga Abacus Hrvatska
Jakov daje izjavu za HRT/Foto: Udruga Abacus Hrvatska

Inače, u jednoj školskoj godini polaznici sorobana maksimalno mogu završiti dva stupnja, a najviši stupanj koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj može položiti je osmi, upravo onaj koji je Jakov položio još prošle godine. Međutim, od ove godine uvest će se i završni, 9. i 10. stupanj, koje naš sugovornih također planira "napasti". 

Jakov Stojčević planira završiti 9. i 10. stupanj/ Foto: Privatni album
Jakov Stojčević planira završiti 9. i 10. stupanj/ Foto: Privatni album

- Na jesen su upisati 9. pa onda i 10. stupanj. Inače, treninge imamo jednom tjedno po dva školska sata, pojasnio je Jakov.

Odgovor na pitanje koji mu je najdraži predmet u školi ne treba pogađati, a uz matematiku, kaže, voli i tjelesni. Upravo ta ljubav prema matematici "krivac" je što se Jakov uopće i odlučio okušati u sorobanu.

Zanima ga svemir

- Krenuo sam iz čiste znatiželje i brzo mi je postalo zanimljivo jer smo na drugačiji način radili matematiku, prisjetio se.

Iako ima samo 11 godina, Jakov već zna u koje smjeru vidi svoju budućnost. Za razliku od većina svojih vršnjaka, ne sanja o tome da postane policajac, vatrogasac ili pilot.

Najbolji pojedinci/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska
Najbolji pojedinci/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska

- Želim biti znanstvenik, ali nisam još siguran u kojem se točno području vidim. Jako me zanima svemir. Često sam na predavanjima i radionicama u sklopu manifestacije 10 dana astronomije. Također, u slobodno vrijeme, kad nisam na tenisu ili na igri s prijateljima, volim igrati videoigrice i čitati. Pretežno čitam misterije, a posljednja knjiga koju sam pročitao je Zmajeva tajna, otkrio je Jakov.

Računanje nizova višeznamenkastih brojeva

Osim što nauče zbrajati, oduzimati, množiti i dijelili nizove višeznamenkastih brojeva u iznimno kratko vremenu, mališani koji usvoje ovu metodu koristi imaju i na raznim drugim poljima. Naime, soroban im velike pomaže pri razvoju koncentracije i fokusa te im apstraktne stvari postaju vrlo jednostavne. 

- Super mi je što je Jakov bio iznimno motiviran od samog početka i što mu abakus općenito nije naporan, dapače, jako mu je zabavno to sve. Sve dok će tako biti, podržavat ćemo ga maksimalno. Naime, dosta djece krenu u ovu aktivnost, ali brzo odustanu. Međutim, svakom bi savjetovala da upiše svoje dijete, jer je doista korisno, kazala je majka Romana Stojčević.

Natjecalo se preko 130 učenika/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska
Natjecalo se preko 130 učenika/ Foto: Udruga Abacus Hrvatska

Osim Jakova, na Olimpijadi, koja se usput rečeno prošlog tjedna održala u OŠ Marina Držića u Zagrebu, sudjelovalo je još petero mladih Daruvarčana i to Amia Novaković, Klara Valdgoni, Marko Volejnik, Anja Manjarić i Mika Pupovac, a njihova mentorica je nastavnica Martina Vacka.

Mentalna matematika

- Trenutno imamo 12 polaznika, iako brojka varira i zna biti dosta više djece, a Jakov je u ovoj priči od samog početka. Inače, naš cilj je uz pomoć računaljke razvijati pažnju i koncentraciju kod djece, s krajnjim ciljem da napuste rekvizit te da zahtjevne računske operacije rade u glavi i to vrlo brzo. To je takozvana Anzan tehnika, odnosno mentalna matematika, pojasnila je Martina Vacka.

Daruvarčani na Olimpijadi u Zagrebu/ Foto: Privatni album
Daruvarčani na Olimpijadi u Zagrebu/ Foto: Privatni album

Kako kaže, soroban nije namijenjen samo za djecu kojima matematika dobro ide, dapače, metoda se pokazala kao vrlo korisna za učenike s određenim poteškoćama.

- Naime, vizualizacija predmeta, poput kuglica s kojima radimo, pojašnjava brojeve i cijeli sustav računanja, odnosno zbrajanje i oduzimanje, množenje i dijeljenje, ali i korjenovanje, istaknula je Vacka. 

Posebnost ove metode je i činjenica da s koliko god godina se odlučili za učenje, uvijek se kreće od nule, međutim oni mlađi u startu su u prednosti.

- Za maksimalan učinak, odnosno da bi se došlo do najviše razine, trebalo bi krenuti raditi do najkasnije 12, 13 godine, jer se kod starijih mozak već "donekle posloži". Ovdje apsolutno vrijedi pravilo da učenik uvijek preraste učitelja, a to je zapravo cilj cijele priče, zaključila je Martina Vacka.

Prva generacija u Daruvaru 2016. godine/ Foto: Privatni album
Prva generacija u Daruvaru 2016. godine/ Foto: Privatni album

Za kraj recimo i to da je ovogodišnjem natjecanju u Zagrebu nazočio i Shungo Ko, japanski majstor sorobana ujedno, s kojim su se svi sudionici vrlo rado fotografirali i družili se. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!