Fotografija: Porušena stabla u parku Antina Jankovića u Daruvaru/Foto: Mojportal.hr
Galerija
Porušena stabla u parku Antina Jankovića u Daruvaru/Foto: Mojportal.hr

Daruvarčani se pitaju zašto je srušen cijeli drvored u parku Antuna Jankovića. Evo razloga...

Nakon što se zdrava lipa u Ulici V. Nazora zbog jakog vjetra i natopljenog tla doslovno izvalila i srušila na kuću, odlučeno je da se cijeli red iz sigurnosnih razloga ukloniU parku Antuna Jankovića u Daruvaru posječeno je nekoliko stabala starih više desetaka godina što je uznemirilo pojedine građane.

Zašto su stabla srušena pojasnila je Tea Mik, djelatnica Gradske uprave te članica Komisije za gospodarenjem zelenim površinama.

Foto: Mojportal.hr
Foto: Mojportal.hr

- Nakon što se zdrava lipa u Ulici Vladimira Nazora, uslijed jakog vjetra i velike količine vlage u tlu doslovno izvalila i srušila na kuću, komisija je izašla na teren i odlučila da se cijeli taj red iz sigurnosnih razloga ukloni. Osim toga, i stanari te ulice tražili su uklanjanje tog drvoreda iz istih razloga. Radi se o lipama, smrekama i jednom klenu. Nadalje, Grad Daruvar izradio je glavni projekt uređenja tog parka, kojim je također predviđeno uklanjanje starog drveća. Vjerujem da to tada nismo učinili, da bi ih ovaj zadnji vjetar srušio, poručila je Tea Mik.

Akcija za vikend

Kako kaže, većina tih stabala srušena je u studenom i prosincu, a u narednim danima konačno bi trebala biti uklonjena.

Foto: Mojportal.hr
Foto: Mojportal.hr

- Zakonske obveze naprosto su takve da na teren moraju izaći lugari, moramo imati kupce za drva i proći brojne druge procedure. Zato stabla stoje toliko dugo. Nadalje, jučer je srušena još jedna lipa, i to na zahtjev stanara, a da je rušenje bilo potrebno potvrdila je i komisija. Osim toga, rušit će se još nekoliko stabala, koja su nagnuta, dodala je Mik.

Zbog zakonske procedure srušena stabla još uvijek stoje u parku/ Foto: MojPortal.hr
Zbog zakonske procedure srušena stabla još uvijek stoje u parku/ Foto: MojPortal.hr

Što se tiče sadnje novih stabala, to će se, kaže, sigurno dogoditi, ali još nije poznato točno kada.

- Kao što sam rekla, postoji glavni projekt uređenja perivoja, međutim čekamo adekvatan natječaj da se taj projekt financira iz EU fondova. To uređenje uključuje i uređenje svih staza, cvjetnih rondela, poučnih ploča, kao i sadnju novih sadnica. Naime, one su prilično skupe, jer ne možemo posaditi sadnice visine jednog metra, već moraju biti barem dva, tri metra, objasnila je Mik.

Rekonstrukcija parka

Dodaje i to da je u cijelom perivoju u trenutku izrade studije postojalo 284 stabala, od kojih je priroda već srušila pet.

- Nadalje, u 12 mjesecu uklonili smo osam stabala te još dva naknadno, a u planu je uklanjanje još tri stabla. Inače, studijom je predviđeno uklanjanje 80-ak stabala, jer je jedan dio parka jako gust i treba ostaviti prostora drugom drveću da raste. Nakon što ih uklonimo, posadit će se novih 42 stabla, naglasila je Tea Mik, dodavši da drveća predviđena za rušenje trenutno nisu opasna, a kontrola će se vršiti svakih nekoliko mjeseci. 

U planu je rekonstrukcija parka/ Foto: MojPortal.hr
U planu je rekonstrukcija parka/ Foto: MojPortal.hr

Također, prema njezinim riječima, neko drveće u parku Antuna Jankovića starije je od 150 godina, te su neki primjerci dosegli svoju maksimalnu starost, dok je ostalo drveće ipak nešto mlađe.

 Što se tiče ostalih dijelova grada, u najavi je i rušenje drveća u Ulici Petra Svačića.

- Kroz dva tjedna nastavljamo tu akciju. Mičemo staro drveće i nastavljamo saditi drvored japanskih trešanja, koje se u srednjem dijelu već posađene. Radi se o pedesetak sadnica, a također nastavljamo i sadnju drvoreda lipe uz Toplicu na daruvarskom hipodromu, a stanari u Zrinskoj ulici dobiti će stablo brijesta, zaključila je Tea Mik iz daruvarske Gradske uprave.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!