Fotografija: Foto: Saša Selihar, Tea Mik, Richard Novak, Minerva Terrades Oliveras
Galerija
Foto: Saša Selihar, Tea Mik, Richard Novak, Minerva Terrades Oliveras

VIDEO Daruvarčane oduševio opservatorij u Mađarskoj: "Ovakav spektakl treba i Daruvaru"

Predstavnici Grada Daruvara i Tehničke škole bili su u Mađarskoj na prvom zajedničkom treningu u sklopu Erasmus+ projekta: "Turn off the lights, turn on the stars"Predstavnici Grada Daruvara, Tea Mik i Saša Selihar te ravnateljica Tehničke škole Daruvar, Sanja Klubička, nastavnici Antonia Varat, Dunja Županić i Goran Repinc prošlog su tjedna boravili u Mađarskoj gdje su prisustvovali prvom zajedničkom treningu u sklopu Erasmus+ projekta: "Turn off the lights, turn on the stars!"

Saša Selihar i Tea Mik/Foto: Tea Mik
Saša Selihar i Tea Mik/Foto: Tea Mik

Grad Daruvar je nositelj ovog međunarodnog projekta koji okuplja tri strukovne škole iz Mađarske, Španjolske i Hrvatske, parkove tamnog neba koji se nalaze u blizini tih škola, te IT tvrtku iz Ludbrega. Osim predstavnika Grada Daruvara, u Mađarsku su otputovali i predstavnici Tehničke škole Daruvar na čelu s ravnateljicom Sanjom Klubička.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

- Prvi trening održao se u Mađarskom gradu Eger, koji se nalazi pokraj mađarskog nacionalnog parka Bükk, a koji je ujedno i treći proglašeni međunarodni park tamnog neba u Mađarskoj. To su ciljane edukacije za profesore iz tri strukovne škole, na kojima stručnjaci iz područja zaštite tamnog neba, odnosno svjetlosnog onečišćenja, prenose profesorima svoja iskustva i znanja kako bi ovu sve aktualniju temu implementirali u svoj nastavni program - rekla nam je voditeljica projekta Tea Mik.

Pogledajte kako izgleda opservatorij Bükki Csillagda:

- Richard Novak iz Mađarske, Pau Bosch Cabot iz Španjolske, oboje stručnjaci i djelatnici opservatorija u parkovima tamnog neba, iznijeli su zanimljive prezentacije o istraživanjima koje provode u njihovim parkovima tamnog neba, te na koji način učenicima strukovnih škola približiti ovu temu - kaže Tea Mik.

Saša Selihar/Foto: Tea Mik
Saša Selihar/Foto: Tea Mik

Foto: Tea Mik
Foto: Tea Mik

Dunja Županić iz Tehničke škole Daruvar održala je prezentaciju o tome kako ona implementira temu parkova tamnog neba u svojoj nastavi. Partner na projektu, tvrtka Lunar iz Ludbrega prezentirala je software koji razvija za potrebe projekta, odnosno virtualnu stvarnost koju će učenici i profesori moći koristiti u svojoj nastavi. Na edukaciji su profesori mogli čuti još nekoliko predavanja vezana za uključenost teme svjetlosnog onečišćenja u ciljevima održivog razvoja, istraživanja svjetlosnog onečišćenja na populaciji kukaca, te kako se postaje eko škola.

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

Također, prilikom posjeta Mađarskoj, organiziran je studijski posjet nacionalnom parku Bükk, te nedavno otvorenom opservatoriju Bükki Csillagda.

Foto: Minerva Terrades Oliveras
Foto: Minerva Terrades Oliveras
Foto: Richard Novak
Foto: Richard Novak

- Ova impresivna, 3.5 milijuna eura vrijedna investicija, pruža potpuni doživljaj svemira. Središnja tema izložbe u opservatoriju je Sunce i Sunčev sustav te njegov utjecaj na život na Zemlji. Prikazane su i vrste zvijezda, život zvijezda, a pomoću holografskih displeja, holo-piramidna i proširene stvarnosti (AR) doživljaj svemira dostupan je na najmoderniji način. Također, izložba posjeduje i impresivnu zbirku meteorita - rekli su nam Tea Mik i Saša Selihar dodajući kako opservatorij ima i planetarij gdje se na posebnoj kupoli promjera osam metara prikazuju edukativni filmovi u 4K kvaliteti, kao i trodimenzionalni filmovi s kojima se u jednom trenutku možete naći okruženi Saturnovim prstenima, posjetiti njegov prirodni satelit Europu ili pak istražiti unutrašnjost lista koji pomoću sunčeve energije stvara kisik koje je neophodan za život na Zemlji.

Opservatorij je toliko oduševio Daruvarčane da im se javila ideja realizacije sličnog uz pomoć EU fondova jer, kažu, Daruvar već ima tradicionalnih i poznatih "10 dana astronomije", ima i park tamnog neba pa zašto ne bi imao i suvremeni opservatorij koji bi u grad privukao kako znanstvenike tako i turiste. 

Foto: Richard Novak
Foto: Richard Novak

Jedna od glavnih značajki opservatorija je i najveća standardizirana astronomska kupola na svijetu ispod koje se nalazi glavni instrument zvjezdarnice, korigirani astrograf Dall-Kirkham tipa promjera 61 centimetara. Teleskop je prvenstveno napravljen za astrofotografske svrhe, no izvrstan je i za vizualna promatranja. U opservatoriju se teleskopom provode i znanstvena promatranja, kako bi se prikupili podaci vrijedni za znanost o objektima Sunčevog sustava kao i nejasnog dubokog svemira (galaksije, kuglasti skupovi, planetarne maglice).

Foto: Saša Selihar
Foto: Saša Selihar

Daruvarčani su svoje slobodno vrijeme u Mađarskoj iskoristili za posjet prirodnom rezervatu Szomolyai Kaptárkövek. Posebnost ovog rezervata su kamene stijene u obliku košnica (mađ. kaptár). Stijene su vulkanskog podrijetla (riolitni tuf) u kojima su uklesana udubljenja. Pretpostavka je da su udubljenja bila mjesta postavljanja pepela preminulih, te da su stara preko 1000 godina.

Inače, vrijednost projekta je 145.494,00 eura, nositelj projekta je Grad Daruvar, a partneri na projektu su Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium Gimnázium és Kollégium, Camping Bassegodoa S.L., Institut Alexandre Deulofeu, Kaptarko Nature cinservation and Cultural Association, Lunar j.d.o.o i Tehnička škola Daruvar.