Fotografija: Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX
Galerija
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

Daruvarčani, još sutra se stignete prijaviti za kviz Uskrsni običaji. Uvjet - znanje češkog

Kviz će biti na češkom pa tko želi sudjelovati mora dobro vladati češkim jezikom da bi razumio. Bit će općenita pitanja o Uskrsu i običajima, prošarat ćemo Europu, Hrvatsku i svijet, kazala je StehnaDARUVAR – Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar i Središnja knjižnica za češku manjinu u RH u suradnji s učiteljicom Ilonom Kirchnerovom pozivaju vas na kviz Uskrsni običaji koji će se održati u subotu, 09. travnja u 9 sati.

Zainteresirani Daruvarčani

Prijave su do sutra, dakle do 08. travnja, a maksimalan broj sudionika je pet ekipa po tri člana. Pobjedničku ekipu čekaju bogate nagrade.

Francika Stehna, voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH odala nam je što sve čeka prijavljene, ali i otkud ideja za organizacijom ovakvog kviza.

- Budući da smo uoči Božića imali sličnu aktivnost koja je polučila odličan odaziv Daruvarčana, došla sam na ideju da ponovno organiziramo kviz, no ovoga puta, naravno, s uskrsnom tematikom. Ljudi su dokazali da žele usvajati nova znanja koja se odnose na tradiciju i tradicijske običaje. Svi koji su prije Božića bili na našoj radionici bili su oduševljeni i tako je zamisao za uskrsni kviz došla sasvim spontano, odaje nam Francika Stehna.

Plakat sa svim važnim informacijama o kvizu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar
Plakat sa svim važnim informacijama o kvizu/Foto: Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar

Kviz će se, inače, održati u prostoru daruvarske knjižnice u sklopu koje se nalazi i Središnja knjižnica za češku manjinu u RH, a započet će u 9 sati i vjerojatno, prema riječima Stehne, potrajati do podnevih sati.

Pitanja na češkom

- Tko želi, još uvijek se može prijaviti, no valja naglasiti da će kviz biti na češkom jeziku pa tko želi sudjelovati ipak mora dobro vladati češkim jezikom da bi razumio pitanja. U tome nam pomaže učiteljica Ilona Kirchnerova koja je uvijek spremna pomoći. Susretljiva je i puna motivacije za sve naše ideje koje rado pretvori u neki kvalitetan događaj, imamo divnu suradnju s njom, istaknula je Stehna dodavši kako na kvizu neće biti pitanja samo o češkim uskrsnim običajima.

-Bit će općenita pitanja o Uskrsu i običajima, prošarat ćemo Europu, Hrvatsku i svijet. Tako da će svi natjecatelji imati priliku puno toga novoga i naučiti, zaključila je Stehna.