Fotografija: Inicijativu za Pravnu kliniku u Daruvaru pokrenuo je Karlo Horvat, a savjete građanima pružale su i njegove kolegice Klara Mrčela i Nia Novak/ Foto: Grad Daruvar
Galerija
Inicijativu za Pravnu kliniku u Daruvaru pokrenuo je Karlo Horvat, a savjete građanima pružale su i njegove kolegice Klara Mrčela i Nia Novak/ Foto: Grad Daruvar

Daruvarčani jednom mjesečno mogu dobiti besplatan pravni savjet volontera Pravne klinike

"Mi pružamo pravnu pomoć u vidu opće pravne informacije i pravnog mišljenja, međutim nismo ovlašteni sastavljati podneske niti zastupati stranke u postupcima", kazao je Karlo HorvatStudenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Karlo Horvat, Klara Mrčela i Nia Novak u petak su u gradskoj vijećnici bili na raspolaganju svim građanima koji su zatražili besplatnu pravnu pomoć. 

Naime, ovo troje studenata ujedno su i volonteri Pravne klinike, jedinice Pravnog fakulteta, čija je primana zadaća osim pružanja pravne pomoći najranjivijim članovima društva, ujedno i stjecanje praktičnih vještina i kompetencija za rad studenata.

Inicijativa mladog Daruvarčana

- Osim u rezidentnoj klinici u Zagrebu na adresi Josipa Jurja Žerjavića 6, građani su donedavno imali priliku potražiti besplatnu pravnu pomoć u 14 gradova i to kroz sedam krugova. Budući da sam iz Daruvaru, došao sam na ideju da upravo naš grad postane 15. grad u kojemu će se građanima nuditi ova mogućnost, kazao je Karlo Horvat, student pete godine Pravnog fakulteta.

Dodao je i to da u radu na predmetima stranaka studentima pravna mišljenja pregledavaju studentski i akademski mentori, koje čine pravni stručnjaci, odvjetnici, odvjetnički vježbenici te profesori Fakulteta.

Besplatnu pravnu pomoć Daruvarčani će moći dobiti jednom mjesečno, sve do svibnja/ Foto: Grad Daruvar
Besplatnu pravnu pomoć Daruvarčani će moći dobiti jednom mjesečno, sve do svibnja/ Foto: Grad Daruvar

- Treba naglasiti da mi pružamo pravnu pomoć u vidu opće pravne informacije i pravnog mišljenja. Sva ta mišljenja su relevantna i temeljena na zakonima i sudskoj praksi, međutim nismo ovlašteni sastavljati podneske niti zastupati stranki u postupcima, a jedna tako ne pišemo pravna mišljenja strankama koje imaju odvjetnike, zbog sukoba interesa, istaknuo je budući daruvarski pravnik. 

Četvero zainteresiranih građana

Na prvom daruvarskom susretu pravnu pomoć potražilo je četvero građana, a prema Horvatovim riječima, zanimala su ih pitanja poput onih iz domene obiteljskih situacija, braniteljskih naknada, zemljišnih knjiga ili nekretnina. 

- Nikad ne znamo s kojim će problemom stranka doći, zato i radimo intervjue uživo. Inače, na ovaj susret stranke trebaju ponijeti osobnu iskaznicu te dokumentaciju relevantnu za pravni problem, dodao je Karlo Horvat.

U Gradu Daruvaru Pravna klinika održavat će se jednom mjesečno od listopada do svibnja, uglavnom petkom i to u terminu od 9,00 do 11:45 sati u daruvarskoj Velikoj vijećnici.