Fotografija: Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček pomoći će daruvarskim ugostiteljima kako bi se što prije izvukli iz krize /Foto: MojPortal.hr
Galerija
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček pomoći će daruvarskim ugostiteljima kako bi se što prije izvukli iz krize /Foto: MojPortal.hr

Daruvar ugostiteljima daje 5000 kuna i smanjuje porez na potrošnju

Ugostitelji kažu da će im svaka novčana pomoć i rasterećenje dobro doći, no nekima od njih bi puno značilo da im Grad Daruvar odgodi plaćanje vanjskih terasa. Gradonačelnik Lneniček će im i oko toga izaći ususretGrad Daruvar dao je pomoć ugostiteljima, obrtnicima u iznosu od 2000 kuna zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a još 3000 kuna će im dati u prvom kvartalu iduće godine.

Grad Daruvar je to učinio jer su u gradskoj upravi itekako svjesni u kakvoj su se nezavidnoj situaciji našli daruvarski ugostitelji, obrtnici koji su morali zatvoriti svoje ugostiteljske objekte nakon što su svi 28. studenog zatvoreni zbog uvođenja strožih epidemioloških mjera. 

Konkretna pomoć

- Još prije zatvaranja razgovarali smo s predstavnicima ceha ugostitelja kako im pomoći. Odlučili smo se na novčanu pomoć od 5000 kuna, 2000 kuna sada i 3000 kuna do kraja prvog kvartala 2021. godine. Smatramo da im je novac konkretnija pomoć jer im on trenutno najviše treba, rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Mnogi su ugostitelji s kojima smo razgovarali prije zatvaranja kafića i restorana tada su nam rekli da ne znaju kako će se izvući iz ove krize budući da i dalje moraju plaćati radnike i najam, a nemaju nikakav promet.

Zbog svega toga, Grad Daruvar im je odlučio i smanjiti porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića s 3 na 2 posto, a ta usluga stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine.

Teška vremena

- Ne razmišljamo o potpunom ukidanju poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića jer se on plaća kada oni rade, a kako sada ne rade, odlučili smo im dati novčanu pomoć, kaže gradonačelnik Damir Lneniček.

Razgovarali smo s Ninoslav Medakovićem, suvlasnik popularnog daruvarskog noćnog kluba Public, kojemu je drago što ih se Grad Daruvar sjetio u ovim teškim vremenima koja su ih zadesila.

Ninoslav Medaković, suvlasnik noćnog kluba Public/Foto: Nikica Puhalo
Ninoslav Medaković, suvlasnik noćnog kluba Public/Foto: Nikica Puhalo

- Sad smo u goroj situaciji nego što smo bili na proljeće jer nam je i cijeli studeni bio jako loš što se tiče prometa. Vidimo da se Grad Daruvar trudi pomoći ugostiteljima ali možda bi bilo dobro da se ipak razmisli o opciji koje su uvele neke druge županije, a to je potpuno ukidanje poreza na potrošnju dok se malo ne oporavimo, rekao nam je Ninoslav Medaković.

Primjer Kutine

Tako je, primjerice, Grad Kutina zbog otežanog rada koji je uzrokovan uvođenjem niza mjera u pandemiji koronavirusa trajno ukinula porez na potrošnju pića u ugostiteljstvu. Ta će odluka stupiti na snagu kada se izvrši potrebna zakonska procedura, a to je od 1. siječnja 2021. i bit će na snazi trajno ili do eventualnog ponovnog uvođenja. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić je tada izjavio kako koalicija koja vodi Grad Kutinu neće ponovno uvoditi ovaj porez.

I drugi ugostitelji s kojima smo razgovarali slažu se s suvlasnikom Publica i napominju kako od Grada očekuju da ih potpuno rastereti plaćanja vanjskih terasa dok im posao malo ne krene.

- Terase su najmanji problem, to ćemo bez problema dogovoriti. I ove ih godine do 1. srpnja nisu morali uopće plaćati tako da ćemo neki sličan model smislili i sada. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da im pomognemo da se što prije oporave, zaključio je gradonačelnik Damir Lneniček.

Dražen Leš, vlasnik restorana Queen zahvalan je Gradu Daruvaru na pomoći/Foto: Nikica Puhalo
Dražen Leš, vlasnik restorana Queen zahvalan je Gradu Daruvaru na pomoći/Foto: Nikica Puhalo

Vlasnik daruvarske Kavane Queen Dražen Leš od nas je čuo vijest o pomoći Grada Daruvara i ona ga je ugodno iznenadila.

- Svako rasterećenje će nam dobro doći, a najviše će nam se pomoći kad nas napokon otvore, rekao nam je vlasnik Kavane Queen, Dražen Leš.

Damir Pavlak Pipi, vlasnik bara Ray/Foto. Nikica Puhalo
Damir Pavlak Pipi, vlasnik bara Ray/Foto. Nikica Puhalo

Vlasnik novog kluba Ray u centru Daruvara, Damir Pavlak, kaže kako im je sada svaka pomoć dobro došla ali ih to neće spasiti.

- Kako da nam Grad pomogni kada ni oni nemaju novaca. Mogli su nam reći: "Nemamo" i to je to, kaže nam poznati daruvarski ugostitelj Damir Pavlak zvan Pipi kojeg je oduševila vijest da će Grad Daruvar odgoditi plaćanje vanjskih terasa.