Fotografija: Cilj projekta je podizanje kvaliteta života mladih/Foto: Nikica Puhalo, SuperSportaš
Galerija
Cilj projekta je podizanje kvaliteta života mladih/Foto: Nikica Puhalo, SuperSportaš

Daruvar među 14 gradova uključenih u veliki EU projekt: "Prioritet je Centar za mlade"

Daruvar predstavlja pročelnica Danica Cetin koja kaže kako je cilj vidjeti na koji način su drugi gradovi prepoznali potrebe mladih te što se od naučenog može iskoristiti u DaruvaruGrad Daruvar našao se među 14 hrvatskih gradova koji su dobili priliku u idućih godinu dana sudjelovati u velikom europskom projektu s ciljem podizanja kvalitete života mladih. 

Uključeno 26 europskih agencija

Radi se o projektu "Europe goes local -  Supporting Youth Work at the Municipal Level“, koji predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 26 nacionalnih agencija, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Europski forum mladih, Europsku agenciju za informiranje i savjetovanje mladih ERYICA i tri mreže zadužene za područje rada s mladima i lokalnu suradnju: POYWE - Professional Open Youth Work Europe, InterCity Youth network i DYPALL. Projekt se temelji na nizu preporuka Vijeća ministara kao rezultata europske suradnje u području mladih te kao takav podržava provedbu istih.

Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini. 

Danica Cetin, pročelnica Grada Daruvara za gospodarstvo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Danica Cetin, pročelnica Grada Daruvara za gospodarstvo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Za projekt je u Daruvaru kao predstavnica zadužena Danica Cetin, gradska pročelnica za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje I komunalne djelatnosti, u čijem će timu biti još i Anita Radonić i Danijela Los iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a mentori će im biti članovi hrvatske nacionalne delegacije stručnjaka, Hrvoje Kovač i Branimira Penić. 

- Riječ je o vrlo vrijednom projektu, koji će trajati oko godinu dana, a kojem je cilj edukacija jedinica lokalne samouprave za stvaranje boljih uvjeta za rad s mladima koji su nerijetko pomalo zanemarena skupina. Program se temelji na mentorima koji će nas educirati kako komunicirati, planirati strategije i stvarati kvalitetnije uvjete za život mladih u našem gradu. Cilj je stvoriti lokalne planove kojima bi se Daruvar pretvorio u poticajno okruženje za mlade - objašnjava za MojPortal pročelnica Cetin. 

Rigorozni uvjeti za certifikat

Kaže kako je trenutno najveći prioritet grada dobivanje certifikata "Grad za mlade" kojeg dodjeljuje Udruga gradova u suradnji s nizom drugih institucija. 

- Mentori s kojima radimo pomoći će nam na ostvarenju tog cilja koji je vrlo težak jer su uvjeti za dobivanje certifikata veoma strogi. Gleda se sve, od demografskih mjera, poticaja, zapošljavanja, stanja u obrazovanju... Recimo, jedna od stavki je svakako i pomoć pri stambenom zbrinjavaju mladih. Brojne uvjete moramo zadovoljiti kako bismo dobili taj prestižan certifikat koji nam omogućava nove projekte za mlade - kaže Cetin. 

Daruvarski tim - Anita Radonić, Danica Cetin i Danijela Los/ Foto: Grad Daruvar
Daruvarski tim - Anita Radonić, Danica Cetin i Danijela Los/ Foto: Grad Daruvar

Udruga gradova u RH inicirala je projekt certificiranja gradova na polju provedbe lokalnih politika za mlade pod nazivom "Grad za mlade". Riječ je o svojevrsnom priznanju gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

U postupku izrade hrvatskog modela certificiranja prepoznata je prirodna sinergija i povezanost certifikata s projektom Europe Goes Local. Naime, priznanje načela Europske povelje o lokalnom radu s mladima u sklopu projekta Europe Goes Local jedan je od preduvjeta za prijavu kandidature za certifikat. Projekt Europe Goes Local i Europska povelja o lokalnom radu s mladima kao njegov rezultat time je na nacionalnoj razini prepoznat kao referentni okvir za razvoj kvalitetnih politika za mlade, a istovremeno je dao europsku dimenziju hrvatskom modelu certifikata "Grad za mlade". Samo u prvom tjednu Europsku povelju o lokalnom radu s mladima potpisalo je 50 gradova.

Državno zemljište postaje županijsko

- Održali smo prvi sastanak preko interneta na kojem smo upoznati s ciljevima projekta. Sada slijede vrlo kvalitetne, ali i naporne edukacije. Već 30. siječnja naš tim odlazi u Bjelovar gdje će biti održana prva radionica i to puna četiri radna dana. Još ne znamo sve detalje, ali čekaju nas brojna putovanja diljem Hrvatske te u inozemstvu. Cilj je vidjeti kako drugi gradovi rade, kako su prepoznali potrebe svojih mladih te što se od naučenog može iskoristiti u Daruvaru. Također, dobit ćemo smjernice i kako kvalitetnije iskoristiti novac iz europskih fondova - objašnjava Cetin. 

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: KK Daruvar '22
Foto: KK Daruvar '22
Foto: Ustupio Grad Daruvar
Foto: Ustupio Grad Daruvar

Konkretno, već je dulje vrijeme želja gradske uprave izgradnja Centra za mlade. Idejni projekt postoji već dvije godine, a centar bi sa brojnim sadržajima po planu trebao biti građen na pet tisuća kvadrata zermljišta preko puta daruvarskog željezničkog i autobusnog kolodvora. 

- No, to je zemljište državno, projekt nam zasad nije zaživio. Ipak, s novim izmjenama zakona ta će se problematika spustiti s državne na županijsku razinu, odnosno zemljište će nam moći darovati Županija bjelovarsko-bilogorska, pa se nadamo da bi se sve moglo ubrzati - kaže Cetin. 

Razvijenost kao dvosjekli mač

Naravno, za sve će biti potreban europski novac do kojeg će Daruvar u idućem razdoblju malo teže nego dosada. 

Naime, koliko god lijepo zvučalo to što je Daruvar porastao na ljestvici indeksa razvoja hrvatskih županija, gradova i općina skočivši s petog na šesto mjesto (prvo je najslabije razvijeno), te je sada na istom stupnju razvijenosti kao Bjelovar, to znači i da će imati manje natječaja za EU novac na koji se može prijaviti. 

Foto: Sportska udruga Super Sportaš
Foto: Sportska udruga Super Sportaš
U glazbenom paviljonu nastupio je lokalni mladi bend Venera/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
U glazbenom paviljonu nastupio je lokalni mladi bend Venera/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Da, taj skok na ljestvici veliko je priznanje našem trudu i radu te razvoju, ali u isto vrijeme smanjuje broj EU natječaja na koji se možemo prijaviti jer se novac, logično, daje manje razvijenim općinama i gradovima. Natječaja će biti, ali ne u tolikoj mjeri kao dok smo bili na petom mjestu - objašnjava Cetin dodajući kako je sve samo poticaj da se nastavi kvalitetnije i brže raditi te osmišljavati projekte koje će EU ipak financirati. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!