Fotografija: Spremnici su za korisnike potpuno besplatni/Foto: Darkom Daruvar
Galerija
Spremnici su za korisnike potpuno besplatni/Foto: Darkom Daruvar

Darkom sutra kreće s podjelom žutih, plavih i smeđih kanti za odvojeno prikupljanje otpada

"Žutih i plavih spremnika imamo 3300, dok smeđih kanti za biootpad imamo 2290. Spremnici za biootpad namijenjeni su urbanom dijelu grada", pojasnio je ČarapovićDARUVAR - Grad Daruvar sutra, u suradnji s komunalnim društvom Darkom d.o.o., počinje s podjelom spremnika za korisni otpad za kućanstva na području Daruvara. Građani koji imaju zelene spremnike za komunalni otpad dobit će besplatno plave i žute spremnike, a građani u urbanom dijelu grada i smeđe spremnike za prikupljanje biootpada.

Plan podjele

- Podjelu navedenih spremnika počinjemo sutra, u srijedu, 24. studenog, a planirani rok završetka je tijekom siječnja 2022.godine. Plave, žute i smeđe spremnike dijelit ćemo po definiranim područjima (naseljima s popisom ulica) – poručuju iz Darkoma i dodaju kako u prvom tjednu, od srijede do petka planiraju podjelu u naselju Livade i u dijelu Radićeve ulice od kućnog broja 46 do kućnog broja 123 (od kružnog toka do početka naselja Doljani) i naseljem Vrlikom. Spremnici će biti dijeljeni po kućanstvima u vremenu od 8 do 14 sati dok će se u vremenu od 14 do 17 sati spremnike moći osobno preuzeti na unaprijed određenoj lokaciji unutar pojedinih područja. Za naselje Livade to je Trg branitelja Daruvara (kod tenkova).

Ukupno će biti podijeljeno 3300 žutih i isto toliko plavih spremnika/Foto: Darkom Daruvar
Ukupno će biti podijeljeno 3300 žutih i isto toliko plavih spremnika/Foto: Darkom Daruvar

U drugom tjednu podjele, od ponedjeljka, 29.11.2021. do petka, 3.12.2021., obuhvatit će se naselje Kalvarija s ulicama Žrtava Fašizma, Dubravka, Marina Držića, Voćarska, Nikole Tesle, A.K. Miošića, D. Domjanića, L. Botića.

 

Za ljepši Daruvar

- Napominjemo da je pri preuzimanju spremnika obvezan potpis, spremnici se daju samo korisnicima koji koriste uslugu odvoza MKO. Uz osobno preuzimanje, korisnici mogu zadužiti i drugu osobu koja će u njihovo ime preuzeti spremnike, a ta druga osoba će upisati svoj OIB i dati svoj potpis, korisnik koji ima dva zelena spremnika dobiva po jedan spremnik za koristan otpad. Ukoliko korisnik nije u mogućnosti preuzeti gore navedene spremnike u naznačenom terminu, nakon podjele u tom području može iste preuzeti na lokaciji Reciklažnog dvorišta u Daruvaru, Josipa Kozarca 23, u neposrednoj blizini komunalnog društva Darkom, u radnom vremenu; pon - pet: 14:00 – 16:00 i sub: 9:00 – 13:00 sati – kažu u Darkomu.

Podjela na daruvarskom području kreće sutra i trajat će do siječnja/Foto: Darkom Daruvar
Podjela na daruvarskom području kreće sutra i trajat će do siječnja/Foto: Darkom Daruvar

Za sve informacije ili upite građani se mogu dodatno obratiti službenicima Darkoma putem elektroničke pošte: otpad@darkom-daruvar.hr ili putem mobitela na: 091 6440 180.

- Odvojenim prikupljanjem otpada i njegovim iskorištavanjem, brinemo o zaštiti okoliša i našoj djeci ostavit ćemo ljepši i čišći okoliš. Za ljepši Daruvar, poručuju iz Darkoma i dodaju kako će o datumu početka odvoza biootpada, putem smeđih spremnika, svoje korisnike obavijestiti naknadno.

Sve detalje oko podjele novih kanti dodatno je pojasnio Vedran Čarapović iz Darkoma rekavši kako je najbitnije da građani znaju kako su novi spremnici potpuno besplatni za njih.

Prikupljanje biootpada

- Javili smo se na natječaj Fonda za sufinanciranje, odnosno dodjelu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Žutih i plavih spremnika imamo 3300, dok smeđih kanti za biootpad imamo 2290, odnosno tisuću manje. To je zato što su spremnici za biootpad namijenjeni urbanom dijelu grada, znači širem centru, dok će prigradska naselja dobiti samo žute i plave kante - pojasnio je Čarapović dodavši kako je jedina razlika što se novim lavim i žutim kantama zamjenjuju dosadašnje vrećice koje su građani dobivali svakih nekoliko mjeseci.

Bit će podijeljeno ukupno 2290 spremnika za biootpad/Foto: Darkom Daruvar
Bit će podijeljeno ukupno 2290 spremnika za biootpad/Foto: Darkom Daruvar

- Sada će sve biti znatno jednostavnije i puno više otpada će se moći odložiti u spremnike nego u dosadašnje vrećice. Bitno je naglasiti kako sve i dalje ostaje besplatno za građane, znači odvoz i zbrinjavanje otpada iznosi nula kuna za naše korisnike. Smeđi spremnici će se također odmah dijeliti, no prikupljanje biootpada neće započeti odmah već nešto kasnije o čemu ćemo obavijestiti građane. Nadalje, svi će korisnici dobiti uputstva u kojima točno piše što se smatra biootpadom, kao i novi kalendar odvoza s datumima kada će biti ovoz - kazao je Čarapović i podsjetio kako je Darkom nedavno provodio pilot projekt prikupljanja biootpada u koji je bilo obuhvaćeno 40 kućanstva iz rubnog dijela grada i trg u centru garda gdje je bilo obuhvaćeno 180 stanova. Znači, ukupno je pilot projektom bilo obuhavćeno 220 kućanstva.

Plavi spremnici namijenjeni su prikupljanju papira/Foto: Darkom Daruvar
Plavi spremnici namijenjeni su prikupljanju papira/Foto: Darkom Daruvar

- Većina građana bili su jako savjesni i pravilno su odvajali biootpad jer je jasno kako je njima velik problem gdje s ostacima hrane i biootpadom. Nadamo se kako će i ostatak Daruvarčana dobro prihvatiti taj novi dio odvajanja otpada, na radost svih nas - zaključio je Čarapović.

Žute kante su za prikupljanje plastike/Foto: Darkom Daruvar
Žute kante su za prikupljanje plastike/Foto: Darkom Daruvar