Fotografija: Darko Baronica najbolji je lokalni novinar u Hrvatskoj/Foto: Pakrački list
Galerija
Darko Baronica najbolji je lokalni novinar u Hrvatskoj/Foto: Pakrački list

Darko Baronica iz Pakračkog lista osvojio nagradu HND-a za najboljeg lokalnog novinara

Novinarstvo nije lagan posao, a posebno nama u malim lokalnim zajednicama jer mi čitatelje, izvore informacija, srećemo svakodnevno na ulicama, mi s njima živimo - rekao je BaronicaDarko Baronica, urednik i novinar „Pakračkog lista“, je s Vinkom Vukovićem iz Omiša, prvi nositelj novoustanovljene nagrade za lokalno novinarstvo – tiskani  mediji Hrvatskog novinarskog društva „Anđelko Erceg“, koja mu je jučer, uz prisutnost vodećih hrvatskih novinara,  uručena na svečanosti u Vinkovcima, piše Pakrački list

Teme važne za zajednicu

 - Kao novinar i urednik u Parkačkom listu Darko Baronica radi neprekidno 30 godina. I sve te godine u stalnoj rubrici "Priča s naslovne strane" ispisuje životne teme važne za lokalnu zajednicu. "Božićna priča: Inkluzija je način života" donosi socijalnu temu iz Pakraca, temu o životu osoba s posebnim potrebama izvan obiteljske zajednice. Novinarski istkana tako da budi snažnu emociju i vjeru u borbu za bolju budućnost, poticajna je ne samo za korisnike stambene zajednice te one građane koji žive u sjeni, marginalizirani, nego i za cijelu lokalnu sredinu kojoj se obraća jer je senzibilizira za probleme socijalno depriviranih, potiče solidarnost“, obrazložila je nagradu Sanja Mikleušević, novinarka HRT-a.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Zahvalivši se prosudbenoj komisiji na nagradi, Baronica je rekao da mu je uz Nagradu Grada Pakraca ovo druga nagrada na koju je zaista ponosan.

- Novinarstvo nije lagan posao, a posebno nama u malim lokalnim zajednicama jer mi čitatelje, izvore informacija, srećemo svakodnevno na ulicama, mi s njima živimo svakodnevno, jer to su naši rođaci, susjedi, prijatelji ili školske kolege - rekao je Baronica, poručivši mladim novinarima da se u svom radu vrijedi potruditi kako bi se dobila ovakva cijenjena nagrada.

Temelj novinarstva

Vinko Vuković iz Omiša, novinar Slobodne Dalmacije, drugi dobitnik Nagrade „Anđelko Erceg“ već 20 godina piše o devastaciji i brutalnoj devastaciji i tajkunizaciji uvale Vrulje, netaknutog bisera jadranske obale.

Nagrada za lokalno novinarstvo na televiziji, radiju i portalima „Siniša Glavašević“ uručena je peteroma novinara iz Zagreba, Dubrovnika, Sl. Broda, Vukovara i Petrinje.

Svi ovogodišnji dobitnici nagrade "Anđelko Herceg"/Foto: Pakrački list
Svi ovogodišnji dobitnici nagrade "Anđelko Herceg"/Foto: Pakrački list

Vinkovačka svečanost uručivanja nagrada dio je dvodnevnog medijskog festivala „Media in time“ i protekla je u znaku lokalnog novinarstva koje je, kako je rečeno, često zanemareno na nacionalnoj razini, iako je temelj novinarstva. Govoreći o Anđelku Ercegu i Siniši Glavaševiću Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, rekao je da su ove nagrade nazvane po njima dokaz da nikada neće biti zaboravljeni i to kao najbolji primjer kako se za novinarstvo živi i umire, piše Pakrački list.