Fotografija: Darivatelji krvi kod Damira Lneničeka: "Jedna doza spašava tri života, pozivamo mlade da se uključe"/Foto: Grad Daruvar, Crveni križ Daruvar
Galerija
Darivatelji krvi kod Damira Lneničeka: "Jedna doza spašava tri života, pozivamo mlade da se uključe"/Foto: Grad Daruvar, Crveni križ Daruvar

Darivatelji kod Damira Lneničeka: "Jedna doza krvi spašava tri života, pozivamo mlade da se uključe"

Darivana krv je sigurno najbolji lijek potrebitima jer tako daruješ sebe da bi pomogao drugima. Nema boljeg, kazao je Antun Marjanović, predsjednik daruvarskog Crvenog križaDARUVAR - "Počeo sam darivati krv krajem srednje škole u želji da barem nekome pomognem spasiti život. Jedna doza krvi spašava tri života, tako sam kasnije nastavio redovito darivati krv, a pogotovo nakon rata. I sam sam bio ranjavan, te primao krv, pa mi je jasno koliko je ovo bitno. Sada, nakon 35 godina imam 102 darivanja krvi i planiram nastaviti istim tempom dok god budu htjeli uzimati moju krv", riječi su Milana Filipovića, jednog od darivatelja krvi kojeg je danas prijepodne ugostio daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Danijela Ljutak Jureković i Milan Filipović/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Danijela Ljutak Jureković i Milan Filipović/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Naime, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i njegova zamjenica Vanda Cegledi danas su u Velikoj vijećnici primili delegaciju dobrovoljnih darivatelja krvi i Crvenog križa Daruvar. 

Nikada ne znamo kada će nam trebati

- Čestitam vam Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se svake godine obilježava 25. listopada. Zahvaljujem Crvenom križu Daruvar što odrađuju dobar posao, a sam pokazatelj je dobar odaziv. Pozivamo naše mlade sugrađane da se u što većem broju pridruže darivanju krvi. Uključite se, jer nikada ne znamo kada će nam trebati, a naravno, nadamo se da neće - poručio je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček koji je i sam darivao krv 75 puta.

Vanda Cegledi i Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Vanda Cegledi i Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Kako je to darivati krv jako dobro zna i Daruvarčanka Danijela Ljutak Jureković.

-Svakako da nema ništa loše u davanju krvi, dapače smatram da je to dobro za zdravlje za svakoga pojedinca. Evo osobno od 18 godine dajem krv, baš iz razloga što nikada ne znamo kada će nam to zatrebati, a nadamo se nikada. Ovim putem pozivam sve mlade da se odazovu, ništa ne boli, ništa vam se neće dogoditi. Dapače, provjerit će si odmah tlak i željezo u krvi, nakon čega ćete se samo još bolje osjećati - poručila je Ljutak Jureković.

Tradicija traje

Koliko je plemenito i važno redovito davati ono najdragocjenije od sebe - vlastitu krv, podsjetio je Antun Marjanović, predsjednik daruvarskog Crvenog križa.

Antun Marjanović, predsjednik daruvarskog Crvenog križa (u sredini)/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Antun Marjanović, predsjednik daruvarskog Crvenog križa (u sredini)/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

-Mogu reći da je već niz godina Gradsko društvo Crvenog križa Daruvar po prikupljenim dozama krvi na godišnjoj razini na zavidnoj razini. Iako je taj broj nešto manji nego je bio prije nekoliko godina, to je posljedica iseljavanja, odlazaka mladih iz Daruvara. Oni koji su započeli darivanje krvi već kao 18-godišnjaci, a ostali su ovdje živjeti, oni su redoviti. Tako da svake godine imamo po nekoliko darivatelja s više od 100 davanja krvi, što je dokaz da tradicija traje, kazao je Antun Marjanović.

Poželio je darivateljima puno zdravlja jer samo zdravi mogu darivati krv.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

-Darivana krv je sigurno najbolji lijek potrebitima. Smatram ovo najplemenitijom dobrovoljnom akcijom, jer darivanjem krvi daruješ sebe da bi pomogao drugima. Nema boljeg, zaključio je.