Fotografija: Pozitivan i hrabar, Dario je rak odlučio pobijediti/Foto: Privatni album
Galerija
Pozitivan i hrabar, Dario je rak odlučio pobijediti/Foto: Privatni album

Dario Uher iz Daruvara: "Moja borba traje 6 godina, rak se stalno vraća. No, jači sam od njega"

"Nakon pet godina mira, rak se proširio na pluća, jetru, mjehur i kosti. Hitno sam operiran, no dva mjeseca nakon toga, sve je opet bilo isto, priča nam Dario djelić svoje borbe iz koje je odlučan izaći potpuno zdravSa samo 39 godina Daruvarčanin Dario Uher doznao je kako ima karcinom debelog crijeva. Danas, točno šest godina nakon početka borbe, Dario je optimističan i pozitivan, iako je u minulom razdoblju prošao zaista puno toga. Njegova borba nije gotova, ali on i dalje hrabro korača naprijed i vjeruje u potpuno ozdravljenje. Njegova obitelj, ponajprije dvoje djece od 8 i 12 godina, kaže nam, zaslužuju imati zdravog tatu.

Kako bi u ožujku - mjesecu svjesnosti o raku debelog crijeva, potaknuo i ostale da brinu o svom zdravlju, kao i da ne zanemaruju simptome koji upućuju na postojanje ove bolesti, Dario je s nama podijelio svoju priču.

Operacija pa kemoterapije

- Sve do 2018. godine nisam imao nikakvih zdravstvenih problema. Štoviše, bavio sam se sportom i uvijek se dobro osjećao. No, tada sam u stolici uočio krv. Otišao sam liječniku, a najprije smo mislili kako su problem hemeroidi i kako oni izazivaju krvarenje. Dobio sam mast pa je neko vrijeme stanje bilo bolje, no onda se ponovno pojavila krv. Nakon toga išao sam na kolonoskopiju prilikom koje su liječnici pronašli polipe u debelom crijevu. Dva su bila već karcinomi, prisjeća se Dario tog razdoblja iz 2018. godine i dodaje kako je od prvih simptoma bolesti pa do dijagnoze prošlo nekoliko mjeseci.

Fran i Lana tati su velika podrška/Foto: Privatni album
Fran i Lana tati su velika podrška/Foto: Privatni album

U pakračkoj bolnici su rekli kako je najbolje da liječenje nastavi u jednoj od zagrebačkih klinika, što je Dario i poslušao. Naime, liječenje je nastavio u KB Dubrava gdje je potvrđeno postojanje karcinoma.

- Potom sam završio na Institutu za tumore. Primio sam osam kemoterapija nakon čega su liječnici odlučili da moram na operaciju. Odstranili su mi dio debelog crijeva nakon čega sam dobio vrećicu i nove, preventivne terapije. Godinu dana nakon toga uklonili su mi vrećicu i tada sam bio miran punih pet godina, priča nam ovaj Daruvarčanin koji je u tom razdoblju morao na još jednu operaciju zbog priraslica koje su se pojavile.

Rak se vratio

Sve do prošle godine išao je na redovne kontrole. Najprije svaka dva do tri mjeseca pa zatim svakih pola godine. Sve je slutilo na dobro, a čak mu je rečeno kako će i kontrole biti sve rjeđe, svakih godinu dana. No, onda se lani, 2023. godine rak ponovno vratio…

- Nisam imao nikakvih simptoma, no na kontroli su liječnici uočili povišene markere. Rak se proširio na pluća, jetru, mjehur i malo na kosti. Nakon CT-a išao sam na hitnu operaciju. Odstranili su karcinom s jetre, našli su mi bruh koji je odmah operiran, a od raka je očišćen i mjehur. Operacija je dobro prošla, no kontrola nakon samo dva mjeseca pokazala je kako se rak opet vratio kao da operacije nije ni bilo, priča nam Dario događanja iz lipnja 2023. godine.

- Nakon toga krenuo sam s pet ciklusa zračenja i osam ciklusa kemoterapija. Evo, baš sam sada na osmom ciklusu. Liječnici su jako zadovoljni. Jetra i pluća su čisti, a na mjehuru se karcinom smanjio. Baš sljedeći tjedan idem na novu kontrolu pa ćemo vidjeti kakvo je sada stanje, priča nam Dario s kojim smo razgovarali tijekom primanja kemoterapija.

Kaže nam u šali da ih je toliko primio da mu više ništa nije problem pa ni razgovarati s novinarom tijekom samog liječenja.

Što se tiče nuspojava, kaže nam kako je zračenje odlično podnio, no nakon kemoterapija bilo mu je teško.

Podrška obitelji i Lige

- Malo mi je noga natečena, pa sam na štakama trenutno, no držim se. Kemoterapije dobro prođu, no onda mi tjedan dana bude lošije. Ali podnese se sve to. I tako u krug, priča Dario koji veliku podršku ima u obitelji.

- Oženjen sam, moja supruga zove se Ivana. Imamo dvoje djece, Fran ima 8 godina, a Lana 12. Jak sam i optimističan, imam podršku svoje obitelji, ali i okoline. Djeca na početku nisu znala s kakvom se bolešću nosim, no sada znaju. Veliki su već i razumiju sve, kaže nam Dario koji veliku podršku ima i od daruvarske Lige protiv raka.

Dario sa suprugom Ivanom/Foto: Privatni album
Dario sa suprugom Ivanom/Foto: Privatni album

Tu su za njega kada god nešto zatreba, prijevoz na liječenje ili samo moralna podrška.

- Svima bih poručio da redovito prate svoje zdravlje, idu na preglede, a ako posumnjaju na bilo što loše, da se obrate svojim liječnicima, kaže Dario koji vjeruje u potpuno ozdravljenje.

- Bit će to sve dobro, mora biti, zaključuje naš sugovornik.

----------------------------------

Zavod za javno zdravstvo: "Shvatite ozbiljno pojavu simptoma"

Sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije javljaju kako rak debelog crijeva spada u najčešće zloćudne tumore u svijetu.

- Godišnje u svijetu od raka debelog crijeva oboli preko 1.200,000 ljudi, dok skoro više od polovice tog broja umire. Najveći porast oboljelih zabilježen je prije desetak godina nakon početka Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka, a razlog je taj što se osobe nisu prije toliko testirale na skriveno krvarenje u stolici. Testiranje na skriveno krvarenje u stolici jednostavna je metoda kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Rak debelog crijeva može se razviti bez ikakvih simptoma. Zato je važno redovito obavljati pretragu svake dvije godine. Simptomi mogu uključivati krv stolici, nedavna i ustrajala promjena stolice kao što su rijetka stolica, teški zatvor i/ili češća stolica nego obično, zatim neobjašnjiv umor, gubitak tjelesne težine i bol u trbuhu, ističu sa Zavoda.

- Ukoliko osobe imaju pitanja u svezi Nacionalnog programa slobodno nas mogu kontaktirati na besplatni telefon 0800 85 86. Bitno je spomenuti da su naši građani ozbiljno shvatili važnost Nacionalnog preventivnog programa, a to nam potvrđuje odaziv građana od 50% na testiranje na skriveno krvarenje u našoj županiji, dok je prosjek u Hrvatskoj oko 30%.

Posebnu zaslugu u ovako dobrom odazivu imaju patronažne sestre koje motiviraju osobe da se testiraju, a tu su i liječnici obiteljske prakse, te humanitarne udruge i mediji.U našoj županiji trenutno je trend prosta osoba koje imaju pozitivan nalaz na skriveno krvarenje u stolici putem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Unatoč ovakvom negativnom trendu u našoj županiji u proteklih pet godina godišnje oboli u prosjeku 60 do 70 osoba dok prije deset godina ta brojka je bilo oko 90. Što je pokazatelj dobrog rada i hitne intervencije djelatnika Kolonoskopske jedince Opće bolnice Bjelovar. Jer upravo hitnom intervencijom uspijevamo na vrijeme putem programa otkriti malformacije u debelom crijevu koje bi u budućnosti kod osoba mogle uzrokovati zdravstvene poteškoće, a naposljetku i karcinom, pojašnjavaju.

Sve detalje o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja raka pročitajte OVDJE.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!