Fotografija: Dario Hrebak nada se da će radovi krenuti u drugoj polovici godine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak nada se da će radovi krenuti u drugoj polovici godine/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Po završetku obnove, muzej i knjižnica bit će energetski samodostatni"

"U obje zgrade u potpunosti izbacujemo plin, odnosno on će ostati tek kao rezervna varijanta", poručio je HrebakZgrade Gradskog muzeja Bjelovar i Narodne knjižnice Petar Preradović dobile su zeleno svijetlo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu energetskih obnova.

Gradski muzej Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Gradski muzej Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Kako se čulo na današnjoj konferenciji za medije, radovi bi mogli početi u drugoj polovici ove godine.

- Obnova muzeja vrijedna je 2,1 milijun eura, a sufinanciranje Fonda iznosi 1,8 milijun eura. Nadalje, Obnova knjižnice iznosi 1,2 milijuna eura, od koji nešto više od 1,1 milijun također osigurava Fond. Vjerujem da bi sufinanciranje na muzeju moglo biti i veće, jer smatramo da bi nam još neki troškovi trebali biti priznati. Što se muzeja tiče, on je obnavljan prije 15 godina, no ti radovi uglavnom su se odnosili na unutrašnjost zgrade koja ima iznimno lošu energetsku bilancu, a zahvaljujući ovom projektu to će se promijeniti, pored ostalog kazao je Hrebak dodavši da će po završetku radova obje zgrade biti samodostatne.

Izbacuje se plin

Kako kaže, najveći naglasak stavljen je na zamjenu stolarije, koja je, dodaje, loša, a postavit će se i solari.

- Kod oba projekta u potpunosti izbacujemo plin, odnosno on će ostati tek kao rezervna varijanta. Također, veliki problem predstavlja i vlaga, koja će također sada biti riješena. Moram istaknuti da niti jedan projekt nije uvršten u proračun, tako da ćemo morati ići u rebalans na više, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodaje i to da kroz koji mjesec očekuje potpisivanje ugovora, nakon kojeg slijedi javni natječaj, što bi značilo da bi radovi mogli krenuti ove godine.

Što se muzeja tiče, projektant Hrvoje Malčić istaknuo je da će za vrijeme izvođenja radova objekt moći normalno funkcionirati.

Hrvoje Malčić/ Foto: Deni Marčinković
Hrvoje Malčić/ Foto: Deni Marčinković

- Promjena stolarija radit će se po principu prostorija po prostorija. Nadalje, bit će postavljen kompletno novi sustav strojarstva, dakle ide dizalica toplice i fotonaponi. Također, morali smo zadovoljiti i konzervatorske uvjete, tako da će biti postavljena ariš stolarija, između ostalog poručio je Malčić.

Novo ruho knjižnice

Prema riječima Vjeruške Štivić, ravnateljice knjižnice, i u ovom slučaju dotrajala stolarija predstavlja najveći problem.

Narodna knjižnica Petar Preradović/ Foto: Deni Marčinković
Narodna knjižnica Petar Preradović/ Foto: Deni Marčinković

- Većina prozora je na sjevernoj strani, odnosno na vjetrometini. Također, kompletno će se zaštiti potkrovlje, gdje se nalazi studijski odjel. Radovi obuhvaćaju i sanaciju vlage u podrumu, koji bi se po završetku mogao naći u funkciji. Nadalje, dobit ćemo zelenu površinu za korištenje, a u planu je i parking za bicikle te punionica električnih bicikala i nadstrešnica, istaknula je Štivić.

Vjeruška Štivić/ Foto: Deni Marčinković
Vjeruška Štivić/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj dodajmo i to da je ravnateljica muzeja Marijana Dragičević kazala kako će do početka radova muzej raditi prema planiranom rasporedu, a potom će se doći do određene preraspodjele, jer do 20. rujna bi s radom trebala početi i Barutana. 

Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković
Marijana Dragičević/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!