Fotografija: Dario Hrebak priznao je da je nedostat mjesta u vrtićima trenutno najveći gradski problem/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak priznao je da je nedostat mjesta u vrtićima trenutno najveći gradski problem/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Na proljeće 2025. godine Bjelovar će biti bogatiji za tri dječja vrtića"

"Trenutno imamo 196 djece na listi čekanja, a najveće dio su jasličari. Izgradnjom ova tri vrtića to bi uvelike trebalo biti riješeno", kaže Dario Hrebak- Grad Bjelovar objavio je natječaj za izvođača radova na za gradnju novog vrtića u Ulici Viktora Bubnja, potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako je rekao, za ovaj projekt iz NPOO-a dobiveno 650 tisuća eura, a ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od dva milijuna eura.

- Novi vrtić imat će kapacitet za 64 djece, odnosno dvije jasličke i dvije vrtićke skupine. Pored toga odobren nam je i projekt dogradnje vrtića u Frankopanskoj ulici. Vrijednost tog projekta iznosi nešto više od 600 tisuća eura, a odobreno nam je sufinanciranje u iznosu od 324 tisuće eura. Razliku novca planiramo podmiriti novcem Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje daju za smanjenje cijena vrtića. Naime, u Bjelovaru je ta cijena već snižena, za razliku od ostalih gradova, stoga taj višak novca planiramo preusmjeriti u gradnju novih vrtića, pojasnio je Hrebak. 

Jasličari najveći problem

Dodao je i to da se nada kako će u prosincu ove godine biti izabran izvođač radova za vrtić u Ulici Viktora Bubnja, dok će sama izgradnja trajati nešto više od godinu dana.

Prema riječima Ivane Bekavac, službenice zadužene za provedbu EU projekata, uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora za dogradnju vrtića u Frankopanskoj ulici.

- Ovim projektom stvorit ćemo dodatan prostor za dvije dodatne skupine, jednu vrtićku i jednu jasličku, odnosno za 32 djece. Također, u evaluaciji je projekt rekonstrukcije i opremanje zgrade Mjesnog odbora Stjepan Radić. Taj prostor želimo prenamijeniti u jaslice i to za dvije skupine, odnosno za 24 djece, poručila je Bekavac.

Bjelovarski gradonačelnik poručio je i to da vjeruje kako će i ovaj projekt dobiti zeleno svijetlo, te da će iduće godine krenuti gradnja tri vrtića u Bjelovaru.

Smanjenje listi čekanja

- Time ćemo riješiti veliki dio problema. Trenutno imamo 196 djece na listi čekanja, a najveće dio su jasličari. Nadalje, od 1. siječnja bi se suradnjom s privatnim vrtićima lista trebala smanjiti za 50-ak mjesta. A s ova tri vrtića to bi uvelike trebalo biti riješeno, poručio je Hrebak.

Za kraj je dodao i to da je Grad dobio sredstava i za vrtić u Ždralovima, ali je sufinanciranje izrazito malo, oko 20 posto.

- Budući da tamo treba prethodno srušiti kuću te urediti put i cestu, projekt je za sada neisplativ. Pokušat ćemo ga prijaviti za drugu natječaj, za ruralni razvoj, zaključio je Hrebak te priznao da je nedostatak mjesta u dječjim vrtića ujedno i jedan od najvećih gradskih problema trenutno. 

Dobijte informacij uodmah, zapratite nas na Facebooku!