Fotografija: Dario Hrebak ne strahuje za gradske financije/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak ne strahuje za gradske financije/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Gradske financije nikada nisu bile bolje, a kredit za toplice neće ih ugroziti"

"Grad je trenutno zadužen 22,5 posto od maksimalne zakonske mogućnosti, a kada se podigne kredit za Terme, ta zaduženost iznosit će između 60 i 70 posto", kaže Hrebak- U posljednjih sedam godina, koliko vodimo Grad, gradske financije nikad nisu bile u boljem stanju, riječi su bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka kojima je započeo današnju konferenciju za medije.

Kako kaže, stanje gradske blagajne od 1. siječnja ove godine do današnjeg dana bolje je za 150 tisuća eura, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Podsjetit ću da je od 1. siječnja ove godine dodatno snižen porez na dohodak za 2 posto, odnosno iznosi 18 posto. Također, jedan smo od rijetkih hrvatskih gradova koji ne oporezuje vikendice. Takva situacija daje nam dosta manevarskog prostora za provedbu svih projekata koji su u planu. Ponavljam, u iduće dvije do tri godine planiramo provedbu projekata vrijednih 200 milijuna eura, koji su već odobreni, poručio je Hrebak.

Gradski prihodi/ Foto: Deni Marčinković
Gradski prihodi/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da gradski prihodi iz godine u godinu rastu. Konkretno, prema prikazanoj tablici porez i prirez na dohodat 2016. godine iznosio je 57,5 milijuna kuna, a 2023. ta stavka popela se na preko 108 milijuna kuna.

21 milijun eura kredita

- U travnju očekujemo dodatan rast proračuna jer se podižu plaće u cijelom javnom sektoru, a Bjelovar je administrativno središte županije. Sve to govorimo s ciljem da pobijemo tezu da će Grad teško otplaćivati Terme. Ovog petka imamo sastanak u HBOR-u, gdje se nadamo da ćemo dogovoriti kamatnu stopu za kredit za toplice u iznosu od 1,5 posto. Prema procjenama, Grad će morati osigurati 21 milijuna eura za taj projekt, od kojih smo oko 700 tisuća eura već platili prilikom izrade dokumentacije. Nadalje, imamo milijun eura potraživanja za elektranu u Cigleni. Taj novac je na računu suda i jednog dana će se ta situacija sigurno riješiti, poručio je Hrebak te se osvrnuo na kredite koje Grad trenutno plaća.

- Trenutno imamo osam kredita po kojima još moramo vratiti oko sedam milijuna eura. Nadalje, svi ti krediti izlaze do 2028. ili 2029. godine. Napominjem da će kredit za Terme imati poček od četiri godine, tako da 2028. godine još uvijek neće krenuti njegova otplata. Sve buduće kredite koje ćemo dizati, vratit ćemo do 2028. godine, jer želimo da u trenutku početka otplate kredita Grad bude na nuli po tom pitanju, pojasnio je bjelovarski gradonačelnik.

Nezadužen grad

Hrebak je istaknuo i to da je Grad je trenutno zadužen 22,5 posto od maksimalne zakonske mogućnosti, a kada se podigne kredit za Terme, ta zaduženost iznosit će između 60 i 70 posto.

- Drugim riječima ne postoji niti minimalni način da ovaj projekt ugrozi financiranje Grada. Tu moram naglasiti da su ovi izračuni rađeni pod pretpostavkom da toplice nemaju nikakvu zaradu, odnosno da sve troškove snosi Grad. Naime, mi smo se ugovorno obvezali da će Terme dignuti kredit od 11 milijuna eura, a Grad 10 milijuna. To je vrlo održiva financijska priča, naglasio je Hrebak odbacivši sve prozivke da će Terme Bjelovar zadužiti generacije i generacije Bjelovarčana.

Bjelovar nije zadužen grad, kaže Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovar nije zadužen grad, kaže Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Mirele Bašić, gradske pročelnice za financije, Grad je prošle godine imao višak od oko 1,8 milijun eura, s napomenom da su riješeni svi preneseni manjkovi od prošlih godina.

- Bjelovar uopće nije zadužen grad, jer nam zaduženje iznosi oko 4,5 posto od ukupnog iznosa izvornih prihoda, dodala je Bašić.

Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar kazao je da će natječaj za izvođača radova biti međunarodni.

- Trajat će mjesec dana duže od predviđenog da damo vremena tvrtkama iz Mađarske, Italije, Turske i drugih država. Kada vam netko da 17 milijuna eura, to je prilika koja se ne propušta, stoga smo zahvalni Vladi na odobrenju ovog projekta. Nadalje, po projekcijama koje smo radili za sebe, sa 150 tisuća posjetitelja godišnje bit ćemo na nuli i zato nismo zabrinuti oko ove priče, zaključio je Žarec. 

Zvonimir Žarec optimističan je po pitanju održivosti Termi/ Foto: Deni Marčinković
Zvonimir Žarec optimističan je po pitanju održivosti Termi/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!