Fotografija: Dana je u Bjelovaru obilježen Međunarodni dan sestrinstva/Foto: MojPortal
Galerija
Dana je u Bjelovaru obilježen Međunarodni dan sestrinstva/Foto: MojPortal

Dario Gazić poručio iz Bjelovara: "Plaća medicinske sestre kreće se od 1300 do 1700 eura"

"Medicinske sestre su neprestano izložene stresu, no svoj poziv rade s velikom empatijom. Ranije ih se na jedan natječaj javljalo i do 70, danas je ta brojka znatno manja. Javi ih se možda 30 ili 40", otkriva Dario GazićBJELOVAR - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, Hrvatska komora medicinskih sestra zajedno s Veleučilištem Bjelovar, Medicinskom školom Bjelovar, RCK Bjelovar, Općom bolnicom dr. Anđelko VIšić, Domom zdravlja organizirala je danas na bjelovarskom korzu javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka i razine glukoze u krvi za sve sugrađane.

Dario Gazić, predsjednik podružnice HKMS BBŽ-a kazao je kako je slogan ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva "Naše sestre, naša budućnost".

Dario Gazić/Foto: MojPortal
Dario Gazić/Foto: MojPortal

- Bjelovar i naša županija uvijek su slovili kao dobro uporište u sestrinstvu. To je zbog Medicinske škole i Veleučilišta Bjelovar. Nadam se u skoroj budućnosti i diplomskim studijima sestrinstva gdje će se baviti i znanstveno-istraživačkim radom, kazao je Gazić i osvrnuo se na nedostatak medicinskih sestara.

Posebne kompetencije

- Svi smo svjesni da ih nedostaje i da su izloženi burn outu i iscrpljenosti, no svi koji su prihvatili taj poziv rade ga s dozom empatije i požrtvovnosti, kazao je Gazić.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Dodao je kako je preko Veleučilišta Bjelovar organizirana specijalizacija za prvostupnike sestrinstva u djelatnosti hitne medicine.

- Trenutno su četiri polaznika na bjelovarskom Veleučilištu. Imat ćemo educirane medicinske sestre s određenim kompetencijama, skužit će se određenim smjernicama i algoritmima, kazao je Gazić zaključivši kako u BBŽ-u ima oko 1000 medicinskih sestara.

Ono što je zabrinjavajuće jest i podatak da se ranije na jedan natječaj javljalo i do 70 medicinskih sestara, dok je danas ta brojka znatno manja, doslovno prepolovljena. Javi ih se možda 30 ili 40.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Nedavno povećanje plaće tek je malo smirilo medicinsko osoblje.

Na kraju, Gazić je pojasnio kako je prosječna plaća medicinske sestre koja radi u jutarnjoj smjeni oko 1300 eura. S noćnim smjenama, praznicima i vikendima, taj je iznos, kaže, ipak nešto veći i kreće se oko 1600 ili 1700 eura.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!