Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Danijela Štefan (SDP) Lneničeku: "Je li Gradu Daruvaru uplaćen novac od prodaje hostela?

Nakon minute šutnje za nedavno preminulog vijećnika Nenada Petera, vijećnici su postavljali pitanja gradonačelniku Damiru Lneničeku...Minutom šutnje za nedavno preminulog gradskog vijećnika Nenada Petera u ponedjeljak je započela 17. sjednica Gradskog vijeća grada Daruvara. Odmah nakon minute šutnje započeo je i aktualni sat, uglavnom najzanimljiviji dio sjednice kada se postavljaju pitanja vlastima, prije svega gradonačelniku. Donosimo vam sva pitanja gradskih vijećnika i i odgovore gradonačelnika s aktualnog sata. Prva pitanja postavila je vijećnica SDP-a.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

=============

Danijela Štefan (SDP):

Danijela Štefan (SDP)/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Danijela Štefan (SDP)/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

PITANJE: Je li do ovoga trenutka Jadranka trgovina d.o.o., kupac hostela Daruvar u Malom Lošinju, uplatio prodajni iznos na račun Grada i jesu li time zatvorena tri sporna kredita? Ako do ovog trenutka iznos nije uplaćen, zanima me je li definiran krajnji datum uplate?

Damir Lneniček: 

ODGOVOR: Novac od prodaje hostela za zatvaranje samo jednog kredita koji obuhvaća izgradnju vrtića, kupnju Doma za starije i nemoćne i zamjenu led rasvjete bit će izvršen do 15. kolovoza budući da smo ugovor o kupoprodaji potpisali polovinom lipnja, a imaju rok od 60 dana za uplatu sredstava. Vjerujem da će kredit do kraja kolovoza biti zatvoren, a vrtić i Dom za starije i nemoćne u potpunom vlasništvu Grada Daruvara sa štednom i kvalitetnijom rasvjetom koja već postoji u Gradu. 

=============

Danijela Štefan (SDP):

PITANJE: Predlažem gradonačelniku da razmotri mogućnost da barem jednom u kalendarskoj godini na sjednicama Gradskog vijeća budu prisutni čelnici gradskih tvrtki i ustanova kojima bi vijećnici mogli postavljati pitanja koja ih zanimaju ili koja ljudi koji su nas birali traže da postavljamo. Dakle, tražim da nam barem jednom godišnje omogućite direktnu komunikaciju s čelnim ljudima gradskih tvrtki i ustanova.   

Damir Lneniček: 

Vladimir Bilek i Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Vladimir Bilek i Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

ODGOVOR: Možemo već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pozvati sve direktore javnih tvrtki i ravnatelje javnih ustanova pa jedna od točaka dnevnog reda mogu biti i pitanja za njih, zašto ne? Nema razloga da krajem rujna ili početkom listopada direktori i ravnatelji ne dođu na sjednicu Gradskog vijeća i daju odgovore na sva pitanja. 

=============

Antun Romozi (HDZ)

Antun Romozi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Antun Romozi/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

PITANJE: Kakvo je stanju u gradu što se tiče snabdijevanja vodom? Kakvo je stanje na vodozahvatima i hoćemo li imati redukcije vode?

Damir Lneniček: 

ODGOVOR: Ova godina je hidrološki bitno kvalitetnija, vode ima dovoljno. Naravno, postoje pojedini kvarovi koji se saniraju i zahvaljujem Darkom vodoopskrbi i odvodnji što izlazi ekspresno na teren i rješava sve probleme. Nadam se da se prošla godina neće ponoviti. Imamo, za svaki slučaj, uspostavljene alternativne vodoopskrbne pravce prema Grubišnom Polju. Kao što je rekao i direktor Komunalca u Bjelovaru, to što znači da imamo vode ne znači da je trebamo rasipati nego je treba racionalno trošiti.  

=============

Antun Romozi (HDZ)

PITANJE: Moje sumještane zanima kako će ići trasa vodotoka Toplice čiji su radovi u tijeku, Kako izgleda most i gdje će se spojiti na cestu?

Damir Lneniček: 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

ODGOVOR: Što se tiče izvođenja radova no vodotoku Toplice iznad Jezera, investitor su Hrvatske vode i od njih ćemo tražiti pisani odgovor o planu i programu tog ulaganja. Hrvatske vode su prava adresa i čim dobijemo odgovor, proslijedit ćemo ga svim vijećnicima.  

=============

Tanja Herceg (Damir Bajs NL)

Tanja Herceg (Damir Bajs - Nezavisna lista)/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Tanja Herceg (Damir Bajs - Nezavisna lista)/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

PITANJE: Grad smo koji taži inovacijama što se i dokazuje s Digitalnim inovacijskim centrom, projektima koji se pokreću. Međutim, građani su mi se obratili s upitom vezanim uz infrastrukturu za optički internet. Postoje mlade obitelji koje potječu iz Daruvara i rade za eminentne tvrtke koje proizvode i mobitele te imaju mogućnost raditi od kuće, vratiti se u Daruvar sa svojim obiteljima. Suočavaju se s preprekom da nemaju uvjete za to, odnosno da određeni dijelovi grada nemaju brzi internet. Potrebno je omogućiti optički internet na razini cijelog grada jer dok internet provideri omogućuju brzi internet po izrazito niskim cijenama, postoje još uvijek dijelovi grada koji zbog infrastrukture nemaju predispozicije za brzi internet. Postoji potreba da vratimo naše građane i privučemo nove. Postoje i digitalni nomadi koji svojim prihodima mogu utjecati na prihode ugostiteljskih objekata, trgovina, obrta... Zato je važno hitno tvoriti digitalne preduvjete za privlačenje onih koji rade od kuće. Može li Grad napraviti mapiranje dijelova grada koji nisu pokriveni s internetom te s pružateljima usluga optičkog interneta napraviti plan za omogućavanje optičke infrastrukture, projektirati trasu (ako to već nije napravljeno) i dati konkretne rokove i konkretni plan. U slučaju da su se neke radnje već poduzele, može li Grad obavijestiti širu javnost putem medija o procesu radova?

Damir Lneniček: 

ODGOVOR: Grad Daruvar je s optičkim internetom pokriven u većoj mjeri putem usluga privatne tvrtke Pro Ping. Nije, naravno, došao u sve dijelove grada, ali radovi na tome svakodnevno se odvijaju. Mi smo još prije korone pokrenuli postupak izrade dokumentacije za uvođenje širokopojasnog interneta kojeg bi financirala EU. Na žalost, kada smo odradili cijelu dokumentaciju, pružatelji usluga poput HT,- a, A1 i drugih nisu pokazali interes. Investicija je iznosila oko 10 milijuna eura od kojih bi pola iznosa pokrila EU, a pola teleoperater koji bi uveo širokopojasni internet. S tim projektom bili bi pokriveni Grad Daruvar, Grad Grubišino Polje i još četiri okolne općine. Međutim, interesa teleoperatera nije bilo. Zbog toga smo se odlučili za privatnog investitora Pro ping. Dobro je što se mladi vraćaju, naravno da je internet dobar za njih i dobar za nas.  

=============

Tanja Herceg (Damir Bajs NL)

PITANJE: Do 31. srpnja otvoren je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola putem kojeg se mogu opremiti i modernizirati učionice i sportske dvorane. Najviši iznos koji se može dodijeliti je 20,000.000 eura. Ovo je prilika koju ne treba propustiti ako za to imamo uvjete i omogućiti priljev od minimalno 100.000 eura, a maksimalno 20,000.000 eura za potrebe djece i učenika. 

Damir Lneniček:

ODGOVOR: Čim je taj natječaj izašao, dakle u petak, odmah smo kontaktirali i župana i resornu pročelnicu za obrazovanje. Daruvar je apsolutno zainteresiran za taj natječaj jer mi želimo da škole u Daruvaru imaju nastavu u jednoj smjeni. To je interes svih nas. Grad, dakle, ima interes, vjerujem da će ga i Županija pronaći, vjerujem da ćemo se na vrijeme prijaviti i to odraditi. 

=============

Snježana Sabo (Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste Vladimir Bilek):

Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

PITANJE: Vlada je 28. lipnja donijela uredbu o uslužnim područjima vezano za vodoopskrbu stanovnika na cijelom području RH čime se uvodi red na područje distribucije vode. Po tom dokumentu naše područje obuhvaća gradove Bjelovar, Daruvar, Grubišno Polje i Garešnicu te općine koje se nalaze u prstenu oko tih gradova te pripadaju pod uslužno područje koje će opskrbljivati Vodne usluge d.o.o. Bjelovar. Pitam zbog čega se ta odluka nije iskomunicirala budući da u ovom trenutku kubik vode kojeg plaćaju žitelji na području Vodnih usluga Bjelovar plaćaju po cijeni od 2,02 eura, a mi u Daruvaru 1,77 eura? 

Damir Lneniček: 

ODGOVOR: Odluka o vodouslužnim područjima već je jednom donesena pa je to bilo zaustavljeno na Ustavnom sudu pa se ponovno se išlo na savjetovanje. Na žalost, cijena vode će neizbježno rasti pogotovo ako se radi aglomeracija, kao što je slučaj u Bjelovaru. Gdje god se radi aglomeracija, dolazi do poskupljenja vode. 

=============

Snježana Sabo 

PITANJE: Je li Grad Daruvar stavio klauzulu o ograničenju kupnje poslovnih nekretnina na području Dalita? Naime, poduzetnici su kupili nekretninu po povoljnim uvjetima, Grad ih je oslobodio plaćanja komunalne naknade, doveo besplatno vodu, struju... Sada tu nekretninu prodaju po tri puta većem iznosu. Pitam postoji li klauzula o ograničenju kupnje i mogu li ti poduzetnici ponuditi tu nekretninu Gradu Daruvaru po istim uvjetima po kojima su je i kupili?

Damir Lneniček

Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

ODGOVOR: Na žalost, nema odluke o pravu prvokupa prema Gradu. U ovih pet godina nitko nije preprodavao nekretnine u Dalitu nego su svi ulagali u njih. Imamo samo jedan slučaj u kojem je kupac kupio zemljište, potom se predomislio i stavio nekretninu na prodaju. Možemo reći da je iskoristio poslovnu priliku ili možda nije, vrijeme će pokazati. 

Snježana Sabo:

- Moram reći da sam nezadovoljna odgovorom, a ovo je poruka i vama da napravite anekse ugovora i da se te stvari reguliraju. Bojim se da je to tek početak, gospodarska situacija u gradu nije bajna pa tako ni u tom famoznom Dalitu. Bojim se da će biti još poduzetnika koji će, ponukani primjerom jednog, pokrenuti prodaju svojih nekretnina kako bi brzo došli do novca. 

Damir Lneniček:

- Možda ste na panou koji se nalazi ispred Dalita vidjeli da su sve nekretnine zakupljene, odnosno iznajmljene ili su prodane. Većina ih je u funkciji, za razliku od prije pet godina. Malo je kontradiktorno ovo što govorite jer ako je gospodarstvo loše, tko će dati 3, 5 ili 10 puta veću cijenu za zemljište od cijene po kojoj je kupljena?

=============

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!