Fotografija: Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Galerija
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Dani bramboraka sutra u Gornjem Daruvaru: "Češka beseda slavi 100. obljetnicu osnivanja"

Budući da je u češkim obiteljima krumpir vrlo zastupljena namirnica, želja je da mu se pridoda još veća važnostČeška beseda Gornji Daruvar se između ostalog bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima. Promovira običaje koji su njihovi preci donijeli u ove krajeve pa tako i gastro običaje. Mnogo jela koja se spremaju na daruvarskom kraju potiču od doseljavanja Čeha.

Ova godina je jubilarna, Češka beseda Gornji Daruvar slavi 100. obljetnicu od osnivanja i kontinuiranog rada 1924. – 2024..

Jedna namirnica je sigurno najzastupljenija, a to je krumpir.

- Budući da je u češkim obiteljima, a ne samo češkim, krumpir vrlo zastupljena  namirnica želja nam je da mu pridodamo još veću važnost - kaže predsjednik Češke Besede Damir Malina.

Sudjeluje deset ekipa

Na svim manifestacijama gdje Česi žive, vrlo često se sprema jelo od krumpira - bramborak ili popečci od krumpira. Ovo jednostavno jelo koje se priprema od krumpira, brašna, jaja, mlijeka i po kojeg začina i prži se na masnoći, vole svi jer svojim okusom dobro se sljubljuje sa raznim pićima a zasigurno najbolje je uz pivo – Staročeško.

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- U sklopu Dana češke kulture naša udruga će ovu kulturno – zabavnu i gastronomsku manifestaciju, Dani bramboraka, po 9. puta organizirati 15. lipnja 2024. godine  u Gornjem Daruvaru, na igralištu pored mjesnog doma - poručuje Malina i dodaje kako će se ove godine deset ekipa natjecati u pečenju "bramboraka".

Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

Program počinje u 16 sati natjecanjem u pripremi bramboraka, nastavlja se uz kulturno-umjetnički program, a od 19 sati je vrtna zabava uz grupu Petica. 

Plakat za manifestaciju u Gornjem Daruvaru/ Foto: Češka Beseda
Plakat za manifestaciju u Gornjem Daruvaru/ Foto: Češka Beseda

U kulturno umjetničkom programu će nastupiti Češke beseda Gornji Daruvar i Daruvarski Brestovac i HKUD „Banova Jaruga“. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!