Fotografija: Članovi obitelji poginulih branitelja/Foto: Deni Marčinković
Članovi obitelji poginulih branitelja/Foto: Deni Marčinković

Danas je 30 godina od posljednjeg ispraćaja hrvatskih branitelja ubijenih u Kusonjama

Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.-93., uz potporu Grada i Županije trudi se održati sjećanje na poginule domoljube te im vječno zahvaljivati na njihovoj žrtviProšlo je 30 godina otkako su pronađena tijela mučki ubijenih hrvatskih branitelja u Kusonjama te otkako su ispraćeni na svoja vječna počivališta na bjelovarskom groblju Borik.

Podsjetimo, osamnaestorici naših hrabrih vitezova neprijatelj je presudio na Malu Gospu, 8. rujna 1991. godine. Njihove obitelji proživljavale su agoniju gotovo pola godine ne znajući gdje su tijela njihovih voljenih. Posmrtni ostaci hrvatskih branitelja pronađeni su sakriveni u masovnu grobnicu u obližnjem Rakovom Potoku.

Na pogrebu cijeli Bjelovar

Na ukop na bjelovarsko groblje Borik, 5. veljače 1992., došli su brojni Bjelovarčani iskazati počast i zahvaliti našim herojima na svemu što su učinili za svoju domovinu. I trideset godina kasnije, sjećanje na taj i događaje koji su mu prethodili, budi stare rane, koje ionako nisu i nikada neće zacijeliti.

Stoga Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata Kusonje 91.-93., uz potporu Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije trudi se održati sjećanje na poginule domoljube te im vječno zahvaljivati na njihovoj žrtvi.

Počast će odati i ove godine, na 30. godišnjicu ukopa, u subotu, 5. veljače 2022., u 9:30 na groblju Borik.

Poginuli branitelji:

Nikola Benkus

Željko Besek

Marinko Crnogaj

Miroslav Černak

Marijan Dukić

Stipe Gadža

Petar Grubeša

Stjepan Kolar

Vladimir Krivačić

Stjepan Mamić

Tadija Markić

Ivan Palić

Zlatko Pavlović

Nedjeljko Pekić

Mario Posarić

Igor Stipić

Dubravko Štefulinac

Ante Tandara