Fotografija: Apelira se na građane da pri dolasku na TRg drže razmak i nose maske/ Foto: Boris Kovacev/CROPIX
Apelira se na građane da pri dolasku na TRg drže razmak i nose maske/ Foto: Boris Kovacev/CROPIX

Danas i sutra zapalite svijeće za Vukovar na Trgu kralja Tomislava

Svijeće će se na Trgu paliti dva dana kako se ne bi stvarale gužve, a mole se svi koji dođu na Trg da se drže epidemioloških mjera i nose maskePovodom 29. obljetnice pada Vukovara, grada Heroja Domovinskog rata, Grad Daruvar poziva sve Daruvarčane na obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar i njegovu žrtvu spomen akcijom "I u mom gradu svijetli". 

Stoga se pozivaju građani Daruvara da 17. i 18. studenoga, dakle danas i sutra, obilježe Dan sjećanja paljenjem svijeća na Trgu kralja Tomislava. Paljenje svijeća organizirano je tijekom dva dana kako se, zbog trenutne situacije s korona virusom, ne bi stvarale gužve na Trgu. 

Veliko razaranje

Također se pozivaju svi građani da se tijekom dolaska i boravka na Trgu pridržavaju svih epidemioloških mjera, da održavaju  međusobni razmak i nose maske, kako bi zaštitili sebe i druge od eventualnog širenja korona virusa te tako iskažu sjećanje na žrtve grada heroja te svim drugim stradalnicima Domovinskog rata. 

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Grad je 87 dana bio pod opsadom Jugoslavenske narodne armije kojoj su pomagale srpske paravojne snage od kolovoza do studenog 1991. godine. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Iako se ne zna točan broj, još je oko 1000 hrvatskih branitelja izgubilo živote u borbama na širem području oko Vukovara. Živote je izgubilo i oko 1000 civila, velik dio hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su teško zlostavljani. 

Veliki gubici neprijatelja

Bitka za Vukovar je bila težak vojni i simbolički poraz, ali se kasnije pokazalo da je ta bitka skupo koštala tadašnju JNA koja je u Vukovaru i oko grada izgubila velik broj vojnika, navodno oko 6000, ali i velik broj tenkova i oklopne mehanizacije pa više nije imala moć za daljnje snažne napade. Zbog toga se na neki način smatra da su Vukovar i njegovi hrabri branitelji svojim dugotrajnim otporom zapravo spasili ostatak Hrvatske.