Fotografija: Foto: BBŽ
Galerija
Foto: BBŽ

Dan narcisa u Bjelovaru: "Rak dojke je u visokom postotku izlječiv, ali treba ga na vrijeme otkriti"

Ovaj je dan posvećen oboljelima od raka dojke, a cvijet narcis je odabran kao simbol proljeća, nade i novog života. U BBŽ-u godišnje od te bolesti oboli više od 70 žena, a umire oko 20BJELOVAR – Sutra, u subotu, 23. ožujka, na bjelovarskog Gradskoj tržnici održat će se javnozdravstvena i humanitarna akcija "Dan narcisa".

Ovo događanje koje ima svrhu senzibiliziranja i podizanja svijesti o prevenciji raka dojke, organiziraju Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije, Klub laringektomiranih osoba Bjelovar, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke Biser Bjelovar i Zavod za javno zdravstvo BBŽ-a.

Porazna statistika

- Javnozdravstvena akcija „Dan narcisa“ je dan posvećen oboljelima od raka dojke, a cvijet narcis je odabran kao simbol proljeća, nade i novog života. U Bjelovaru humanitarnu akciju obilježavamo od 2001. godine.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Broj oboljelih od raka dojke kako u svijetu tako i u Hrvatskoj je na prvom mjestu od svih malignih bolesti od kojih obolijevaju žene. Prema zadnjim statistikama u Europi svake dvije minute jedna žena oboli od raka dojke, a svakih šest minuta jedna žena umre. U Hrvatskoj oboli oko 2.800 žena i premine oko 700. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje od te bolesti oboli više od 70 žena, a umire oko 20.

Bolest je u visokom postotku izlječiva, a jedini lijek protiv nje je pravodobno otkrivanje i uklanjanje rizičnih čimbenika. Od velike je važnosti sekundarna prevencija, koja se sastoji od pozivanja onih žena koje su u rizičnoj skupini na mamografiju i educiranja ostatka populacije, upozoravaju sa Zavoda.

Rizični čimbenici

Najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine starosti, ali obolijevaju i mlađe žene u četrdesetima, i tridesetima, te također muškarci mogu obliti od raka dojke ali puno rjeđe nego žene. Uzrok nastanaka raka dojke uglavnom je nepoznat, ali mnoge studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika, a to su: dob, prva mjesečnica prije 12-te godine starosti života, pozitivna obiteljska anamneza, menopauza iza 55. godine života, te loše životne navike (nepravilna prehrana, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, tjelesna neaktivnost).

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Znakovi upozorenja koje žene nikako ne smiju zanemariti:

Otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, ubrzano i nesimetrično povećanje jedne dojke, promjene na koži (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože) i uvlačenje bradavice.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene osigurane ili neosigurane u RH u dobi od 50 do 69 godina (program je besplatan). U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke, te otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Društvo mora prepoznati problem raka dojke, te je potrebno podizati svijest o prevenciji i pružati psihološku pomoć, ne samo oboljelim ženama već i njihovim obiteljima, ovu poruku moramo ponavljati iznova, poručuju sa Zavoda.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!