Fotografija: Ovogodišnja akcija održat će se sutra na Gradskoj tržnici Bjelovar, s početkom u 9 sati/Foto: Liga protiv raka BBŽ
Galerija
Ovogodišnja akcija održat će se sutra na Gradskoj tržnici Bjelovar, s početkom u 9 sati/Foto: Liga protiv raka BBŽ

DAN MIMOZA U BJELOVARU: "Svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice"

"Od županije sa najmanjom procijepljenošću protiv HPV-a, došli smo među županije u gornjem prosjeku. Unatoč tome, još smo daleko od 90 posto procijepljenosti koju je WHO postavila kao jedan od ciljeva", kaže dr. DadićU organizaciji Lige protiv raka BBŽ, Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke Biser Bjelovar te u suradnji sa Zavod za javno zdravstvo BBŽ, ove subote održat će se održat će se javnozdravstvena i humanitarna akcija "Dan mimoza", u svrhu senzibiliziranja i podizanja svijesti o prevenciji raka vrata maternice.

Ovogodišnja akcija održat će se na Gradskoj tržnici Bjelovar, s početkom u 9 sati.

Inače, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (Dan mimoza) te Europski tjedan prevencije raka vrata maternice održava se svake godine u siječnju.

Svaki dan jedna žena oboli

Prema riječima doktorice Antine Dadić, specijalistice školske i adolescentne medicine, u Hrvatskoj nažalost još uvijek svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od njegovih posljedica.

- Gotovo svi slučajevi karcinom cerviksa (99%) povezani su sa infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Navedeni karcinom jedno je od najpreventabilnijih sijela raka što znači da gotovo svaki slučaj možemo spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi dostupnim mjerama prevencije (cijepljenje protiv HPV-a, PAPA test, HPV testiranje), kaže Dedić te nastavlja.

- U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno od 2007. godine. Od 2015. godine cijepljenje protiv HPV-a je na nacionalnoj razini dobrovoljno, preporučeno i besplatno za određene dobne skupine. Od 2017. godine cijepimo devetvalentnim cjepivom. Unatoč dostupnosti cjepiva, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje dugo bio slab sa velikim razlikama po županijama, poručila je.

U BBŽ raste svijest od cijepljenu

Dodaje i to da je Bjelovarsko – bilogorska županija 2017/2018 imala 0 posto procijepljenosti kohorte osmaša, 2020/21, 41 posto procijepljenih osmaša, a 2022/23 je 37 posto učenika osmih razreda procijepljeno protiv HPV-a.

Foto: ZZJZ BBŽ
Foto: ZZJZ BBŽ

- Ove školske godine je 47 posto učenika osmih razreda primilo prvu dozu HPV cjepiva, a drugu će dozu primiti kada za to dođe vrijeme. Kako bismo omogućili cijepljenje i onima koji su propustili priliku cijepljenja u osmom razredu, od listopada 2022. godine imamo jednom mjesečno dan otvorenih vrata za HPV cijepljenje za mlade od 15 do 25 godina (Služba za školsku medicinu, Matice hrvatske 15 u Bjelovaru, svaka treća subota u mjesecu od 9 do 12 sati). Na danima otvorenih vrata potrošili smo preko sto doza cjepiva protiv HPV-a, kaže doktorica Dadić.

Inače, prema novom provedbenom planu imunizacije za 2023. godinu te prema preporukama Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu učenici 5., 6. i 7. razreda imaju mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a. Krajem prošle školske godine te početkom ove, na navedene skupine smo potrošili dodatnih 166 doza cjepiva.

- Od županije sa najmanjom procijepljenošću protiv HPV-a, došli smo među županije u gornjem prosjeku procijepljenosti. Unatoč višestrukom povećanju procijepljenosti, još smo daleko od 90% procijepljenosti koju je WHO postavila kao jedan od ciljeva do 2030.godine, zaključila je dr. Dadić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!