Fotografija: Koncert Mejaša i velika fešta na Skresovima centralni su događaji proslave Dana Grada Garešnice/ Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX/Janja Čaisa
Galerija
Koncert Mejaša i velika fešta na Skresovima centralni su događaji proslave Dana Grada Garešnice/ Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX/Janja Čaisa

DAN GRADA GAREŠNICE Vrhunac proslave je koncert Mejaša i velika fešta na Skresovima

Višednevno obilježavanje Dana Grada Garešnice počinje večeras u 19 sati, otvorenjem izložbe "Šuma okom šumara", u Centru za posjetitelje Natura 2000Otvorenjem izložbe fotografija "Šuma okom šumara" u Centru za posjetitelje Natura 2000 večeras će započeti višednevno obilježavanje Dana Grada Garešnice. 

Izložba
Izložba "Šuma okom šumara/ Foto: TZ Sjeverna Moslavina

Riječ je o 17. bjelovarskom salonu fotografija, koji ima i međunarodni karakter. Izložba se otvara u 19 sati, a svi zainteresirani moći će je pogledati do 6. lipnja, uz napomenu da je ulaz besplatan.

Sportski dan

Program se nastavlja sutra, 24. svibnja, edukativnim sportskim danom, kojeg u suradnji s Gradom organiziraju Plazma Sportske igre mladih na središnjem gradskom trgu. Plamen Sportskih igara stići će u 9 sati, kada će započeti i paralelni događaj - Telemach sportski dan. Naime, najvještije ekipe u graničaru i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati krajem srpnja u Rijeci.

Sportske igre mladih u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Sportske igre mladih u Garešnici/Foto: Janja Čaisa

Istog dana u 19 sati u Hrvatskom domu koncert će održati Osnovnoškolski odjel Garešnica.

Iduće događanje na redu je u petak, 26. svibnja, kada će u župnoj crkvi PBDM s početkom u 18 i 30 sati koncert klasične i sakralne glazbe izvesti učenici glazbenih škola iz Pakraca i Daruvara, uz pratnju Spomenke Bogeljić na orguljama te Ivane Gereci - solo pjevanje.

Koncert Mejaša 

Subota, 27. svibnja, također će biti u znaku sporta. Naime, u dvorani S.Š A. Šenoa u 10 sati počet će međunarodni turnir u savate boksu "Garešnica savate open" kojeg organizira SK Šan.

U nedjelju, 28. svibnja, u 19 sati u Hrvatskom domu bit će prikazana sjajna predstava Gala teatra "Otvoreni brak". Riječ je o komediji slavnog nobelovca Darija Fora, u kojoj bračni par glume Matija Prskalo i Slavko Juraga.

Cijeli program proslave Dan Grada Garešnice/ Foto: TZ Sjeverna Moslavina
Cijeli program proslave Dan Grada Garešnice/ Foto: TZ Sjeverna Moslavina

Idućeg dana, u ponedjeljak 29. svibnja, na redu glazbena poslastica, odnosno koncert Mejaša, koji će započeti u 21 sat, a nakon "tamburaša u starkama" na pozornicu na glavnom gradskom trgu izaći će DJ Tomek.

Velika fešta na Skresovima

Na Dan državnosti, 30. svibnja, priprema se tradicionalna velika fešta na jezeru Skresovi. U 11 sati krenut će treće izdanje utrke kajacima, a u 14 sati organiziran je ručak i druženje svih posjetitelja i građana.

Utrka kajacima/ Foto: Janja Čaisa
Utrka kajacima/ Foto: Janja Čaisa
I ove godine bit će zajedničko druženje na Ribnjacima Skresovi/Foto: Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran
I ove godine bit će zajedničko druženje na Ribnjacima Skresovi/Foto: Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran

Također, istog dana u 18 sati bit će održana i sveta misa u župnoj crkvi PBDM, nakon koje je na rasporedu veliki koncert marijanskih pučkih pjesama "Za Nju, Majku Jedinu".

Koncert marijanskih pučkih pjesama/ Foto: TZ Sjeverna Moslavina
Koncert marijanskih pučkih pjesama/ Foto: TZ Sjeverna Moslavina

Program na sam Dan Grada, 31. svibnja, počet će u 10 i 30 sati polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Potom slijedi sveta misa, a u 13 sati započet će Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Garešnice.

Proslava Dana grada nastavit će se od 8. do 11. lipnja, kada će se u mjesnom domu Kajgana održati tradicionalni šahovski turnir "Garešnica open 2023".

Realizirani brojni projekti

Dan Grada, točnije svečana sjednica, prilika je da se aktualna gradska vlast prisjeti svega učinjenog u posljednjih godinu dana. Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija ovih je dana na svom je Facebook profilu započeo akciju "Ususret Dana Grada - prisjećamo se provedenih projekata", a u nastavku pogledajte koje je to do sada izdvojio. 

Zeleni vrtovi Poilovlja

Jedan od takvih projekata svakako su i Zeleni vrtovi Poilovlja. Kako ističe, radi se o najvećem ulaganju u turističku infrastrukturu.

Poilovlje iz zraka/Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr
Poilovlje iz zraka/Foto: Saša Selihar/MojPortal.hr

- Ovaj projekt vrijedan je više od 21,5 milijuna kuna, a ostvario je pravo na dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 17,4 milijuna kuna. Njime smo obnovili zgradu starog kina i prenamijenili je u Centar za posjetitelje NATURA 2000, uredili i opremili poučnu stazu "Poilovlje" i informativno-edukativne punktove u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi te nabavili opremu za turistički obilazak Poilovlja. Zadovoljstvo mi je vidjeti izgrađenu turističku infrastrukturu u funkciji, djecu i odrasle svih dobnih skupina koji posjećuju Centar, poučnu stazu i punktove, uče o Poilovlju i uživaju u prirodnim ljepotama koje nudi naša Garešnica, poručio je Bilandžija.

Novo ruko škole u G. Brestovcu

Još jedan projekt s kojim se pohvalio je i energetska obnova Područne škole Garešnički Brestovac.

- Kontinuirano ulažemo u školstvo i školsku infrastrukturu. Kroz projekt energetske obnove škole u Garešničkom Brestovcu u tu je školsku zgradu uloženo nešto više od 1,1 milijuna kuna od čega je EU sufinancirala 447 tisuća kuna. Škola je dobila novo krovište, podne obloge, stolariju, rasvjetu, grijanje i fasadu, a sve to omogućilo je uštede toplinske energije veće od 50 posto u odnosu na stanje prije obnove, istaknuo je Bilandžija.

Obnova knjižnice

Nikako ne treba zaboraviti niti obnovu zgrade Gradske knjižnice.

- Lani je dovršena obnova i opremanje zgrade gradske knjižnice i čitaonice "Đuro Sudeta". Zbog lošeg stanja zgrade i oštećenja nastalih potresom, moralo se pristupiti ponovnoj izgradnji zgrade od temelja, u istim gabaritima. U odnosu na staru zgradu, proširen je sanitarni čvor, izmijenjena stolarija, a zgrada je dobila i novu energetsku fasadu, zvučnu izolaciju, podno grijanje, klimatizaciju i led rasvjetu. Rekonstrukcijom je saniran i podrum, koji je isušen od vlage i izoliran, tako da se u njemu može skladištiti arhivska građa. Ovim projektom stvorili smo kvalitetan i objedinjen knjižnični prostor koji je prilagođen za aktivno korištenje svim građanima, zaključio je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

Interijer nove knjižnice/ Foto: Janja Čaisa
Interijer nove knjižnice/ Foto: Janja Čaisa

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!