Fotografija: Mahune su postale luksuzna namirnica/ Foto: Mario Todoric/CROPIX
Mahune su postale luksuzna namirnica/ Foto: Mario Todoric/CROPIX

Cijene mahuna u cijeloj državi skočile u nebo: "Jeftinije je kupiti tri kilograma vratine"

Lani je najviša cijena u Hrvatskoj u referentnom tjednu bila osam eura, a ove je godine deset eura: dakle u prosjeku su poskupjele za 25 postoProtekli tjedan na tržnicama diljem Hrvatske zabilježena je osjetno veća ponuda sezonskog voća i povrća nego lani u istom tjednu.

Vremenski uvjeti učinili su to da poljoprivredni proizvodi dozrijevaju nekoliko tjedana ranije nego prošle godine. Tako je bilo s jagodama i trešnjama, tako je i s mahunama. No, još nešto je značajno drugačije nego lani – cijena, piše portal Danica.

Najskuplje su u Dalmaciji

Ponuda mahuna, primjerice, na tržnicama u hrvatskim gradovima prošli je tjedan bila prilično bogata. Za razliku od lani, kad mahuna na isti, 22. tjedan u godini nije bilo u čak pola tržnica u većim gradovima na kojima tržišni sustav Ministarstva poljoprivrede bilježi tjedno kretanje cijena.

Protekli tjedan, tako, kilogram mahuna bio je najskljuplji na tržnicama u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku: čak 10 eura. Za taj iznos prošli se tjedan u Podravini, primjerice, moglo kupiti gotovo tri kilograma svinjske vratine s kostima.

Na tržnicama u Koprivnici, Varaždinu i Zagrebu mahune su se prodavale i po sedam eura, u Bjelovaru po pet, Čakovcu šest, a najjeftinije su prošli tjedan bile u Puli – 3,5 eura za kilogram.

Porast 25 posto

U usporedbi s istim tjednom prošle godine, cijena mahuna u Koprivnici skočila je za 17 posto, a u Splitu za čak 42 posto. Na čakovečkoj tržnici cijena je ista kao i lani potkraj svibnja i početkom lipnja.

Lani je najviša cijena u Hrvatskoj u referentnom tjednu bila osam eura, a ove je godine deset eura: dakle u prosjeku su poskupjele za 25 posto, piše Danica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!